TICO: Hunden Tico poserer foran Skedsmo dyreklinikk. Han er på bedringens vei. Foto: Privat
TICO: Hunden Tico poserer foran Skedsmo dyreklinikk. Han er på bedringens vei. Foto: Privat

Hunden Tico (4) ble dødssyk – nå er regningen på minst 80 000 kroner

Hunden Tico lå en uke på dyresykehus med alvorlige symptomer på den mystiske hundesykdommen. Regningen kom på over 80 000 kroner. – Man føler seg hjelpeløs, sier eieren.

Det begynte, som med mange liknende tilfeller, med at golden retriever-hunden Tico kastet opp.

Eier Anna Davina Godding skjønte etterhvert at det var alvorlig, og tok ham med til Skedsmo dyresykehus. Der ble hennes beste venn umiddelbart innlagt.

– På dyresykehuset ble han gradvis verre. De ringte meg første natten, og da holdt han på å dø, forteller Godding.

Det har vært noen tøffe dager mens marerittet har stått på. Godding ble sjokkert over hvor akutt syk hunden ble.

Men etter intensiv behandling med medisiner, antibiotika-kurer og væskebehandling ble Tico gradvis bedre.

Så regnet Godding ut alle kostnadene. Regningen kom på over 80.000 kroner.

Forferdelig

Dagene da Tico lå på sykehus var tunge for eier Godding. Hun adopterte Tico fra moren da han var ett år, og nå er han fire. Godding er selv nyutdannet sykepleier, og Tico er en stor del av livet hennes.

Utdrag fra Tikos pasientjournal:

«Snakket med eier kl 0830 - info om status og snakket om at tilstand er alvorlig. Har vært stabil siste 2 timer. T 39, slh mursteinsrøde, CRT 3 s, klebrige. Saliverer noe. Går ut og defekterer helt vandig blodig, store mengder. Legger seg ned ute og vil ikke gå inn igjen. Må hjelpes inn.»

– Han betyr utrolig mye for meg, forteller Godding.

BESTEVENNER: Hunden Tico betyr alt for eier Anna Davina Godding. Foto: Privat
BESTEVENNER: Hunden Tico betyr alt for eier Anna Davina Godding. Foto: Privat

Det var ingen tvil om at hun ville sørge for at hun fikk Tico med hjem igjen. Hun roser veterinærene på Skedsmo dyreklinikk for den jobben de gjorde, og takker dem for at de reddet Ticos liv.

Det siste hun tenkte på da Tico var innlagt var økonomien. Det viktigste var at Tico skulle bli frisk. Hun betalte mindre beløp her og der, og forsikringen tok også noen av utgiftene. Men da hun regnet ut hvor mye det hadde kostet fikk hun sjokk.

– Jeg ringte mamma. Jeg hadde jo aldri hatt mulighet for å stå for dette selv. Jeg liker ikke å ha gjeld, så jeg satt igjen med en veldig ekkel følelse, sier hun.

Hun frykter at Tico kan bli verre igjen. Etter endt antibiotika-kur på torsdag har han igjen blitt slappere i formen. Han skal på kontroll igjen på tirsdag. Kostnadene vil ifølge Godding mest sannsynlig øke igjen.

REGNING: Dette er en av regningene Anna Godding har fått etter behandlingen av Tico. Foto: Privat
REGNING: Dette er en av regningene Anna Godding har fått etter behandlingen av Tico. Foto: Privat

– Man føler seg litt hjelpeløs. Man kan jo ikke bare la han være syk og dø, sier eieren.

Hun er redd for at Tico aldri kommer til å bli helt bra igjen.

Forsikret

FORHÅNDSUTFYLT: Sånn ser det ut hvis man skal tegne en hundeforsikring hos Gjensidige. Foto: Skjermbilde/Gjensidige
FORHÅNDSUTFYLT: Sånn ser det ut hvis man skal tegne en hundeforsikring hos Gjensidige. Foto: Skjermbilde/Gjensidige

Hunden Tico var forsikret hos Gjensidige. Men forsikringen hun hadde valgt dekket kun behandlingsutgifter for 30.000 kroner. Bestiller man hundeforsikring kommer denne summen opp som et forslag.

