Brexit-kaoset fortsetter – Johnson har mistet flertallet

Statsminister Boris Johnson har mistet flertallet i parlamentet og konservative samarbeider med Labour for å hindre regjeringen fra å krasje ut av EU.

Etter en tre timer lang hastedebatt i det britiske Underhuset, ble det klart at medlemmene i parlamentet går inn for en lovforslag for å sikre at det ikke blir en brexit uten avtale.

Et flertall besluttet tirsdag kveld å ta kontroll på situasjonen med 328 mot 301 stemmer. I realiteten betyr det at Storbritannia må be EU om enda en utsettelse av brexit.

Beslutningen er et nederlag for statsminister Boris Johnson, som har stått hardt på at Storbritannia vil forlate EU uansett 31. oktober - med eller uten avtale.

– Konsekvensen av dette er at vi gir makten over til EU, sa Johnson da resultatet ble klart.

– Det vil føre til mer forvirring og forsinkelser, sa han.

Tirsdagens debatt var bare det første slaget i denne seneste offensiven. Onsdag er det duket for nye verbale sverdslag når selve utsettelsesforslaget skal debatteres.

Buet ut

Det gikk mindre enn ett minutt fra han fikk ordet til statsminister Johnson ble buet da Parlamentet ble samlet for første gang etter sommferferien tirsdag. Han mistet også raskt flertallet i forsamlingen.

Statsministeren minnet om at det er 80 år siden Storbritannia gikk inn i andre verdenskrig. Buingen kom da han sa at landet, nå som da, står for demokrati og rettsstyre. Mange kritikere mener det er nettopp disse verdiene han selv har utfordret med sine planer om å suspendere Parlamentet neste uke.

Mens Johnson fortsatt snakket ble det også klart at regjeringen mistet flertallet i Underhuset da Phillip Lee hoppet av til fordel for Liberaldemokratene.

Fra å ha støtte fra et knappest mulig flertall – én stemmes overvekt – har Johnson nå et like knapt flertall mot seg.

«Etter å ha tenkt grundig over det, har jeg konkludert med at det ikke lenger er mulig å tjene mine velgere og landets beste som konservativt medlem av parlamentet», skriver Lee på Twitter.

– Infisert av populisme og nasjonalisme

Lee skriver i brevet til statsminsiteren at han helt siden folkeavstemningen i 2016 har vært bekymret for den retningen torypartiet har tatt.

– Brexitprosessen har dessverre bidratt til å forvandle dette en gang storartede partiet til noe som ligner mer på en smal fraksjon der enkeltpersoners «konservatisme» måles ut fra hvor skjødesløst de ønsker å forlate EU, skriver han. Lee mener partiet er «infisert» av populisme og engelsk nasjonalisme.

Phillip Lee har sittet i Underhuset siden 2010 og representerer valgkretsen Bracknell vest for London. Han vært torymedlem i 27 år.

Statsminister Boris Johnson sier han ikke ønsker britisk nyvalg. Men planen skal allerede ligge klar hvis han ikke får viljen sin. Det bekreftet britiske regjeringskilder til blant andre AFP og The Guardian mandag kveld.

Den siste utviklingen gjør nyvalg enda mer uunngåelig.

Samarbeider på tvers av partilinjene

Hvis konservative utbrytere og medlemmer av opposisjonen samarbeider nå for å ta kontroll over prosessen i Parlamentet og stanse Johnsons brexit-strategi, vil Johnson raskt be om nyvalg.

Gruppen sier parlamentet blir tvunget til å velge mellom to ekstremiteter. De ønsker å sikre at Storbritannia forlater EU med en avtale.

– Vi jobber sammen for å stoppe regjeringen fra å krasje oss ut av EU 31. oktober, sier leder for Labour, Jeremy Corbyn, til Sky News.

Målet er å vedta en nødlov for å forhindre en «No deal» Brexit. Parlamentet vil stemme over en slik lov onsdag.

Dato for et eventuelt nyvalg er satt til 14. oktober, bare litt over to uker før Storbritannia etter planen skal forlate EU, og før EUs planlagte brexit-toppmøte, ifølge The Guardian.

– Jeg ønsker ikke noe valg, dere ønsker ikke noe valg, sa Johnson i en kort kunngjøring utenfor Downing Street nr. 10 mandag kveld. Det som analytikere og kommentatorer imidlertid bet seg merke i, var det statsministeren sa da han ba parlamentsmedlemmene støtte regjeringen.

Utsettelse uaktuelt

– Vi vil ikke akseptere noe forsøk på å gå fra våre løfter eller å forkaste folkeavstemningen. Med den klare overbevisningen på plass, tror jeg vi vil få en avtale på det avgjørende toppmøtet i oktober, en avtale Parlamentet skal få vurdere grundig, sa Johnson, og føyde til:

– I mellomtiden må våre forhandlere få jobbe videre uten kniven på strupen. Og uten et valg, som jeg ikke ønsker og dere ikke ønsker, sa han.

Johnson avviste også helt at han ville be Brussel om nok en utsettelse av brexit.

Blant dem som tolker uttalelsene som en implisitt kunngjøring av et nyvalg hvis ikke Parlamentet stiller seg bak regjeringens brexit-strategi, er BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg.

– Det betyr bare en ting: Å utlyse nyvalg hvis han trenger det, etter hans syn. Når vil han trenge å gjøre det? Snart, konkluderer hun.

Hektiske dager

Den britiske nasjonalforsamlingen trer sammen for første gang etter sommerferien tirsdag. De har imidlertid få dager på seg, ettersom Johnson vil suspendere forsamlingen i en drøy måned alt fra neste uke.

Med støtte fra utbrytere i Johnsons eget parti kan Parlamentet komme til å vedta lover for å hindre en såkalt hard brexit uten en framforhandlet avtale med EU, eller vedta mistillit mot regjeringen. En slik prosess ventes å begynne allerede tirsdag.

Kritikere av statsminister Boris Johnson beskylder ham for å splitte Det konservative pariet, og lede landet ut i en brexit uten avtale.

Dersom Parlamentet tar skritt for å begrense statsministerens handlefrihet og forsøker å få i stand en ny brexit-utsettelse, vil de spenne bein for Storbritannias forhandlingsposisjon, slår Johnson fast. Han framholdt mandag at det er framgang i forhandlingene med EU.

En utlysning av nyvalg krever to tredels flertall i Parlamentet.