Oslo 20190809. 
Byrådet lanserer ny klimastrategi for Oslo. Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg foran trikken.
Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix
HALDEN, NORGE
Trine Skei Grande under onsdagens besøk i Halden
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Venstre-Grande ut mot MDG: – Fokus på å skremme folk

Trine Skei Grande og Venstre går mot et krisevalg, mens MDG ser ut til å gjøre et brakvalg i storbyene. Nå sier Skei Grande at motstanderen «bare mener alt skal skrus av».

– Det blir for mye fokus på å skremme folk om hva som kan skje og ikke fokus på hva vi skal gjøre.

Det sier Venstre-leder Trine Skei Grande om Miljøpartiet De Grønne.

Et snitt av målingene viser at Trine Skei Grande og Venstre går mot et historisk dårlig valg.

TV 2s måling mandag, fikk partiet 3,1 prosent. Det vil være det dårligste resultatet i partiets historie. MDG fikk 6,5 prosent og bakgrunnstallene viser at de stjeler 16.000 velgere fra Venstre.

– Jeg har vært i så mange intervjuer med journalister før valg som påstår dette, men så går det bra likevel. Venstre-folk mobiliserer på slutten og det skal vi klare denne gangen, også.

– Optimistisk tone

Skei Grande mener det er et klart skille mellom MDG og Venstre.

– Klima og miljø blir en helt avgjørende sak for folk i denne valgkampen og Venstre har andre svar enn de andre miljøpartiene. Vi har en optimistisk tone hvor vi tror vi skal løse utfordringene vi står overfor.

– Hva mener du med optimistisk?

– Venstre tror at vi ikke bare skal fortelle at ting går galt, det gjør de bare hvis vi ikke gjør noen ting. Vi har tiltakene som skal til for å komme i mål. Vi ruller nå ut en omstilling av Norge. Helt fra å få flere sovevogner, til å få folk til å ta toget mer, store investeringer i kollektivtransport og omstilling av hele transportsektoren, sier Venstre-lederen.

Hun understreker at det er bra med flere miljøpartier, men mener MDG har en helt annen tilnærming til miljøspørsmålet.

– Det er veldig mange som snakker om prosenter og målsetninger, og ikke om hva vi faktisk skal gjøre. Vi ruller ut store havvindprosjekter, som vi har bidratt med milliarder i bare siste uken. Det betyr at vi lager teknologi som kan brukes på hele resten av kloden for å få til et skifte. Det handler om arbeidsplasser i Norge og et alternativ til oljearbeidsplassene, som vi vet ikke varer inn i fremtiden.

Skei Grande hevder at «MDG mener alt bare skal skrus av».

– Venstre har en næringspolitikk som henger sammen med miljøpolitikken. Vi har tro på at vi skal omstille norsk næringsliv og skape nye arbeidsplasser. MDG mener alt bare skal skrus av. Det er ikke bra for et land som skal gjennom en så stor omstilling. Vi må skape de nye, grønne arbeidsplassene.

– Venstre tror på vekst og økonomisk vekst, legger hun til.

Berg: – Venstre bremses hardt

I Oslo har Venstre invitert MDG til samarbeid etter valget, men den invitasjonen har partiet avslått.

Miljø- og samferdelsbyråd Lan Marie Berg (MDG) sier Oslo-byrådets politikk har satt en ny standard for klimapolitikken.

– MDG har vist i Oslo at vi prioriterer sykkelveier over parkeringsplasser. Vi prioriterer miljøpolitikk så sterkt at vi har satt en ny standard for hva som kan regnes som ekte miljøpolitikk. Dessverre har Venstre i regjering og Oslo valgt Høyre og Frp. Det gjør at de bremses hardt, selv om mange i Venstre er opptatt av miljøet.

– Den største forskjellen på MDG og Venstre i Oslo er at vi gjennomfører ekte miljøpolitikk. Venstre går til valg på store motorveier på kryss og tvers av Oslo, både E18 Vestkorridoren og E6 Manglerud. MDG vil droppe de store motorveien og bruke pengene på kollektivtrafikken, sier Berg til TV 2.

– Museskritt

Hun mener Venstres største problem er Høyre og Frp.

– Det å bygge ut store motorveier inn til byen når vi skal gjøre den til nullutslippsby ikke er forenlig med å være et miljøparti. Problemet til Venstre er at de samarbeidet med partier som vil gjøre det billigere å kjøre bil. For hvert museskritt man kan gå frem for miljøet, går man to-tre tilbake for å tekkes Frps bilpopulisme.

Skei Grande sier det er underlig at MDG og Berg sier nei til Erna Solbergs bompenge-pakke.

Berg har slått fast at MDG de ikke vil ta imot regjeringens tilbud om større statlig finansiering av bypakkene mot en reduksjon i bompengene.

– Når vi gir ti milliarder kroner til kollektivtransport, lavere priser på kollektrivtransporten i Oslo, sørger for at man kan investere i nye signalanlegg, trikker og infrastruktur og hun velger å si nei, da vet jeg ikke om vi skal ha en konkurranse om å være mest grønn. Det er underlig å kalle seg et miljøparti og si nei takk til kollektiv, sier Venstre-lederen.