TØFT: Mari Eide forteller at det har vært tøffe dager nå når hun er tilbake i Livigno der hun fikk beskjeden om at storesøsteren hadde fått hjertestans.
TØFT: Mari Eide forteller at det har vært tøffe dager nå når hun er tilbake i Livigno der hun fikk beskjeden om at storesøsteren hadde fått hjertestans. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Ett år etter at hun mistet søsteren: – Det har vært noen tøffe dager nå

Mari Eide forteller at de vonde følelsene kommer tilbake ett år etter at hun mistet søsteren Ida Eide.

2. september 2018 døde Ida Eide på sykehuset etter å ha fått hjertestans under et mosjonsløp på Jessheim.

Lillesøster Mari Eide var på treningsleir i Livigno, Italia, da hun fikk beskjeden om at søsteren hadde fått hjertestans.

Ett år og én dag etter er Mari Eide tilbake i Livigno og jobber mot en ny sesong.

– Det har vært noen tøffe dager nå. Det begynte jo 1. september i fjor med en telefon i Livigno, litt sånn håpet var der fortsatt og så ble det en lang reise hjem og natt på sykehuset. Alle tankene og følelsene kommer veldig tilbake. Alle bildene du sitter med i hodet kommer tilbake nå. Det har vært tøft, sier Eide til TV 2.

29-åringen forteller at hun er blitt flinkere til å takle følelsene nå ett år etter det forferdelige tapet.

Slik så det ut under begravelsen til Ida Eide i Lidar kirke i Øystre Slidre.
Slik så det ut under begravelsen til Ida Eide i Lidar kirke i Øystre Slidre. Foto: Vidar Ruud

– Det har sunket litt mer inn. Du har lært deg å takle mer de følelsene, så det har ikke vært like dramatisk nå. Det var en veldig dramatisk opplevelse og et sjokk, som kom veldig overraskende på alle oss i familien i fjor, så man har blitt mer vant til å prate om det, sier hun.

– Det var et sjokk som kom igjen

I august ble langrennsløper Sondre Turvoll Fossli rammet av hjertestans under en biltur med kjæresten i Oslo. 26-åringen overlevde etter å ha fått øyeblikkelig hjerte- og lungeredning og raskt tilsyn av ambulansepersonell. Senere samme måned ble han utskrevet av sykehuset. Det vekte minner hos Mari Eide.

– Det var som et sjokk som kom igjen. Jeg er utrolig glad for at det gikk bra med Sondre. Det som skjedde med Sondre og det som skjedde med Ida har på en måte vært ytterpunktene av det mest tragiske og det mest lykkelige utfallet som kan skje. At Sondre fikk hjelp i tide, og at det gikk bra med han, er jeg utrolig glad for, forteller Eide.

Mari Eide mener hendelsen for ett år siden har satt livet mer i perspektiv.

– Jeg har tenkt mye på hva morgendagen bringer, det er ingen av som vet, livet er tilfeldigheter, redselen for at noe skal skje. For litt over ett år siden hadde jeg ikke tenkt tanken på en hjertestans eller sjansen for at noen skulle død. At sjansen for at noe skulle gå galt var så liten og du aldri hadde opplevd det før, men nå når det har skjedd, og når det skjer vonde ting med dine nærmeste, setter det livet mer i perspektiv, det gjør det. Du har lært at du skal leve livet så godt du kan her og nå, og prøve å få det så fint her og nå, for du vet jo aldri hva morgendagen bringer og det er jo en fin måte å prøve å leve etter da, men vanskelig det er det, sier hun.

– Jeg blir ikke redd for hjertestans

Selv etter tapet av søsteren og fått høre om hjertestansen til Turvoll Fossli, er det andre ting som bekymrer Eide.

– Jeg blir ikke redd for akkurat hjertestans, men jeg tenker for eksempel sånn i trafikken, at det er større sjanse for å omkomme i en trafikkulykke, enn av en hjertestans. Da vi satt på flyet og måtte nødlande på vei ned hit, så er det en sånn redsel som kommer, men så prøver du å tenke rasjonelt og stort sett så går sånne ting bra, man må stort sett prøve å tenke at ting går bra, sier 29-åringen.

– Du fortalte at du er opptatt av å leve livet best mulig, hva er det?

– Det spørsmålet stiller jeg meg mange ganger og det er en veldig vanskelig oppgave.

– Det er litt sånn småting, når man er på samling, noe som ikke blir helt optimalt, vi har fått feil blandet sportsdrikk, fikk ikke de varme kledene der og vi måtte gå den runden der på litt dårlig asfalt, småting som det der blir så uviktig i det store og hele bildet. Det å ikke henge seg opp i små detaljer som tar for mye fokus av det som er så bra, som naturopplevelser, det å være med dine bestevenninner, vi ler mye og har det gøy sammen, og heller fokusere på det enn de detaljene som ikke faller på plass da, det er noe toppidrettsutøvere kanskje bør bli bedre på i laget mitt da, tror jeg.

Slitt med sykdom i sommer

Eide som gikk inn til VM-bronse i fjor har slitt med sykdom denne sommeren, men har som mål om å komme på pallen igjen til vinter.

– Det har vært litt tungt i sommer. Mye runder med sykdom og ikke trent som jeg hadde ønsket. Så jeg håper at høsten skal gå ganske smertefritt framover, men samtidig har jeg en trygghet, så svart det så ut som i fjor høst, får jeg trent og gjort det jeg skal nå frem til sesongstart, så mener jeg at jeg har gode sjanser til å kunne stå på pallen. Jeg tror jeg skal være tålmodig før jul og ikke miste motet om ikke alt går som jeg ønsker før jul, sier hun.

– Du var ikke irritert i sommer da du var syk?

– Joda, jeg tenkte sånn nå skal slutte på ski og dette gjør deg ikke glad. Jeg har jo mine medaljer så nå kan jeg like godt gi meg, sier Eide og ler.

– Men så kommer man ut på tur med laget igjen og tilbake på trening, og da er man ganske privilegert og heldig som får trene på dagtid i strålende sol med venninne sine, så vi er nå stort sett heldig, forteller Mari Eide.