Alle hundeeiere i Oslo-området advares nå om et utbrudd av en hittil ukjent, smittsom sykdom.

Kommunikasjonsansvarlig Sasja Rygg i veterinærkjeden AniCura Norge sier at flere hunder er allerede døde etter å ha blitt smittet.

– Hittil kjenner vi til minst seks dødsfall som trolig står i sammenheng med smitten, og mange hunder er lagt inn med lignende symptomer, sier Rygg til TV 2.

– Skremmende

Det var i slutten av forrige uke veterinærkjeden fikk flere meldinger om hunder som døde av det som trolig er samme sykdom.

Sykdommen viser seg gjennom blodig diaré og oppkast, samt raskt forverret allmenntilstand, skriver AniCura på sine nettsider.

Rygg forteller at en av hundene døde bare ett døgn etter at den fikk sykdomstegn.

– Hundene er blitt syke svært raskt og det er mange av dem som er blitt smittet som har dødd. Det er veldig skremmende at det går så raskt, sier Rygg.

Uvanlig

Hun forteller at som regel kan hundeeiere se an hundens form, når de blir dårlige. Men dersom noen opplever at hunden deres har blodig diaré eller oppkast, oppfordrer hun til å ta kontakt med en veterinær med en gang.

– Det er svært sjelden vi ser slike utbrudd. Vi prøver å informere bredt, slik at vi når ut til flest mulig slik at flere hunder ikke blir smittet, sier hun.

Veterinærkjeden kjenner enda ikke til om det er et virus eller en bakterie som gir sykdommen, men det raske forløpet kan tyde på at det er et virus.

Prøver undersøkes nå av eksterne laboratorium, for å avdekke hvilket smittestoff det er snakk om. AniCura håper at de får svar på hvilken sykdom det er, en av de nærmeste dagene.

– Kan sykdommen smitte fra hunder til mennesker?

– Mest sannsynlig er ikke sykdommen smittsom til mennesker. Dersom det er et virus er det svært sjelden det smitter mellom dyr og mennesker, sier Rygg.

– Hold hunder unna parker

De smittede hundene har vært av ulike raser, men de fleste har vært godt voksne – fra 7 til 13 år.

Hundeeiere i Oslo oppfordres til å holde hundene sine unna parker, hundejorder og store samlingspunkter. Foto: Goran Jorganovich <goran.jorganovich@tv2.no></goran.jorganovich@tv2.no>
Hundeeiere i Oslo oppfordres til å holde hundene sine unna parker, hundejorder og store samlingspunkter. Foto: Goran Jorganovich

– Men en klinikk fikk også inn en valp med samme symptom. Så alle hundeeiere bør være oppmerksomme, sier Rygg.

Hundene som er blitt smittet har oppholdt seg i områder sentralt i Oslo, Ila-dalen, Frognerparken, Bygdøy og Vettakollen er noen av stedene som er nevnt.

– Vi anbefaler alle hundeeiere å være obs på smitte, spesielt i disse områdene. Hold hundene unna parker, hundejorder og store samlingspunkter med hunder i en periode fremover, er veterinærenes anbefaling.

Flere av hundene har hatt et sykdomsforløp på ned til 24 timer fra symptomene har dukket opp til døden inntraff.

Om hunden får symptomer, oppfordres det å fraktet den til en veterinær snarest.