RISIKERER PILOTSTREIK: British Airways
RISIKERER PILOTSTREIK: British Airways Foto: Frank Augstein

Alle British Airways-flyginger fra Oslo lufthavn kansellert

British Airways har kansellert alle selskapets flyavganger fra Oslo lufthavn mandag og tirsdag som følge av flygerstreiken, opplyser Avinor.

Mandag startet British Airways' piloter en 48 timer lang streik. Så godt som alle selskapets flyvninger kanselleres.

Totalt er syv avganger fra Oslo lufthavn kansellert.

– Vi har fått opplysninger om at flyene innstilles både mandag og tirsdag, sier pressevakt i Avinor til TV 2.

Truet ansatte

Det britiske selskapet og deres 4300 piloter har vært i uenighet om lønn i ni måneder, og det kan nå gå ut over reiseplanene til nesten 300 000 passasjerer.

Statsminister Boris Johnson oppmuntret fredag partene til å sette seg ned og finne ut av ting, men det har de altså så langt ikke lyktes med å gjøre.

I stedet skal British Airways ha truet sine ansatte med å fjerne gratis reiser for pilotene og deres familier.

British Airline Pilots Association (BALPA) har takket ned til en lønnsøkning på 11,5 prosent over tre år som selskapet tilbød i juli.

Kostbar streik

Selskapet mener tilbudet vil gjøre at pilotene får lønn i verdensklasse og fordeler verdt godt over to millioner kroner i året. De viser også til at de to andre fagforeningene, som representerer til sammen 90 prosent av selskapets ansatte, har godtatt lønnsøkningen.

BALPA på sin side kontrer med at co-pilotenes lønn ligger på i underkant av 800 000 kroner i året, mens juniorpilotenes lønn har falt til i underkant av 250 000 kroner. Dette fører til at flere ender med stor gjeld fordi de må gjennom trening som vil koste omkring 1,1 millioner norske kroner.

– En dag med streik vil koste British Airways 441 millioner kroner, mens forskjellen mellom oss i forhandlingene er 55 millioner kroner. Hvorfor vil de ikke jobbe sammen med oss for å ende uenigheten, skriver BALPA på Twitter.

Fagforening sier at British Airways aldri svarte på et tilbud de kom med på onsdag. Pilotene truer også med å streike en dag til, 27. september, og kanskje igjen nærmere vinterferien dersom konflikten fortsetter. British Airways forbereder seg nå på å kansellere 850 flyvninger mandag.