SYK: Hunden Sigurd og eieren Martin Ekran har hatt noen tøffe dager etter at Sigurd ble syk. Foto: Privat
SYK: Hunden Sigurd og eieren Martin Ekran har hatt noen tøffe dager etter at Sigurd ble syk. Foto: Privat

minst 20 hunder døde av ukjent sykdom:

Hunden Sigurd (4) ble alvorlig syk: – Har vært forferdelig

For fire dager siden begynte hunden Sigurd å kaste opp blod. De siste dagene har vært et mareritt for hundeeierne Martin Ekran og Camilla Olsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har minst 20 hunder mistet livet i sammenheng med en ukjent hundesykdom.

– Vi vet enda ikke hva som er årsaken. Det tas stadig prøver av syke dyr, det er tre hunder som er til obduksjon. Vi håper vi får noen svar etterhvert som kan forklare årsaken, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Anne Margaret Grøndahl til TV 2.

Den mystiske sykdommen rammet trolig også den fire år gamle hunden Sigurd.

På søndag var Martin Ekran hjemme med hunden Sigurd i Oslo, da han oppdaget at hunden hadde blod i oppkastet og avføringen. Det var ikke snakk om så store mengder, men nok til at Martin ble bekymret.

– Vi dro til veterinæren som vi pleier, og de oppdaget at Sigurd var veldig dehydrert. De mente vi burde dra til Oslo dyresykehus, sier Ekran til TV 2.

Ble innlagt

Da de kom frem til sykehuset ble hunden Sigurd lagt inn for å få væskebehandling. Der ble det bestemt at Sigurd skulle ligge på sykehuset i et døgn.

Hundeeierne måtte reise hjem igjen uten Sigurd.

– Vi var jo veldig bekymret. Når du ikke har egne barn, så betyr jo hunden veldig mye, forteller Martin.

Men det viste seg at lille Sigurd responderte veldig bra på væskebehandlingen og medisinene på sykehuset. De tok røntgen, og det viste seg at ting så bedre ut. Sigurd hadde kviknet til, og eierne kunne hente han hjem igjen på mandag.

Store mengder blod

Men den gode følelsen skulle snu. Natt til onsdag begynte Sigurd å kaste opp igjen. Denne gangen var det store mengder blod.

– Det eskalerte helt. Han pep hele tida, og kastet opp mye blod. Det kom så fort, sier Martin.

Det var mye blod både i oppkast og avføring. Martin beskriver natten som et mareritt. De ringte til dyresykehuset, som sa de skulle komme så tidlig de kunne neste morgen.

– Vi var selvfølgelig kjemperedde. Han var så hjelpeløs, og det var så mye blod, sier eieren.

Sigurd ble lagt inn på nytt på dyresykehuset med en gang de kom frem. Der fikk han væske intravenøst. Han var ekstremt dehydrert. Eierne måtte reise hjem igjen, og der gikk de bare og ventet på det verste.

– Vi har nesten ikke sovet. Man går bare rundt og venter på telefonen om at Sigurd er død, sier Martin.

Helomvending

Dagen etter fikk Martin og Camilla en telefon fra dyresykehuset. Sigurd hadde mirakuløst kviknet til. Han hadde bjeffet og vært på tur, og blitt betydelig bedre i løpet av onsdagen.

Torsdag morgen ringte de fra sykehuset. Sigurd hadde blitt enda bedre i løpet av natten. Han kunne bli hentet hjem i løpet av dagen.

Frisk: Hunden Sigurd kom seg opp på labbene igjen. Foto: Privat
Frisk: Hunden Sigurd kom seg opp på labbene igjen. Foto: Privat

– Da var jeg så glad. Jeg gleder meg så mye til å få han hjem. Det blir stor gjensynsglede, sier Martin.

Han forteller at sykehuset hadde funnet en betennelse i kroppen til Sigurd, men de visste ikke årsaken.

Martin roser innsatsen til dyresykehuset, og sier han er utrolig takknemlig for all hjelp de har fått. I tillegg anser han seg som heldig som bor i nærheten av et døgnåpent akuttmottak for dyr.

Veterinærforeningen og Mattilsynet oppfordrer nå hundeeiere til å begrense nærkontakt med andre hunder.

Ikke la hundene heller hilse på hverandre som de pleier. Hunden bør heller ikke snuse mye i grøften der andre hunder har vært.

Hvis man oppdager symptomer hos hunden sin bør man dra til veterinær så raskt som mulig. Det er også viktig å unngå store ansamlingen som utstillinger og dressurkurs.