Onsdag ble det kjent at NRK, gjennom produksjonen av programmet Folkeopplysningen, det siste halve året har påvirket skolevalget ved Lillestrøm videregående skole.

– Jeg synes ikke de gir oss unge den respekten vi fortjener. For flere av oss med politiske verv er skolevalget viktig, det er noe vi jobber mot, sier Håkon Kristiansen Framnes (18) til TV 2.

– Selv om vi nå vet at mye av den informasjonen vi har fått i forkant av skolevalget var feil, har de nok klart å påvirke noen, sier han.

Har forhåndsstemt

I forkant av skolevalget ble det blant annet publisert og delt flere saker om andre partier enn Senterpartiet, med falske nyhetssaker.

Blant de falske nyhetene som ble publisert før elevene gikk til valgurnene, er følgende, ifølge NTB:

* SV vil at lærerne skal sette individuelle fraværsgrenser for elevene

* MDG vil ha deodorantforbud i skolen

* MDG vil innføre kvoter for bruk av internett

* Frp vil ha klimaregnskap for innvandringspolitikken

* Arbeiderpartiet vil bore olje i vernesonene og tømme LoVeSe for olje.

* Den siste uka før skolevalget intensiverte de propagandaen og sendte blant annet ut en falsk nyhetsvideo av en ulv som skal ha drept en katt i nærområdet.

– Det er veldig nedverdigende ovenfor oss som synes skolevalget er viktig. Vi er jo flere som har forehåndsstemt i lokalvalget også, sier Sandra Lien Reksnes.

– Ja, vi forhåndsstemte jo sist uke fordi vi er over 18 år. Det påvirket ikke meg, jeg visste hva jeg skulle stemme, men dette er helt klart drøyt. Sånn sett har de nok klart å påvirke noen i lokalvalget også, sier Kristiansen Framnes.

– Litt morsomt

Selv om mange er kritiske, synes Ella Jørgenvåg Svendsen at det var litt morsomt også.

Rektoren ved skolen godkjente opplegget på forhånd, med begrunnelsen at det var god læring for elevene.

– Jeg fikk jo opp mange av disse falske sakene i feeden min, og tenkte ikke over at det ikke stemte. Sånn sett har jeg lært mye, selv om metoden kanskje var litt hard og brutal, sier hun til TV 2.

– Jeg ble faktisk intervjuet til denne NRK-«dokumentaren» tre ganger, før jeg visste at vi ble manipulert og hva det egentlig gjaldt, sier hun.

Mille Glad Østensen (18) synes ikke stuntet var noe morsomt, og at det var rart rektor på skolen godkjente det.

– Det er merkelig, og da jeg skjønte at det nok påvirket resultatene ved skolevalget vårt, så blir jeg irritert. Vi får jo ikke noen ny sjanse, sier Glad Østensen.