LA OPP: Med sine åtte verdenscupkuler i bakgrunnen, kunngjorde Marcel Hirscher at han legger opp.
LA OPP: Med sine åtte verdenscupkuler i bakgrunnen, kunngjorde Marcel Hirscher at han legger opp. Foto: Joe Klamar

Bekreftet: Marcel Hirscher legger opp

Henrik Kristoffersens argeste rival legger skiene på hyllen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

At Marcel Hirscher (30) skulle legge opp, har vært en dårlig skjult hemmelighet.

Onsdag kveld offentliggjorde den østerrikske alpinlegenden nyheten under en direktesendt pressekonferanse i hjemlandet.

Hirscher er en av tidenes mestvinnende alpinister.

Han har vunnet verdenscupen sammenlagt åtte ganger, noe som er rekord. I tillegg har han to OL-gull og fem VM-gull.

30-åringen endte med 67 verdenscupseirer, 19 bak Ingemar Stenmarks rekord.

Hylles av stjerner

Flere av alpinsirkusets største stjerner og legender har tatt til sosiale medier for å hylle østerrikeren. Blant dem er Aksel Lund Svindal.

– Jeg var til stede på noen av dine største dager, og det gjør meg stolt å kunne si at jeg var konkurrenten din. Etter min mening er du tidenes alpinist, og jeg er sikker på at alle som har kjørt mot deg er helt enig, skriver Svindal på Instagram.

Også superstjernen Mikaela Shiffrin fullroser Hirscher. Under emneknaggen «greatest of all time», skriver hun over fire Twitter-innlegg om hvordan Hirscher alltid har behandlet konkurrentene med respekt og at han tok alpinsporten til nye høyder.

– Det er merkelig hvor følelsesladet det kan være å ta farvel med en utøver som legger opp, men på en annen måte er det ikke merkelig i det hele tatt. Når det er en atlet du har lært fra og blitt inspirert av hele karrieren din, er det ikke merkelig, skriver Shiffrin.

Bestemte seg for to uker siden

På spørsmål om hvor lenge det er siden han tok avgjørelsen, svarer Hirscher:

– Jeg bestemte meg for to uker siden, kanskje litt lenger.

– Men det var for to uker siden jeg merket at dette ikke blir noe mer. De siste to ukene har vært turbulente. Det var mange grunner som fikk meg til å ta denne avgjørelsen nå, men jeg har jo kjent på motivasjonssvikt tidligere. Mange av dere har ikke tatt meg helt seriøst og sagt: «Jo jo, men du fortsetter.»

Til tross for at han vant både gull og sølv i sitt siste mesterskap, VM i Åre, slet Hirscher. Han stilte til start med feber, og understreker at det var en krevende øvelse.

– Det kostet. Det kostet for kroppen. Men jeg ble verdensmester under de omstendighetene, og jeg er veldig stolt over at jeg klarte å presse meg til den seieren, sier Hirscher, som vant slalåmen etter å ha blitt slått av Kristoffersen i storslalåm.

Alpinlegenden har ikke bestemt seg for hva han skal gjøre videre. Han sier at han skal gjøre mer av det han har nedprioritert som toppidrettsutøver. Én av tingene er nok å se verdenscupstarten i Sölden fra sofaen.

– Hvis det er sludd i Sölden, kommer jeg til å tenke at det «dette er greit.» Men er det ti minusgrader og krystallklar snø, vil det ikke være lett. Såpass ærlig skal jeg være, medgir han.

MEDALJEGLIS: Marcel Hirscher vant to medaljer i sitt siste mesterskap, VM i Åre: Sølv i storslalåm og gull i slalåm.
MEDALJEGLIS: Marcel Hirscher vant to medaljer i sitt siste mesterskap, VM i Åre: Sølv i storslalåm og gull i slalåm. Foto: Fabrice Coffrini

Hirscher takket også sine nærmeste.

– Spesielt pappa, som har vært en «mastermind» bak min suksess og var min første og eneste trener. Kjæresten min, som tok meg da jeg var en «nobody», og har holdt ut med meg i gode og vanskelige tider. Jeg kommer alltid til å være takknemlig.

Dette sa Kristoffersen

Østerrikeren har vært Henrik Kristoffersens største konkurrent i teknikkdisiplinene. Både i 2016 og 2018 var Hirscher den eneste foran Rælingen-kjøreren på sammenlagtlistene i verdenscupen.

Hele 16 ganger har Kristoffersen havnet på andreplass bak Hirscher i verdenscuprenn.

Da nordmannen gjestet Sykkelpodden for tre uker siden, hadde han fortsatt ikke anelse om rivalen kom til å legge opp. Da sa Kristoffersen til TV 2 at han «hadde full forståelse» dersom Hirscher valgte å gi seg.

– Det blir kanskje lavere odds på at jeg skal vinne sammenlagtcupen om han slutter. Men hvis han fortsetter, så er det nok en mulighet til å slå ham, og det kuleste i verden er å slå de beste i verden, sa Kristoffersen med et lurt smil.

I alpintgale Østerrike har Hirscher vært den soleklare eneren. I mangel av landsmenn som er kandidater til å vinne verdenscupen sammenlagt, har presset i hjemlandet vært enormt på Hirscher, konstaterte Kristoffersen.

– Jeg tror det hadde vært annerledes hvis det hadde vært noen andre østerrikere på høyde med ham. Men han står på topp alene, og da er det mye press utenfra. Østerrikerne forlanger at han skal vinne, og da blir det mye trykk på ham, påpekte Rælingen-kjøreren.

Gullskrift

Hirscher gjorde seg bemerket i bakken da han i 2007 tok gull i storslalåm og sølv i slalåm under junior-VM. Samme år tok han sine første verdenscuppoeng, før han etter hvert startet å hevde seg i toppen i verdenscupen.

Resten er et stykke alpinhistorie skrevet med gullskrift.

Østerrikeren, som også kan se tilbake på sju VM-gull og to OL-gull, har også tidligere snakket om å legge skiene på hyllen. Blant annet etter 2018-sesongen, som ble kronet med OL-gull i storslalåm.

Han har giftet seg og fått barn, noe han har sagt har endret livet hans på en måte som gjør at innsatsen i alpinbakken ikke lenger er like viktig. Hirscher var imidlertid tydelig motivert forrige sesong. Han vant VM-gull i slalåm, tok ni verdenscupseirer og vant den totale verdenscupen for åttende gang på rad.

Men nå har lysten på å gi seg tatt overhånd.

– Takk Marcel

Avisen Kronen Zeitung, som i forrige uke erfarte at Hirscher ville gi seg, takket da for en unik epoke med uforglemmelige øyeblikk med Hirscher. På forsiden av avisen sto det skrevet «Takk Marcel» med store bokstaver, som en hyllest til mannen som de siste årene har satt den alpinfrelste nasjonen på hodet.

– Dette er selvsagt en veldig vanskelig avgjørelse for Marcel, uansett hva han bestemmer seg for. Profesjonell skikjøring er hans liv og lidenskap, sa Hans Pum, tidligere sportsdirektør for det østerrikske skiforbundet til AFP før nyheten ble bekreftet.

– Han overlot ingenting til tilfeldighetene og gjorde alt med stor lidenskap, sa Pum.