To nye hunde-dødsfall knyttes til mystisk sykdom

SYKDOM: Totalt 25 hunder har dødd av like symptomer.
SYKDOM: Totalt 25 hunder har dødd av like symptomer. Foto: TV 2
Søndag opplyser Mattilsynet om at det har vært fire nye tilfeller av syke hunder. To av disse er døde.

Mattilsynet har mottatt fire nye meldinger om enkeltstående tilfeller av hunder som har lignende symptomer som de tidligere tilfellene av syke hunder.

To av hundene er døde.

En av hundene ble avlivet grunnet sykdommens akutte forløp, og en døde før den kom til veterinærklinikk.

Mattilsynet opplyser om at meldingene kom fra Møre og Romsdal, Vestfold, Buskerud og Nordland.

I kunngjøringen skriver tilsynet at det ikke er noen unormal forekomst av disse symptomene andre steder enn i Oslo-området, så vidt de har oversikt over.

– Det er i Oslo-området vi har fått melding om flere tilfeller med disse symptomene enn normalt. Det er færre tilfeller i andre områder, utdyper pressevakt i Mattilsynet til TV 2.

Vet ikke sammenheng

Veterinær Torill Moseng understreker at man enda ikke vet om de totalt 25 dødsfallene har en sammenheng.

– Situasjonen er fortsatt uavklart, og det er derfor det er viktig at fagmiljøet får undersøkt dette systematisk, sier Torill Moseng på TV 2 nyhetskanalen søndag.

I studio har hun med seg hunden Molly. Det var derimot en annen hund som egentlig skulle være med i studio søndag formiddag, men også denne hunden led av diaré.

– Da er det selvfølgelig veldig viktig å ikke utsette hundene hundene for stressende situasjoner, forteller Moseng.

– Ikke vent

Hunden Moseng egentlig skulle ha med seg er i bedre form, og hun råder hundeeire som opplever lignende å ha nær kontakt med en veterinær.

– Det er ofte sånn at man kan vente og se an om man har en hund med diaré, men slik det er akkurat nå anbefaler jeg å ha nær kontakt med en veterinær dersom hunden får blodig diaré, sier veterinæren.

Hun forteller at vi generelt har god dyrehelse i Norge, og at det er derfor et samlet fagmiljø tar situasjonen alvorlig.

– Det hender vi har sykdomsutbrudd i Norge, men i denne situasjonen kan vi verken forebygge eller behandle hunden ettersom vi ikke vet hva årsaken til sykdommen er.

VETERINÆR: Torill Moseng med hunden Molly. Foto: Anne Sofie Mengaaen/TV 2
VETERINÆR: Torill Moseng med hunden Molly. Foto: Anne Sofie Mengaaen/TV 2

Advarer mot sosiale medier

Moseng advarer mot tips, råd og teorier som florerer på sosiale medier. Hun ønsker at hundeeiere heller skal oppsøke Veterinærinstituttet, Veterinærforeningen eller Mattilsynet.

– Det er fortsatt ingenting som peker i noen retninger hva gjelder årsak, og sosiale medier bidrar ikke til å gjøre hundeeiere mindre urolige. Rykter som oppstår på sosiale medier kan faktisk forårsake at flere hunder dør, understreker hun.

I følge Veterinærinstituttet obduseres to nye hunder søndag, og Mattilsynet kan informere om at prøveresultater ikke vil foreligge før til uken.

– I sosiale medier er det spredd anklager mot navngitte fôrprodusenter. Veterinærinstituttet har ingen informasjon om at dette medfører riktighet, tvert om ser vi et bredt spekter av fôrprodukter i det materialet vi har til nå, skriver Veterinærinstituttet på sine nettsider søndag.

De opplyser i tillegg om at de ikke har noen flere svar om årsak til sykdommen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook