Mette-Marit avslører i ny bok:

– Barberte av meg alt håret

I en ny bok forteller kronprinsesse Mette-Marit at hun ennå har masse opprør i seg. Og at hun ikke lenger er så opptatt av å være slik folk forventer av henne.

BOK: Mette Marit forteller om oppveksten i en ny bok som lanseres i dag. Boka har fått navnet «Hjemlandet og andre fortellinger». Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BOK: Mette Marit forteller om oppveksten i en ny bok som lanseres i dag. Boka har fått navnet «Hjemlandet og andre fortellinger». Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I boka der Mette Marit har vært delaktig både som redaktør og med innhold deler hun fra sin oppvekst og sitt inntog i kongefamilien.

VG omtalte saken først.

Boken begynner med en samtale mellom de to redaktørene, hvor Mette-Marit blant annet åpner opp om ungdomsopprøret.

– Jeg barberte for eksempel av meg alt håret i 3. klasse på gymnaset. Mitt opprør var basert på at jeg tok mye ansvar tidlig. Det førte til at jeg veldig tidlig fikk en følelse av at jeg kunne stoppe verden, at jeg kunne få verden til å stå stille. Så reiste jeg til Australia for å komme bort, sier kronprinsessen.

Kronprinsessen har sammen med forfatter Geir Gulliksen vært redaktør for boka, hvor en rekke kjente norske forfattere skriver om det å være norsk. Til sammen har tolv forfattere bidratt med innhold i boka.

Tung tid

Etter at hun kom hjem fra Australia, begynte hun på IB-linjen, noe hun beskriver som en ganske tung periode.

– Fram til jeg reiste til Australia, hadde jeg vært verdens mest pliktoppfyllende unge, jeg var veldig snill, helt innenfor boksen. Så sa det vel bare stopp, jeg greide ikke mer, i alle fall kunne jeg ikke leve opp til de forventningene andre hadde til meg. Jeg har alltid kjent på at jeg ikke er god på forventninger, sier Mette-Marit i samtalen med Gulliksen som er gjengitt i boka.

Prøvde å passe inn

Kronprinsessen forteller at hun i den første perioden i kongefamilien forsøkte å passe inn så godt hun kunne.

– Jeg har jo masse opprør i meg ennå. Jeg utøver ikke rollen min på den måten som mange forventer at jeg skal. Snarere tvert imot, tror jeg. Jo, de første ti årene prøvde jeg å være sånn som jeg trodde en kronprinsesse skulle være, sier Mette-Marit.

Hun forteller videre i boken om at rollen som prinsesse ikke bestemmer hvordan hun skal være.

– Jeg ikke så opptatt av det lenger. Det er viktig å leve et liv jeg kan stå for og kan være meg selv i. Og det tror jeg litteraturen har hjulpet meg til, forteller kronprinsesse Mette-Marit i forordet til den nye novelle- og essaysamlingen «Hjemlandet og andre fortellinger», som hun selv står bak.

– Det som er norsk for meg

Boka består av tekster fra flere velrenommerte, norske forfattere der den røde tråden er hva som er å være norsk. Blant annet har Vigdis Hjorth, Karl Ove Knausgård og Dag Solstad bidratt med tekster.

– Utgangspunktet var ikke hva vi skulle få til, men utgangspunktet var veldig personlig. Jeg har alltid vært opptatt av det norske. Jeg synes tekstene på mange vis illustrerer litteraturens rolle i livet. Tekstene gir det tillegget til det jeg oppfatter som norsk, sier Mette-Marit.

Boka er en antologi, som vil si at det er en samling av ulike tekster fra ulike forfattere.

– Det var viktig for meg når vi valgte tema at det ikke ble en diskusjon om det norske som er utenfor oss selv, men noe som begynner inne i oss. Det jeg mener litteraturen gjør best er å ta det personlige blikket, ikke som noe utenpå eller et politisk prosjekt, men rett og slett ta opp hva det norske er i meg som leser, sier Mette-Marit.

Begynte i en annen ende

Kronprinsessen forteller at det ikke var gitt at boken ble som den ble, og formålet med boken var å si noe om hva det vil si å være norsk igjennom forfattere som hun og Geir Gulliksen hadde et kjært forhold til.

– Vi valgte å gå helt tilbake til oss to som lesere, og tenkte det hadde vært spennende å si noe om det å være norsk. Vi lagde en liste med forfattere som har vært viktig for oss på et eller annet vis. Vi er utrolig glad for de forfatterne som takket ja, sier Mette-Marit.

Takknemlig

Mette-Marit pressiserer at hun nok ikke ville takket ja til prosjektet hvis ikke Geir Gulliksen hadde blitt med.

– Jeg har jo vært veldig heldig, og jeg ønsket med en gang at Geir måtte være med på dette prosjektet hvis jeg skulle gjøre dette. Jeg har lært mye og jeg er takknemlig for de forfatterne som har valgt å stille opp. De har levert så gode tekster, så jeg er veldig stolt av det vi har fått til, sier Mette-Marit.