tidligere rådgiver om solberg:

– Som å jobbe med en kombinasjon av menneskelig og kunstig intelligens

Sigbjørn Aanes, tidligere statssekretær for Erna Solberg (H), tror Høyres valgresultat vil bli preget av bompengeultimatumet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sigbjørn Aanes, partner og seniorrådgiver i First House, var tidligere statssekretær for Erna Solberg (H). I syv år var Aanes statsministerens høyre hånd.

– Det er som å jobbe med en kombinasjon av menneskelig og kunstig intelligens, sier han om sin tidligere sjef.

– På den ene siden er hun som de fleste politikere glad i folk, også har hun samtidig en helt vanvittig hukommelse, kombinert med en maskinell energi. Noen ganger er det nesten noe maskinelt med det, sier han.

I TV 2s Valgstudio fortalte den tidligere rådgiveren om Høyre i valgkampen, sammen med André Kolve, tidligere statssekretær for Siv Jensen (Frp).

Se hele intervjuet øverst i saken!

– Ingen overraskelse

Kolve er i dag seniorrådgiver i Gambit H+K Strategies, men var i en årrekke statssekretær for Frp-lederen. Partiet ligger i år an til å gjøre et skuffende valg, ifølge TV 2s målinger.

Bare én uke før valgdagen valgte partilederen å trekke frem det hun mente var «snikislamisering» i en VG-kronikk. I kronikken pekte Jensen på episoden da kvinner i den terrorrammede al-Noor-moskeen i Bærum ikke håndhilste på kronprins Haakon.

VAR RÅDGIVER: Partileder Siv Jensen med sin daværende statssekretær André Kolve i 2016.
VAR RÅDGIVER: Partileder Siv Jensen med sin daværende statssekretær André Kolve i 2016. Foto: Cornelius Poppe

I tillegg har partiets nestleder og eldre- og folkehelseminister, Sylvi Listhaug, igjen skapt blest om partiets innvandringspolitikk i løpet av valgkampen. Nylig la hun ut en Facebook-post om båtmigranter, som også regjeringspartnere reagerte på.

– Det er ikke noen overraskelse for mange at når det er valgkamp, så trekker Frp dette innvandringskortet. De ønsker å snakke mye om innvandring. De vet at de ofte gjør det bedre på målingene når de kommer med tøffe innvandringsutspill, sier Kolve.

– Så kan man selvfølgelig diskutere ordbruken, retorikken og disse konkrete eksemplene. Hvor smart dette er og hvordan det slår ut, fortsetter han.

Til tross for at både regjeringspartner Trine Skei Grande (V) og statsminister Erna Solberg tok avstand fra Jensens utspill, mener Kolve at strategien likevel var riktig for Frp.

– Det å snakke direkte til egne velgere tror jeg er smart for Frp. De i Frp og deres potensielle velgerne, har ikke mange andre alternativer dersom de deler Listhaugs standpunkter og retorikk, sier han.

– Langt mer vanskelig valgkamp

Også bompengedebatten har preget årets valgkamp. Det hele toppet seg da statsminister Solberg stilte ultimatum til regjeringspartiene i saken.

– Det er ingen tvil om at denne saken har bidratt til å gjøre dette til en langt mer vanskelig valgkamp for Høyre, og vil sannsynligvis få utslag på valgresultatet. Høyre vil alltid tape når det er bråk på borgerlig side, det liker ikke Høyres velgere, sier Aanes.

Ifølge TV 2s store førvalgundersøkelse, som er en sammenstilling av en rekke målinger, går Høyre markant tilbake fra forrige valg.

Den tidligere rådgiveren mener årets valgkamp i stor grad har vært preget av rikspolitikere, blant annet gjennom bompengesaken.

– Det er ingen tvil om at dette har vært en veldig spesiell valgkamp. Rikspolitikerne har tatt mye oppmerksomhet. Vi har fått ensakspartier som for første gang virkelig er tydelig også i den nasjonale debatten, sier han, og refererer til bompengepartiene.

– Mens første del handlet om bompenger, så har den andre delen vært veldig tydelig i klimaånden. Partiene som har troverdighet i klima har nok tjent på dette, mener Aanes.

Følg valgnatten på TV 2 fra klokken 19.00 mandag.