født i feil kropp:

I dag skal Eleah Sophie (20) endelig bli kvinne: – Det blir en euforisk smerte

20 år gamle Eleah Sophie har følt seg som en jente hele livet. I dag skal hun gjøre den siste kjønnskorrigerende operasjonen for å føle seg som en fullverdig kvinne.

Hele livet har Eleah Sophie Winther (20) følt seg annerledes. Hun har alltid tenkt på seg selv som en jente, til tross for at hun ble født som gutt.

– Jeg har alltid følt meg som en jente, men det var da jeg var åtte år at jeg innså at jeg var født i feil kropp, og ikke var en jente, forteller Eleah Sophie til God morgen Norge.

Dette var også året klassen begynte med kroppsøving og svømming.

– Det var da jeg først ble puttet i en bås jeg ikke ville være i, sier hun.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Kom ut som 15-åring

Eleah Sophie delte tankene sine til moren sin gjennom hele oppveksten, men det var da hun var åtte år at hun først klarte å sette ord på det. Likevel skulle hun fylle 15 år før hun fortalte resten av verden om det i et langt Facebook-innlegg.

FØLTE SEG ANNERLEDES: Hele livet har Eleah Sophie følt seg annerledes. Det var først da hun var åtte år at hun klarte å sette ord på akkurat hva det var. Foto: Privat
FØLTE SEG ANNERLEDES: Hele livet har Eleah Sophie følt seg annerledes. Det var først da hun var åtte år at hun klarte å sette ord på akkurat hva det var. Foto: Privat

– Før jeg kom ut med det var det en del mobbing. Jeg ble kalt feminin og homo, men jeg skjønte ikke hvorfor jeg ble kalt det, for jeg trodde inne i meg at jeg var en jente, sier hun og legger til:

– Da jeg som 15-åring kom ut av skapet med dette, følte jeg at folk endret veldig holdning mot meg. Det var som om brikkene falt på plass for de som gjerne var stygge mot meg. De aksepterte mer hvem jeg var som person.

På denne tiden hadde hun allerede fått sin første henvisning til Rikshospitalet, og etter mange timer med psykolog startet hun som 16-åring på hormonbehandling. Da hun fylte 18 år tok hun silikon, og fjernet testiklene.

Mandag skal 20-åringen gjennomføre den siste kjønnskorrigerende operasjonen. Da skal hun gjøre om penisen sin til en velfungerende vagina, som har en klitoris som alle andre vaginaer.

– Jeg er forberedt på mye smerter, men at det resulteres i glede til slutt. Det blir en euforisk smerte, sier hun.

En psykisk påkjenning

Tone Maria Hansen er utdannet sosiolog og er daglig leder ved Harry Benjamin Ressurssenter, som gir hjelp og informasjon om kjønnsidentitet.

Hun er blitt 62 år gammel, men for 30 år siden startet hun på behandling for å bli en kvinne. Noen år senere gjennomførte hun en kjønnskorrigering av kjønnsorganet sitt.

62-åringen forteller at en korrigerende operasjon er krevende, både fysisk og psykisk.

– Det psykiske er en utfordring. Selv om hormoner og operasjoner er kjempeviktige for å føle seg hel, må også det psykiske på plass. Dette er det ikke noen garanti for at det er på plass etter en operasjon. Det er mange som sliter etterpå, forteller hun til God morgen Norge.

BLE MOBBET: Eleah Sophie ble kalt feminin og homo før hun fortalte at hun var født i feil kropp. Etter at hun åpnet seg om identiteten sin fikk hun mer aksept. Foto: Privat
BLE MOBBET: Eleah Sophie ble kalt feminin og homo før hun fortalte at hun var født i feil kropp. Etter at hun åpnet seg om identiteten sin fikk hun mer aksept. Foto: Privat

Hun forteller at det ofte handler om at de ikke er trygg i seg selv, og at de er engstelige og redde for at andre skal vite noe, eller at man ikke blir sett som den gutten eller jenta man er.

Stor økning på kort tid

Tall TV 2 har fått tilgang til fra Oslo Universitetsykeshus, viser at det har vært en økning i antall henvisninger til Nasjonal behandlingstjeneste for transeksualisme (NBTS).

I 2016 ble 449 personer henvist, mens i 2017 var tallet 517. I 2018 ble derimot 684 mennesker henvist for behandling.

– Det har vært en sterk økning, spesielt de siste fire-fem årene og for de som er født i jentekjønn som opplever seg selv som en mann eller som beskriver seg selv som ikke-binære. I fagmiljøene, både her i Norge og utlandet, vet vi ikke helt hva som er årsaken til denne økningen, sier Tone Maria.

Likevel tror den daglige lederen at mer åpenhet og informasjon i samfunnet er en viktig faktor.

– Det er lettere å være åpen nå, hvis vi skal sammenligne med min tid. Da var vi alle i skapet og var livredde. Det er mye mer åpenhet i dag, og det er klart at det er utrolig fint at Eleah har den åpenheten. Det betyr utrolig mye, sier hun.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook