– Jeg fikk litt rop og buing da jeg kom innpå

På forhånd var det bygget opp til heksegryte, men da alt kom til alt, skuffet Sverige på sin egen nasjonalarena.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sverige-Norge 1-1

Se sammendraget i videovinduet øverst.

I en hel uke er det blitt bygget opp til den store naboduellen på Friends Arena like utenfor Stockholm søndag.

Norsk og svensk presse har skrevet side opp og side ned om «storebror vs lillebror», spillerne har mannet seg opp og forberedt seg på en av deres største landskamper i karrieren.

Men da alt kom til alt på svenskenes nasjonalerane, var det et daft og lite heksegryte-lignende publikum som ventet de norske spillerne.

– Det var ikke all verdens stemning, slik det pleier å være på våre hjemmekamper i hvert fall. Jeg merket at jeg fikk litt rop og buing da jeg kom innpå i dag. Det var ikke mange «gnagere» på stadion i dag, sier Tarik Elyounoussi.

AIK-spilleren, som til daglig har Friends Arena som sin hjemmebane på klubbnivå foran en fans som har tilnavnet «Gnagere», synes lagkameratene taklet rammene i den svenske hovedstaden godt.

– Svenskene skal ha det. De prøver å lage god stemning, men jeg synes vi takler det veldig fint, sier den norske innbytteren.

Larsson: – Det er vel alltid litt større for lillebror å forsøke å slå storebror

Klubbkamerat Sebastian Larsson kan forstå hva Elyounoussi mener.

– Det er mulig. De tok ledelsen, det tar på litt for fansen. Så lyktes vi å få inn utligningen, men vi klarte ikke å ta ledelsen. Da hadde det nok blitt en annerledes stemning.

– Vi har snakket opp denne kampen voldsomt i Norge i noen dager nå. Er det en mer «normal» kamp for dere i Sverige?

– Jeg vet ikke om den er normal. Det har vært store kamper for oss også, men det er vel alltid litt større for lillebror å forsøke å slå storebror, smiler midtbaneveteranen etter TV 2s spørsmål, og fortsetter:

– Det er ganske uinteressant hvordan det ser ut nå om det endrer seg til slutten av kvaliken. Vi får se etter ti kamper. Vi skal ikke skryte bare fordi vi ligger noen poeng foran nå. Når vi har spilt ti, kan vi se hvem som er lillebror og storebror.

– Det har vært bedrøvelig stemning

Journalist Daniel Kristoffersson har absolutt forståelse for at AIK-angriperen i den norske troppen var skuffet over publikum på Friends Arena søndag. Noe skyldes feil med akustikken, men deler av skylden må også den svenske supportergrupperingen ta.

– Det har vært kjempedårlig stemning på kampene på Friends Arena. Det har vært bedrøvelig stemning. Det tente litt til i starten av EM-kvaliken, men jeg tenkte også at det skulle være mye bedre stemning her i dag. Det går ikke an å sammenligne med AIK der han spiller. Det er noe helt annet, sier Expressens skribent.

Kampens starttidspunkt og utvikling spiller også inn, mener Kristoffersson, som gir Norge deler av skylden for et slapt svensk publikum.

– Det var nok litt slik, ja. Det døde litt da de tok ledelsen, men i og med at Tarik er vant med å spille bortekamper foran 10 000 med AIK, så høres det helt annerledes ut enn 30-40 000 med det svenske landslaget. Det er en helt annen fan-kultur. Også må jeg også si at det at kampen var klokken ni på en søndag også gjør sitt, sier han.

Nære drømmeinnhopp: – Holder ikke i sånne kamper. Må ha perfeksjon

Elyounoussi var selv ekstremt nære ved å stilne publikum på sin egen hjemmearena selv da han like etter å ha kommet innpå ble spilt gjennom alene med keeper av Martin Ødegaard. Dessverre for Norge lyktes ikke innbytteren helt.

– Jeg føler at jeg får et dårlig førstetouch, som gjør at jeg kommer på skrå. Det er veldig ergerlig. Så prøver jeg å hælflikke videre til Josh, men det var ikke bra nok. Det holder ikke i sånne kamper. Da må man ha perfeksjon, sier han.

31-åringen er imidlertid snar om å skryte av sine lagkamerater, i det han ser på som en fantastisk bra kamp av Norges unggutter.

– Vi har en kjempegruppe med mange gode spillere som har fått erfaring fra mange samlinger nå. Vi ser resultatet av det etter hvert. I dag synes jeg vi gjør en fantastisk bra kamp, både Sander og Martin og alle de unge spillerne som normalt sett er veldig unge for dette nivået, men på dette laget så er de etablerte. Det sier litt, og all ære til Lars som gir disse gutta sjansen. Jeg er helt sikker på at det er mer i vente, sier AIK-profilen.

Status etter seks kamper er at Norge nå er nede igjen på fjerdeplass i gruppen, to poeng bak Sverige og ett bak Romania i kampen om andreplassen bak et overlegent Spania.

– Det blir veldig spennende. Nå er det ikke opp til oss, det er det som er så kjedelig, for det kunne det vært. Nå er vi avhengige av at Sverige går på et poengtap, men vi er med helt inn, og så får vi se hvor langt det går, oppsummerer Elyounoussi.