Hongkongs leder skroter lovforslag som utløste masseprotester

Lam kommer med bekreftelsen i en tv-tale onsdag.

Hongkongs hardt pressede leder Carrie Lam bekrefter at hun formelt trekker tilbake det utskjelte lovforslaget om utlevering til Kina.

Lam kommer med bekreftelsen i en tv-tale onsdag.

Aksjemarkedene i Hongkong steg kraftig etter at meldingene først ble publisert av South China Morning Post tidligere onsdag.

En permanent skroting av lovforslaget var demonstrantenes hovedkrav da protestbølgen brøt ut i Hongkong i juni. Da Carrie Lam 15. juni la forslaget i en skuff, økte demonstrasjonene i omfang.

Lovforslaget åpnet for å utlevere hongkongkinesere til Fastlands-Kina for straffeforfølgelse. Men demonstrantene krevde at lovforslaget formelt trekkes tilbake, og de neste tre månedene har Hongkong vært rystet av de største demonstrasjonene i nyere tid.

Siden har fire krav som omtales som ufravikelig, kommet til: Carrie Lam må gå av, politivold må granskes, pågrepne demonstranter må løslates, og befolkningen må få større demokratisk frihet.

Millioner har demonstrert i byens gater i løpet av sommeren. Studenter og unge står i spissen for demokratibevegelsen, som frykter at økt innflytelse fra Beijing vil føre til at de mister sine spesielle rettigheter. Stadig flere protester har også vært rettet mot politivold, og kravet har økt om at Carrie Lam må gå av.

Streiker, trafikk-kaos og stengte flyplasser har bidratt til økt usikkerhet. På børsene har Hang Seng-indeksen falt mer enn 10 prosent siden protestene brøt ut. Onsdag endte den opp 3,9 prosent.

(©NTB)