Denne maten er 3D-printet – nå skal den serveres eldre på sykehjem

Matkontrollen (TV 2): – Det ser ut som noe en hund har lagt fra seg i fart!

På flere sykehjem i Sverige vil eldre tilbys 3D-printede måltider innen året er omme. Blir det en suksess, kan Norge følge etter.

– Mange underernærte

Tall fra 2018 viser at 40,2 prosent av beboere over 67 år ved norske sykehjem står i fare for å bli underernært.

I vårt naboland Sverige jobbes det nå med en løsning der en 3D-printer skal kunne gjøre jobben til kokkene ved sykehjemmet, og faktisk talt printe ut et middagsmåltid ved hjelp av en datamaskin og noen moste råvarer.

I løpet av 2019 skal 3D-måltider serveres til eldre ved pleiehjem i Halmstad og Helsingborg, samt hos et selskap som tilbereder mat til sykehus. Dette er en del av et nasjonalt forskningsprosjekt med flere store samarbeidspartnere, og arbeidet er fortsatt under utvikling.

Se Matkontrollen torsdager klokken 20.00 eller gratis på TV 2 Sumo allerede nå

– Mange eldre har vansker med å tygge og svelge maten, og dette er en gruppe der underernæring er et stort problem. Tanken med et 3D-printet måltid er derfor å kunne tilby mat som ser appetittlig ut, og som er lett for de eldre å tygge og svelge, sier Evelina Höglund, leder for prosjektet ved det statlige forskningsinstituttet Rise i Gøteborg.

FORSKER PÅ 3D-MAT: Forsker Evelina Höglund ved Rise institutt tror og håper at 3D-utskrevet mat kan øke matgleden blant de eldre. Foto: Matkontrollen/TV 2
FORSKER PÅ 3D-MAT: Forsker Evelina Höglund ved Rise institutt tror og håper at 3D-utskrevet mat kan øke matgleden blant de eldre. Foto: Matkontrollen/TV 2

Blant svenskene er det rundt åtte prosent av den voksne befolkning som har tygge- og svelgeproblemer.

Stor interesse

Ved Rise jobber forskere nå med å gjøre puré om til lekre måltider som frister.

– Er det ikke nok å mose maten, slik det gjøres i dag?

– Jo, man kan for så vidt fortsette å lage pureer, men det er jo litt kjedelig om man skal spise det resten av sitt liv, sier Höglund.

Hun forsikrer om at maten som printes ut, vil ha alle nødvendige næringsstoffer.

– Det er jo vanlig purémat som formes til et middagsmåltid av en printermaskin. Vi kan komme til å trenge konsistenstilsettere for å holde formen, og kanskje også ekstra proteiner og fett tilsatt i maten til de eldre, sier Höglund.

Se reaksjonene fra Matkontrollens smakspanel lenger ned i saken!

FERDIG PRINTET: Her ser du to brokkolibuketter, ferdig utskrevet fra en 3D-printer. Foto: Matkontrollen/TV 2
FERDIG PRINTET: Her ser du to brokkolibuketter, ferdig utskrevet fra en 3D-printer. Foto: Matkontrollen/TV 2

Har dere møtt mye skepsis til dette prosjektet?

– Om vi kun sier at vi 3D-printer mat, så tenker folk ofte at det ikke er mulig. Men etter hvert som de får vite litt mer, så møter vi stor interesse, sier hun.

– Jeg sier bare HÆ?!

En som i utgangspunktet var skeptisk til fenomenet, er tidligere kinosjef i Oslo og nåværende eldreentusiast, Ingeborg Moræus Hanssen.

– Jeg sier bare "HÆ"?! Men så er jeg jo opptatt av alt som har med ernæring og matkultur å gjøre, særlig for de som ikke lenger kan stå på eget kjøkken og lage mat. Så jeg synes jo også at det er spennende, sier hun.

BROKKOLI I PRINTEREN: Ingeborg Moræus Hanssen og programleder Solveig Barstad venter spent på resultatet av 3D-printingen. Foto: Matkontrollen/TV 2
BROKKOLI I PRINTEREN: Ingeborg Moræus Hanssen og programleder Solveig Barstad venter spent på resultatet av 3D-printingen. Foto: Matkontrollen/TV 2
LAR DU DEG FRISTE? Her ser du et eksempel på 3D-printet middagsmåltid, kylling og brokkoli. Foto: Matkontrollen/TV 2
LAR DU DEG FRISTE? Her ser du et eksempel på 3D-printet middagsmåltid, kylling og brokkoli. Foto: Matkontrollen/TV 2

Hun er i Gøteborg sammen med programleder Solveig Barstad for å smake på noen av 3D-matalternativene det jobbes med ved Rise forskningsinstitutt. På menyen står kylling og brokkoli, og etter en stund med full aktivitet i printeren, kan måltidet smakes på.

– Men dette er jo ikke kylling… Det ser ut som noe en hund har lagt fra seg i fart, ler Ingeborg.

Hun er heller ikke videre imponert over utseendet til den printede brokkolien.

– Det minner mer om marengskaker!

Etter å ha smakt på maten, blir hun imidlertid noe mer overbevist.

– Jeg liker konsistensen. Den er bedre enn utseendet. Det er noe ekte over det du putter i munnen, selv om det jo ikke er gourmetsmak på noe, sier Ingeborg.

Ingeborg lar seg imponere av forskningen, og bedyrer at dette er et måltid hun neppe vil glemme.

– Det er den morsomste brokkolien jeg har spist. Så om de får litt mer smak på det, så kan det bli en bestselger, sier hun lattermildt.

Følger med på svenskene

Hvorvidt det blir en «bestselger» i vårt naboland, gjenstår å se. I så tilfelle er det ikke usannsynlig at vi kan komme til å se dette også her hjemme.

– Ja, det kan jo bidra til at mat med annen konsistens ser mer delikat og gjenkjennelig ut, og dette kan igjen vekke matlysten. Det er gjort lignende i Norge ved at man lager ulike farger og fasonger av most mat, sier avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet.

FØLGER MED PÅ SVENSKENE: – Vi følger med på hva svenskene gjør, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet. Foto: Matkontrollen/TV 2
FØLGER MED PÅ SVENSKENE: – Vi følger med på hva svenskene gjør, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet. Foto: Matkontrollen/TV 2

– Vil vi få se det samme ved norske eldrehjem i nær fremtid?

– Vi følger med på hva svenskene gjør. Er resultatene der gode, så er det absolutt noe vi vil se nærmere på. Men først får vi se hvordan resultatene blir, og hvor kostbart det er, sier Øien.

Jobbes med tiltak

Av beboerne som ble ernæringsmessig kartlagt i 2018, var 40,2 prosent av beboere over 67 år ved norske sykehjem i risiko for underernæring.

Også her hjemme jobbes det med konkrete tiltak som skal forhindre og redusere underernæring blant eldre. Mat og måltider er eksempelvis et av hovedpunktene i eldrereformen Leve Hele Livet.

Lik på Facebook