– Man kan justere summen selv, men de fleste velger den som går opp til 30.000 kroner, sier produktsjef hos Gjensidige, Torfinn Jæger.

Han sier at Gjensidige aldri har solgt så mange hundeforsikringer som i forrige uke.

– Det er en økt interesse for forsikring, sier Jæger.

Får støtte

Søsteren til Anna, Teresa Godding, ville hjelpe Anna i den vanskelige situasjonen. Hun opprettet en såkalt «Spleis» for å samle inn penger til å dekke veterinærutgifter.

Nå har 132 mennesker bidratt med penger til å støtte Tico og Anna. På mandag har de samlet inn over 17.000 kroner. Begge er fullstendig overveldet over hjelpsomheten og støtten.

– Jeg fikk helt sjokk i går kveld. Jeg begynte å gråte, forteller Godding om da hun oppdaget hvor mange som hadde bidratt til å hjelpe henne.

Selv synes hun det er langt utenfor egen komfortsone å be om penger på den måten. Men hun setter stor pris på søsteren som ville hjelpe til i den vanskelige situasjonen.

– Det er helt utrolig. Det mennesker gjør i sånne situasjoner, at de hjelper hverandre, sier hun.

SPLEIS: Søsteren til Anna har opprettet en innsamlingsaksjon for utgiftene til Ticos behandling. Foto: Skjermbilde/Spleis
SPLEIS: Søsteren til Anna har opprettet en innsamlingsaksjon for utgiftene til Ticos behandling. Foto: Skjermbilde/Spleis

En ekstraordinær situasjon

Den mystiske hundesykdommen, som til nå har tatt 26 dyreliv, skremmer også Frp-politiker Bård Hoksrud. Han er opptatt av at staten skal hjelpe til å dekke de ekstra-kostnadene som ikke blir dekket av forsikringen.

– Det er en helt ekstraordinær situasjon vi er i nå. Det er mye frykt blant hundeeiere nå, derfor håper jeg det er mulig å få til en ordning, sier politikeren.

Hoksrud vil få til en ordning der folk, som er i situasjoner sånn som Anna, kan søke om ekstra støtte til å dekke veterinærutgiftene.

– Har du sykepleierlønn og så må du plutselig betale 50.000 kroner, det er jo en kjempeutgift som ikke alle har mulighet til å betale, sier politikeren.

VIL HJELPE: Frp-politiker Bård Hoksrud ønsker at staten går inn for å bidra til ekstrautgifter for veterinær i denne situasjonen.
VIL HJELPE: Frp-politiker Bård Hoksrud ønsker at staten går inn for å bidra til ekstrautgifter for veterinær i denne situasjonen. Foto: Ole Berg-rusten

Han frykter at høye kostnader hos dyreklinikkene kan føre til at hundeeiere tar med seg hundene hjem igjen, uten å gi de behandling. Han er redd det kan føre til mye større konsekvenser.

– Dette er farlig når vi ikke vet hvordan det kan spre seg. Det er en helt spesiell situasjon, understreker han.

Hoksrud er klar over kritikken som kan komme, der folk kan si at man bør tegne en riktig forsikring. Men han mener folk ikke kan bli straffet for å tegne en vanlig hundeforsikring.

– For mange kan dette være et kjempeproblem. Og ikke bare skal du være redd for hunden din, men du må også være redd for at man ikke har økonomisk mulighet til å redde den, sier han.

Veterinær ved Mosengs veterinærklinkk, Torill Moseng, sier det er umulig å forutsette hva et veterinærbesøk vil koste. Hun sier at det er god dyrevelferd å avslutte livet deres hvis dyret lider.

– Men nå ønsker man å gjøre mest mulig for å redde livet deres. Det krever mye utstyr. Det er en litt annen holdning til dette nå enn for 20 år siden, sier Moseng.

Hun legger til at det er viktig å høre i forkant hva man må ut i egenandel.

– I dette tilfellet kan det bli ekstra kostnader med tanke på smittevern. Man må gjøre ekstra mye for å holde smitte unna andre dyr. Det koster også penger, sier veterinæren.