Bergen  20190511.
Fysiker Andreas Wahl på rød løper under Gullruten 2019 i Grieghallen i Bergen
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Bergen 20190511. Fysiker Andreas Wahl på rød løper under Gullruten 2019 i Grieghallen i Bergen Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen
Mening

Er det ingen hjemme på Marienlyst?

NRK har med viten og vilje forsøkt å manipulere velgere. Det er en skandale.

Med fire måneder igjen av 2019 prøver NRK å gi VG skikkelig konkurranse i kampen om årets største presseetiske skandale.

Som en del av programmet Folkeopplysningen har statskanalen prøvd å kopiere russernes metoder i USA, bare i stedet for å prøve å få Donald Trump valgt, har de forsøkt å få flest mulig stemmer til Senterpartiet.

Forsøkskaninene var elevene ved Lillestrøm videregående skole. Målet var å påvirke skolevalget, som bare er liksom-stemmer, men siden mange av elevene på skolen har stemmerett, vil en naturlig bieffekt være at de også kunne påvirke det ekte valget.

På Facebook og Instagram har de spredt materiale som er positivt om Senterpartiet og negativt om andre partier.

Ikke bare det. De har spredt direkte løgner. Falske nyheter. Ifølge NRK selv er dette blant løgnene som er spredt:

  • SV vil at lærerne skal sette individuelle fraværsgrenser for elevene
  • MDG vil ha deodorantforbud i skolen
  • MDG vil innføre kvoter for bruk av internett
  • Frp vil ha klimaregnskap for innvandringspolitikken
  • Arbeiderpartiet vil bore olje i vernesonene og tømme LoVeSe for olje

Selveste NRK har altså spredt falskheter om norske partier, med mål om å få folk til å ville stemme noe annet.

På skolevalget på Lillestrøm VGS ble det bare en moderat oppgang for Senterpartiet, som tyder på at NRK ikke lyktes med prosjektet sitt. Det spiller ingen rolle.

I dag offentliggjorde programleder Andreas Wahl for elevene hva som hadde skjedd.

Det gjorde han etter at resultatet fra skolevalget viste kun en moderat oppgang for Senterpartiet, noe som Wahl tolket som et tegn på at elevene stod imot propagandaen.

Problemet er at alle som kjenner til dynamikken på skolevalg vet at sammenligninger fra ett valg til et annet er ganske ubrukelige, fordi det er veldig avgjørende hvordan enkeltdebattantene presterer på den ene skoledebatten, og fordi to tredjedeler av velgerne byttes ut ved hvert valg.

Selv om målet var å påvirke det betydningsløse skolevalget, kan NRK-forsøket også ha fått effekt på det ekte valget.

Forhåndsstemmingen har vært åpen lenge.

Det er godt mulig at flere av dem som er utsatt for NRKs propaganda allerede har stemt. Kanskje har de allerede stemt på Senterpartiet. Rektor på Lillestrøm VGs kommenterer det slik: «Ja, det kan ha gitt utslag, men resultatet fra skolevalget viser at det ikke har vært en formidabel effekt.»

Vel, hva hvis noen lot være å stemme på MDG fordi de ikke vil ha deodorantforbud? Eller de lot være å stemme på et klimaparti fordi propagandaen ga dem inntrykk av at det var meningsløst? Det er mange mulige konsekvenser her.

Så prosjektet kan ha påvirket det ekte valget, og kan derfor også ha påvirket hvordan kommunen blir styrt de neste fire årene.

Et annet poeng er at dette ikke bare gjelder for elevene på akkurat denne skolen. Hvem som helst kan ha kommet over denne propagandaen på sosiale medier, også velgere som ikke var i Wahls målgruppe for prosjektet. Og elever som har lest løgnene, kan spre den videre til hvem som helst.

Det er bra at NRK og Folkeopplysningen vil ha oppmerksomhet rundt kildekritikk og falske nyheter på nett. Saken er viktig. Formålet er godt. Men metoden er skandaløs. Dette er å eksperimentere med demokratiet.

NRK har en egen etikkredaktør. Nå må han komme på jobb.