U.S. President Donald Trump holds a chart showing the original projected track of Hurricane Dorian that appears to have been extended with a black line to include parts of the Florida panhandle and of the state of Alabama during a status report meeting on the hurricane in the Oval Office of the White House in Washington, U.S., September 4, 2019. REUTERS/Jonathan Ernst     TPX IMAGES OF THE DAY
U.S. President Donald Trump holds a chart showing the original projected track of Hurricane Dorian that appears to have been extended with a black line to include parts of the Florida panhandle and of the state of Alabama during a status report meeting on the hurricane in the Oval Office of the White House in Washington, U.S., September 4, 2019. REUTERS/Jonathan Ernst TPX IMAGES OF THE DAY Foto: Jonathan Ernst
Analyse

Bløffen om Alabama

Trump presenterte et forfalsket værkart. Trodde han virkelig at han ville slippe unna med dette?

Søndag formiddag i Det hvite hus. Presidenten har allerede vært oppe en stund, og følger naturlig nok med på oppbyggingen av orkanen Dorian som er på vei mot den amerikanske østkysten.

Allerede da viste prognosene at Dorian sannsynligvis ville snu nordover etter å ha truffet Bahamas. Kanskje kunne skadeomfanget på det amerikanske fastlandet begrenses i forhold til hva man først fryktet.

«GUD VÆRE MED DERE»

Som han ofte gjør, tar Donald Trump frem telefonen og tvitrer: «I tillegg til Florida – Sør-Carolina, Nord-Carolina, Georgia, og Alabama, vil trolig bli truffet (mye) hardere enn forventet. Ser ut til å være en av de største orkaner noensinne. Allerede kategori 5. VÆR FORSIKTIGE! GUD VÆRE MED DERE ALLE!»

«Alabama?» skriker kommentarfeltet umiddelbart tilbake som respons på den dramatiske meldingen fra presidenten. "Alabama?" spør de.

For de fleste andre av oss som hadde fulgt meteorologenes stadige oppdateringer, var dette pussig. Riktignok var Alabama innenfor området som kunne rammes av uværet i noen prognoser. Men det var tre dager tidligere.

Trump irettesettes

I frykt for at presidentens tweet skulle utløse panikk i Alabama var Det nasjonale værsenteret, et kontor underlagt føderale myndigheter, raskt ute med å dementere presidentens melding:

«Alabama vil IKKE merke noe til #Dorian. Vi gjentar, orkanen #Dorian vil ikke merkes i Alabama. Værsystemet holder seg for langt øst til det.»

Presidenten var korrigert, og der kunne denne saken stanset. Men den gjorde ikke det.

De neste timene gjentok presidenten ved to anledninger at Alabama var i faresonen. I tillegg til å være president, har Donald Trump også det overordnede ansvaret for å håndtere nasjonale katastrofer. Med det tillegger det et helt spesielt ansvar å ikke spre falsk informasjon.

En fornærmet president

Egentlig skulle ikke dette vært en sak i det hele tatt. Men vi kjenner Donald Trump ganske godt nå. Han var irettesatt av et føderalt direktorat, og han ble latterliggjort på Twitter og i media.

Med ett handlet ikke dette lenger om et livsfarlig uvær som var på vei, men om presidentens stolthet. Han kunne ha beklaget og kommet seg unna med at det hele var en glipp, men nei.

President Trump angrep sine yndlingsfiender og beskyldte media for å lyve. Han krevde like så godt en unnskyldning fra media for å ha fornærmet ham.

I hovedsak fortsatte amerikanske medier å rapportere om uværets enorme ødeleggelser på Bahamas og mulighetene for katastrofale følger når Dorian traff USA. Over en million amerikanere ble tvangsevakuert og det ble innført unntakstilstand i en rekke byer. Hus og gjenstander ble sikret etter alle kunstens regler.

Et forfalsket kart

Men for Donald Trump var det nå én ting som overskygget alt dette. Alabama. Han skulle vise oss alle hvem som hadde rett, og inviterte utvalgte medlemmer av pressen til Det ovale kontor onsdag ettermiddag.

Der fikk han løftet et stort kart fra Det nasjonale orkansenteret (underlagt handelsdepartementet) opp på skrivebordet. Triumferende pekte han på beviset. En svart bue i ytterkant av orkanens antatte bane svingte så vidt innom Alabama. Altså hadde Donald Trump rett. Eller nei, vent nå litt.

Kartet var identisk med det værkartet han med TV-kameraer fikk presentert på det samme kontoret seks dager tidligere.

Med unntak av den svarte buen som noen hadde tusjet på for å gi presidenten rett. Trump presenterte et forfalsket værkart. Trodde han virkelig at han ville slippe unna med dette?

Lovbrudd

Juridiske eksperter peker på at minst to lovbrudd trolig er begått i denne saken. Det første da presidenten gikk ut og advarte om at en orkan kunne treffe Alabama til tross for at de oppdaterte prognosene viste noe annet.

Det er forbudt å spre falsk informasjon som kan føre til frykt i befolkningen. Det andre begått av den som forfalsket et offentlig dokument, og de som var medskyldige i å publisere dette.

For ordens skyld. Justisdepartementet er av den oppfatning at en sittende president ikke kan rettsforfølges. Donald Trump blir altså ikke tiltalt for dette. I alle fall ikke mens han er president.