KONSEKVENSER: Gutten spiste hurtigmat og hvitt brød i årevis - og det fikk dramatiske konsekvenser.
KONSEKVENSER: Gutten spiste hurtigmat og hvitt brød i årevis - og det fikk dramatiske konsekvenser. Foto: Knut Fjeldstad

Britisk tenåring levde på hurtigmat – ble blind og døv

Briten, som i flere år kun spiste chips, potetgull, hvitt brød og prosessert kjøtt, mistet både synet og hørselen sin på grunn av vitaminmangel.

Guttens mor sier til den britiske avisen The Independent at de startet å bli bekymret da sønnen var rundt syv år.

– Det første vi la merke til var at han begynte å komme hjem fra skolen uten at han hadde åpnet matpakken sin, sier moren.

– Alltid vært tynn

Hun forklarer at hun pleide å lage matpakker med brødskiver og frukt i, men at sønnen nektet å spise det.

– Han har alltid vært tynn, og vi var ikke bekymret. Man hører om farene ved hurtigmat og overvekt hele tiden, men han var tynn som en strek, sier moren til avisen.

Da gutten var 14 år, gikk han til legen og klagde på at han var sliten. Tester viste imidlertid at han hadde svært lave vitamin B12-nivåer og større røde blodceller enn normalt.

Det skriver Sky News.

En rapport fra leger på Bristol Eye Hospital viser at gutten ble gitt B12-injeksjoner og kostholdsråd, men da han kom tilbake til legen ett år senere var både synet og hørselen hans allerede hemmet.

Usunt kosthold

Da gutten var blitt 17 år, var synet hans blitt betraktelig dårligere, på grensen til blind.

Den britiske gutten innrømte da overfor legene at han siden barneskolen kun hadde spist pommes frites, potetgull, hvitt brød, prosessert skinke og pølser.

Legene konkluderte derfor at tilstanden hans skyldtes guttens usunne kosthold. Undersøkelser av tenåringen viste at han hadde B12- og D-vitaminmangel, redusert beinmineraltetthet samt lave nivåer av viktige mineraler som kobber og selen.

Disse mineralene og vitaminene er essensielle for en god helse. Mangel på disse er oftest knyttet til fattige land med knappe matressurser, skriver legene i rapporten.

Én av legene som behandlet gutten, Denize Altan, sier til BBC at funnene de gjorde var sjokkerende på en gutt på hans alder.

Legen sier at tilfeller som dette er svært sjeldne, men at foreldre må være oppmerksomme på farene som kan komme dersom barn er kresne, og oppfordrer til å søke eksperthjelp om nødvendig.

– Svært sjeldent

Gutten ble anmodet av eksperter til å snu fullstendig om på kostholdet sitt, og ble bedt om å ha en diett bestående av grønnsaker, nøtter, belgfrukter, hvete- og melkeprodukter, samt fet fisk og noen typer kjøtt.

I rapporten fra legene på Bristol Eye Hospital står det at risikoen for overvekt, kreft og andre sykdommer er velkjent ved høyt inntak av hurtigmat, men at dårlig kosthold også kan føre til permanente skader på nervesystemet.

«Dette er svært sjeldent i utviklede land. Diagnosen kan forsvinne dersom den blir fanget opp tidlig. Men hvis den forblir ubehandlet, fører det til permanent blindhet», står det videre i rapporten fra legene.

– Et mareritt

Gutten har nå blitt 19 år, og lider av spiseforstyrrelsen ARFID (Avoidant Restictive Food Intake Disorder). De som lider av denne diagnosen unngår ofte mat med visse teksturer, lukter, smak og utseende, skriver The Independent.

– Vi har blitt fortalt at skadene er permanent. Det har vært et mareritt, sier moren til avisen.

Ifølge henne forsøkte sønnen å studere, men måtte senere gi opp fordi han hverken kunne se eller høre.

Legen Denize Atan sier til BBC at guttens skader gjør at han ikke kan kjøre bil, og at han kan få vansker med å lese, se på TV og gjenkjenne ansikter.

Advarer

Hun sier videre at gutten for det meste fortsatt spiser den samme maten. Kostholdet hans har imidlertid forbedret seg litt gjennom vitamintilskudd.

– Den prosesserte maten var ikke problemet i seg selv. Problemet var at han kun spiste denne typen mat, og ingenting annet, sier legen til avisen.

– Å spise riktig mat er utrolig viktig for både hørselen og synet vårt, men veldig mange er ikke klar over det, advarer Denize Atan.