Guillem Balague
Guillem Balague Foto: TV 2

– Derfor er akkurat denne sesongen så spesiell

Fem kjappe spørsmål med TV 2s nye La Liga-ekspert Guillem Balagué.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se La Liga og Serie A på TV 2 Sumo og TV 2s kanaler!

Forrige måned ble det klart at TV 2 og Strive Sport har inngått et partnerskap som innebærer at TV 2 sender tilsammen fire kamper per runde fra spansk La Liga og italiensk Serie A.

De mest ivrige av tv2.nos lesere fikk nok også med seg snikpremieren på bloggen til kanalens nye La Liga-ekspert tirsdag.

Den anerkjente journalisten og forfatteren Guillem Balagué er nemlig det nyeste tilskuddet til TV 2s team, og skal sammen med blant andre Simen Stamsø Møller og Ingvild Isaksen være med på å gi seerne og leserne fornyet innsikt rundt de store europeiske ligaene denne sesongen.

I den forbindelse stilte tv2.no Balagué fem kjappe spørsmål om hans nye jobb og virke for kanalen:

Hvilke forventninger har du til din nye jobb som La Liga-ekspert for TV 2?

– TV 2 vil gi meg muligheten til å faktisk utforske La Liga utover selve resultatene. Jeg får muligheten til å snakke med folk. Til å reise og være i nærheten av folk. Det er det jeg alltid har likt å gjøre og alltid har gjort. Jeg ønsker å gjøre det på den samme måten som jeg gjorde for den anglosaksiske verden i 20 år. Jeg ønsker å gi tre dimensjoner til La Liga: Ved å fortelle historiene, introdusere dere for folkene og så - når dere får sett kampene, at dere faktisk får sett mer enn de elleve spillerne som spiller mot hverandre, og forstår viktigheten av kampene på forskjellige nivåer. Sosiologisk, finansielt og med personlighetene involvert.

Hva er det som gjør La Liga så gripende og spennende?

– Athletic Bilbao har slått Barcelona denne sesongen, Valladolid tar poeng på Santiago Bernabeu, Villarreal tok poeng mot Real Madrid forrige helg, Eibar gjør livet trøblete for Atletico Madrid på Wanda Metropolitano. Det forteller deg at det er en veldig konkurransedyktig liga. Mange sier at Premier League er bedre. Men siden 2004, og da må vi ta bort Leicester, for Leicester var et mirakel, har både La Liga og Premier League hatt like mange vinnere. Fire vinnere i Spania, og fire vinnere pluss Leicester i England.

– Det antyder at det noen ganger handler om hvordan folk selger et produkt. La Liga er veldig konkurransedyktig. Finansielt er lagene mye bedre, og det betyr at de også kan konkurrere bedre. De kan beholde spillere, de kan heve lønningene, og det er noe som har hjulpet spansk fotball enormt. For det andre, for dere som er interessert i taktikk og hvordan ting fungerer, så er det uten tvil den mest taktisk mangfoldige ligaen i verden.

Hva er spesielt akkurat denne sesongen?

– Det faktum at Barcelona må gjenoppstå mentalt fra Liverpool-sammenbruddet, som selvsagt påvirker ligaen. For det betyr at vi må se hvordan de gjør det. De har handlet på markedet og skaffet seg Griezmann og de Jong, men kan Valverde få dem til å jobbe og spille på en måte der de både vinner ligaen igjen - de har vunnet åtte av de siste elleve - men også vinne Champions League?

– Real Madrid er vi også alltid fascinert over, og Zidane ser ikke ut til å finne de riktige nøklene ved dette laget. Han har ikke gjort de endringene man kunne forvente. Og Atletico Madrid har fornyet troppen. De bør kunne konkurrere, og de må konkurrere. Jeg vet at Simeone liker å si at de er «landsbyens lag», men det er de ikke lengre. Det er en rik klubb. Men det han sier er at de har et harmonisk sinnelag og at de ofrer seg og jobber for hverandre. Det er veldig attraktivt, selv om fotballen deres noen ganger ikke er det.

Hvorfor har du valgt TV 2?

– Jeg kjenner folkene der. Som alltid får man henvendelser fra forskjellige prosjekt, og TV 2 tilbød meg blanke ark. En mulighet til å gjøre det jeg ønsker, i grunn, innenfor kanalens intensjoner. Det er alltid attraktivt. Jeg har jobbet i La Liga i over 20 år, så jeg kjenner alle, men jeg liker å ha et forum der jeg kan få ut tingene jeg lærer og introdusere historier og folk til dere. Min største jobb er som formidler. Der er jeg lidenskapelig. Og nå får jeg muligheten til å gjøre det her.

Hvordan er Martin Ødegaards status i Spania nå?

– Alle gjentok setningen «Åh, han har gjort det veldig bra i Nederland», men jeg tror ikke veldig mange så ham spille der. Jeg så rundt fem kamper han spilte forrige sesong, og jeg tenkte «Okey, han kan klare det i Nederland», og så gjorde han et veldig godt valg i Spania. Real Sociedad er et lag som liker å spille fotball. Han er omringet av spillere som snakker det samme språket som ham.

– Det fascinerende er at han allerede i den første runden av La Liga var den spilleren med flest ballberøringer på motstanderens banehalvdel. I den andre kampen senket han seg dypere i banen, og i den tredje var han på litt forskjellige deler av banen fordi han ikke følte at laget responderte med det som trengtes. Han er en midtbanespiller som kan gjøre mye, og han ønsker å få alle mer aggressive og mer involvert. Jeg kan vedde på at han var frustrert i Basker-derbyet over den manglende aggressiviteten hos lagkameratene.

– Han har vokst. Fysisk virker han større. Han er en som lagkameratene ser til, og ser etter, og det å ha gjort det såpass tidlig og som såpass ung tilsier at han er av en annen klasse. Nå vil jeg bare se det over tid og mer stabilt. Heldigvis får jeg muligheten til å gjøre det enda tettere enn jeg opprinnelig hadde planlagt.

Se La Liga og Serie A på TV 2 Sumo og TV 2s kanaler!