JUBLER FOR SCORING: Joshua King og Stefan Johansen scoret begge i de to norske landskampene forrige uke. Nå er det tilbake til klubbfotball ni England for duoen.
JUBLER FOR SCORING: Joshua King og Stefan Johansen scoret begge i de to norske landskampene forrige uke. Nå er det tilbake til klubbfotball ni England for duoen. Foto: Håkon Mosvold Larsen(NTB Scanpix

England-proffene forstår VAR-kritikken: – Dommerne er blitt veldig passive

Joshua King og Stefan Johansen er klar på at VAR-koden ikke er knekket i England, men også i ligaer der systemet har fått virke noen år er det skepsis å spore i den norske landslagsleiren.

Se Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Det norske landslaget har vært samlet i over en uke, og står igjen med fire poeng etter EM-kvalikkampene mot Malta og Sverige.

Nå venter en retur til klubbfotballen, og for flere av dem: En retur til en av høstens store snakkiser – VAR.

Særlig innførelsen av videodømmingen i Premier League har bydd på utfordringer. Joshua King har forståelse for at ting er vanskelig, men er også blant dem som reagerer på at dommerne på mange måter har «sluttet å dømme» i potensielt avgjørende situasjoner.

– Det er lite som skjer. Callum Wilson ble stemplet stygt her om dagen fra Tielemans i Leicester, og det kunne vært et rødt kort. Og det gjelder til og med mot oss, så burde vel City hatt en straffe på slutten med Silva. At den ikke ble tatt var jo heldig for oss, men vi tapte jo kampen uansett.

– Jeg føler at dommerne ikke tar beslutninger lenger. De bare venter på VAR-rommet. Og VAR-rommet skal da redde dem, men ingenting skjer fordi VAR-rommet tenker at hvis dommerne ikke har sett det, så er det ingenting.

– Dommerne blir passive?

– Dommerne er blitt veldig passive, på grunn av at de har VAR som snakker gjennom ørene på dem og forteller hva som er ja og nei, sier Bournemouth-profilen til TV 2.

Johansen: – Har ikke hørt så mye positivt om det

Stefan Johansen, som denne sesongen på nivået under med Fulham ikke spiller kamper der VAR er involvert, bekrefter at den generelle tonen rundt verktøyet og bruken av det er av det negative slaget.

– Jeg har ikke hørt så mye positivt om det ennå, nei. Når man ser, spesielt i Premier League, så synes jeg ikke de har fått til de riktige beslutningene. Selv med VAR. Det har vært et par situasjoner der som de har gjort feil, sier landslagskapteinen.

Johansen er, som mange andre av dem som har uttrykt seg negativt på VARs vegne, også bekymret for hva teknologien gjør med rammen og atmosfæren for dem som er til stede.

– Det største argumentet er at det tar litt stinget ut av stemningen på stadion. Det at du må gå tilbake og bruke X antall minutter på å få til en situasjon? Jeg er selvfølgelig for rettferdighet, men jeg vet ikke om teknologien er kommet så langt at den er veldig nyttig akkurat nå, sier Fulham-spilleren.

King hyller én ting: – Jeg er en spiss som ikke ligger så mye i offside

King mener også at det tar for lang tid, men forklarer at han på ett område imidlertid er fornøyd. Det er når det gjelder hjelpen assistentdommerne nå får til å dømme korrekte offsider.

– Jeg hadde trodd det skulle bli mye mer straffer og strengere beslutninger, men på offsidereglene synes jeg det er helt fantastisk, i og med at jeg er en spiss som ikke ligger så mye i offside. Offsideavgjørelser som de ser på har reddet et par mål og stoppet et par mål som hadde gått i fjor, men som rettferdig nok i år ikke blir stående.

– Men jevnt over er det allikevel en fiasko så langt. Hva sier dere spillere der borte egentlig om systemet?

– Det tar litt for lang tid av og tid, men vi skjønner jo det. Hvis jeg blir felt og det ikke blir straffe, og så blir det straffe allikevel, så er vi jo for det. Og hvis det går mot oss, så er vi mot det. Men det er jo mer rettferdig. Jeg tror fortsatt de ikke har knekket VAR-koden helt, men det er i startfasen, og de blir bare bedre med tiden, sier King.

Bundesliga har hatt VAR ett år: – Noen ganger klør du deg i hodet

At alt blir bedre med tiden er imidlertid i beste fall en sannhet med modifikasjoner, og også flere av de spillerne som spiller i ligaer der VAR har vært involvert en hel sesong som av og til må undre seg.

– Jeg er jo blitt vant til det nå, og jeg synes det stort sett fungerer fint. Så er det klart at det er noen ganger du klør deg litt i hodet og lurer på hvorfor de ikke bruker VAR, og når de først bruker det, så tar de feil avgjørelse, sier Bundesliga-keeper Rune Almenning Jarstein.

Hertha Berlin-målvakten innrømmer at han var i tvil i starten, men at det «er en bra ting hvis man bruker det riktig». Allikevel er det tydelig at man ikke har knekket koden helt.

– Jeg vet liksom ikke helt. Noen ganger dømmer dommeren straffe og bestemmer seg for ikke å bruke VAR, selv om det er en feil avgjørelse. Så jeg forstår ikke helt hvordan det fungerer ennå. Noen ganger skjønner jeg det ikke, og tenker «bruk VAR, da?», for noen ganger tar de feil avgjørelse, sier han.

Berge: – Noen ganger føles det litt meningsløst

Også i belgisk toppdivisjon har VAR fått virke en hel sesong allerede, men barnesykdommene er langt ifra borte av den grunn.

– Det er veldig opp og ned. Av og til kan det fungere veldig «smooth», og de tar en kjapp beslutning og den riktige avgjørelsen tidlig. Men litt for ofte synes jeg at rytmen dras ut av kampene og de bruker tre, fire og fem minutter på å finne ut av systemet der. Og så er det kanskje bare en hårfin greie. Da blir det litt dratt ut og det påvirker atmosfæren og stemningen, sier Sander Berge.

Genk-stjernen har også vært med på det han omtaler som at dommerne får en «second chance», og at de selv da ikke klarer å ta den korrekte avgjørelsen.

– Føles det da litt meningsløst at VAR-verktøyet er der?

– Ja, noen ganger føles det litt sånn. I noen perioder tenker du bare «ja, vi har det og det fungerer veldig bra», mens andre ganger tenker du «hvorfor har vi det i det hele tatt?», forklarer han.

Som TV-seer har han også full forståelse for frustrasjonen som er å spore i England for øyeblikket.

– Jeg ser mye Premier League, og når de begynner å streke opp med de linjene der? Og den ene helgen med fem straffer som var feildømte selv etter VAR når de hadde sett det fire og fem ganger? Det forstår jeg lite av. Alle som sitter hjemme i TV-stuen kan se at det er straffe, smiler en oppgitt Berge.