SYKDOM: Det er registrert 25 hundedødsfall etter at en ukjent hundesykdom brøt ut. Veterinærinstituttet jobber nå med å finne årsaken.
SYKDOM: Det er registrert 25 hundedødsfall etter at en ukjent hundesykdom brøt ut. Veterinærinstituttet jobber nå med å finne årsaken. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

25 hunder døde:

Veterinærinstituttet: Oppfordrer hundeeiere til å ta vare på hundemat

Hundeeiere som har hatt syke eller døde hunder rådes av Veterinærinstituttet til å ta vare på prøver av det hunden har spist de siste 14 dagene.

Søndag ettermiddag informerte veterinærinstituttet om at det er gjort funn av tarmbetennelse og bakteriefunn hos flere hunder.

Til nå er sju hunder obdusert ved instituttet.

Prøvene har samsvarende funn med tarmbetennelser som tidligere obduserte hunder har vist.

Bakteriene som er påvist under dagens undersøkelser er «Providencia alcalifaciens» og «Clostridium perfringens».

Totalt er det funnet samme dyrkningsresultat i prøver fra totalt fem hunder. Tre av hundene er fra Oslo mens to er fra Akershus.

  • Begrens nærkontakt med andre hunder.
  • Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur.
  • Unngå at hunden snuser mye i grøfta hvor andre hunder har vært.
  • Dra raskt til veterinæren hvis du oppdager blodig eller sprutende diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand hos din hund.
  • Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir. Parvoviruset kan for eksempel gi alvorlig tarmbetennelse.
  • Store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs, bør unngås, eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses.
  • Ring veterinæren før du tar med deg hunden din på klinikken.

Kilde: Anicura, Mattilsynet

Dramatisk

Beredskapssjef Jorun Jarp ved Veterinærinstituttet til pressen søndag at de jobber med å undersøke hvordan dette har spredd seg.

– Vi har gjort tilsvarende funn i de siste hundene vi har fått inn, men vi må undersøke flere hunder for å finne ut hvordan dette har spredd seg, sier Jarp.

Hun beskriver situasjonen som dramatisk og understreker at det jobbes på spreng for å finne årsaken og kunne sette inn de mest effektive tiltakene.

– Det er dramatisk at så mange friske hunder med god helsetilstand og som er godt vaksinerte, dør på denne måten, sier hun.

Hun ber hundeeiere om å forholde seg i ro og fortsette med samme fôr som de pleier.

Nytt råd

De oppfordrer hundeeiere av hunder som har blitt syke eller mistet livet, til å ta vare på prøver av hva hunden har fått i seg den siste tiden.

I tillegg til tidligere råd oppfordres hundeeier med syke eller døde hunder til å ta vare på prøver av hva hunden har spist siste 14 dager om mulig.

Veterinærinstituttet sier at de har fått inn meldinger om hunder med blodig diaré fra hele landet, men at det er for tidlig å si om tilfellene kan sees i sammenheng på dette tidspunktet.

Fortsetter jakten

I pressemeldingen fra Veterinærinstituttet opplyser de om at det fortsatt er mange analyser som ikke er avsluttet, og at jakten på årsaken til den akutte sykdommen trolig vil fortsette en god stund til.

Det er med andre ord ingen «spor» som lukkes nå. Det for tidlig å uttale seg om prøvene fra dyrene som ble obdusert i dag.