frp-Dale avslører hemmeligheten bak bildet:

– Derfor var jeg kritthvit i ansiktet

Da han ble utnevnt som statsråd for første gang i 2015, var Jon Georg Dale et vrak innvendig.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) er kjent som en erfaren og trygg politiker, som ikke er redd for en debatt.

Men da Dale ble utnevnt som statsråd for første gang i 2015, var han ikke like høy i hatten.

TV 2 Sumos ekstrasending før partilederdebatten onsdag kveld, avslørte Dale hva som skjedde bak kulissene desemberdagen for fire år siden, da han ble utnevnt som ny mat- og landbruksminister.

– Jeg blir så flau, jeg har lyst til å springe ut døra med det samme vi skal snakke om det. Det er like ille hver gang, sier Dale.

Likblek

Bildene fra Slottsplassen i Oslo den dagen viser en bemerkelsesverdig blek Jon Georg Dale. Det var det en god grunn til.

– De siste tre dagene før jeg skulle gå på, trodde jeg at jeg skulle dø. Jeg spiste ingenting, og fikk ikke i meg mat. De siste to døgnene sov jeg heller ingenting. Og det siste døgnet, da spydde jeg som en gris, forteller Dale.

– Hvis du ser bilder fra Slottsplassen den dagen, så er jeg drivende hvit. Du ser at jeg har vært i koma tett opptil dette, sier Dale og ler.

– Du var jo en erfaren politiker før du var statsråd, hvorfor var du så nervøs?

– Nei, hvem vet. Hvorfor har man nerver, hvorfor har man angst. Men det var helt grusomt, sier Dale.

– Det siste døgnet tenkte jeg spesielt mye på at jeg et år i forveien hadde møtt mye som vara i Stortinget, men jeg hadde ikke lang erfaring. Så jeg tenkte «i himmelens navn, første spørretimen, de kommer jo til å rævkjøre meg så totalt. Jeg kommer aldri til å klare å reise meg igjen», forteller Frp-toppen.

Etter at dagen med utnevnelse og intervjuer var ferdig, kunne Dale puste lettet ut.

– Jeg satte meg på sengekanten og så tomt ut i rommet og tenkte «herregud jeg lever». Så ja, det er mulig å bli skikkelig nervøs, sier han.

Skjulte draktkjøp

Også Ap-nestleder Hadia Tajik kunne fortelle at hun kjente på samme følelser, dog ikke like fysisk uttalt, før hun første gang ble utnevnt som statsråd. I 2012 ble hun utnevnt som kulturminister, som den yngste noensinne.

– Jeg kjenner meg igjen i de dagene du får vite at du skal bli statsråd og fram til du faktisk blir det, sier hun.

Tajik hadde vært i debatt den samme onsdagkvelden Jens Stoltenberg ringte, og spurte om hun var klar for oppgaven som statsråd. Hun takket ja – og begynte forberedelsene før den offisielle utnevnelsen.

– Fram til fredagen var jeg ganske apatisk. Jeg var ikke i stand til å gjøre eller tenke mye. Jeg husker at jeg målrettet tenkte at jeg måtte kjøpe en svart drakt, for det må man jo ha hos Kongen, forteller Tajik.

– Men så tenkte jeg «tenk hvis noen skjønner hva jeg skal med den?». Jeg måtte koke i hop et lengre resonnement for å forklare det. «Jeg kan jo ikke fortelle sannheten», tenkte jeg, sier Tajik og ler.

Se partilederdebatten direkte på TV 2 fra klokken 21.40.