BRENTE MINNER:

Mistet alt de eide i brann – så fikk de hjelp av TV 2-program

Slik går det med familien som fikk hjelp av «Brente minner» i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor sommer mistet Merete Boldermo (52) og Odd Inge Ulriksen (47) fra Velfjord i Brønnøy kommune alt de eide i en brann.

Huset til ekteparet, som ble bygd av hennes foreldre på 1970-tallet, brant ned til grunnen en augustnatt i 2018.

– Den kvelden satt vi på altanen med et glass vin, pratet og hørt på musikk. Vi gikk og la oss rundt klokken to, og i halv fem-tiden våknet vi av en lyd. Jeg trodde det var telefonen, men så hørte jeg brannalarmen. Jeg sto opp og tenkte at jeg måtte skru den av, fordi den har pepet før, forteller Boldermo i TV 2-programmet «Brente minner».

HUSET BRANT NED: Merete Boldermo og Odd Inge Ulriksen. Foto: Skjermdump/TV 2
HUSET BRANT NED: Merete Boldermo og Odd Inge Ulriksen. Foto: Skjermdump/TV 2

Hun forteller videre om synet som møtte henne da hun gikk ut av soverommet.

– Jeg åpnet soveromsdøra, og da var det tretti centimeter med røyk i taket. Jeg ropte at det brenner, tok brannslokkingapparatet og gikk bortover gangen, så falt loftsluka ned. Da var det bare å komme seg ut, og fem minutter senere var huset overtent, sier hun i programmet.

– Knalltøft

I TV 2-serien «Brente minner» får familier som har fått boligen sine totalskadet i brann, hjelp til å gjenreise huset.

Et team bestående av programleder Marco Elsafadi, interiørdesigner Aina Solli Steen og Therese Nielsen fra forsikringsselskapet Fremtind bistår familiene.

TILBAKE: Ekteparet besøkte branntomten sammen med Brente minner-produksjonen. Foto: Skjermdump/TV 2
TILBAKE: Ekteparet besøkte branntomten sammen med Brente minner-produksjonen. Foto: Skjermdump/TV 2

To måneder etter brannen, var teamet fra «Brente minner» med da ekteparet var tilbake på branntomten. Så begynte rivingen av brannruinene og byggingen av det nye huset.

Gjengen fra TV 2-programmet bidro til innredningen av kjøkkenet og stua.

For ekteparet, som mistet alt de eide i brannen, har deltakelsen i TV-programmet vært som en slags terapi.

– Det har egentlig vært veldig godt å snakke om det. Det har vært knalltøft, men vi har fått bearbeidet det som skjedde, sier Boldermo til TV 2.

Uflaks

52-åringen forteller at det var trolig et lynnedslag som forårsaket brannen.

– Sikringsskapet på loftet var helt utbrent. Antageligvis var det et lynnedslag i inntaksledningen som slo ut sikringsanlegget, og det startet brannen på loftet, sier hun.

Ifølge Boldermo mener ekspertene at det bare var uflaks som gjorde at brannen startet.

– Kun måneder før brannen hadde kraftlaget vært hos oss og godkjent anlegget, forteller hun.

Brannrelaterte skader i hjemmet

Fra 2016 til 2018 har forsikringsbransjen registrert over 65.000 brannrelaterte skader i norske hjem, til en samlet kostand på over 7.2 milliarder kroner.

Over 7000 av disse skadene har startet i husholdningsapparater, som blant annet vaskemaskin, tørketrommel, komfyr og koketopp. Samlet kostnad på disse er på over 371 millioner kroner.

Hele 45 prosent av alle brannutrykninger til boliger i 2018 skyltes komfyren – i hovedsak tørrkoking. I blokkleiligheter starter nesten 75 prosent av brannene på kjøkkenet.

Kilde: Fremtind forsikring

Gjort endringer

Det har nå gått fire måneder siden familien kunne flytte inn i det nye huset. Boldermo forteller at det fortsatt føles litt uvirkelig at huset er deres nye hjem.

– Jeg har hatt problemer med å føle at det er mitt hjem. Vi er veldig glade for å ha fått et nytt og strøkent hus, men det er ikke vårt ennå. Vi har ikke eierskap til møblene og alt det andre, så det er litt rart. Lenge følte jeg at jeg bare lånte huset, men det har blitt bedre nå, sier hun.

FIKK HJELP: Ekteparet fikk hjelp av Brente minner-teamet bestående av programleder Marco Elsafadi, interiørdesigner Aina Solli Steen og Therese Nielsen fra forsikringsselskapet Fremtind. Foto: TV 2
FIKK HJELP: Ekteparet fikk hjelp av Brente minner-teamet bestående av programleder Marco Elsafadi, interiørdesigner Aina Solli Steen og Therese Nielsen fra forsikringsselskapet Fremtind. Foto: TV 2

– Vi må bare begynne på nytt igjen, siden vi har ingenting igjen etter brannen, legger hun til.

Etter innflyttingen har ekteparet byttet gardiner og duker, samt hengt opp noe mer på veggene, for å gjøre det mer til sitt eget. Bortsett fra det, har de ikke gjort noen endringer.

– Vi er veldig fornøyde med hvordan det ble. Det er så vakkert, stilrent og gjennomført. I starten var det uvant og ikke slik vi hadde forventet, men det har vokst på oss, sier Boldermo.

Se hvordan huset ble til slutt i videoen i toppen av saken.

Nærmere hverandre

Det har gått over ett år siden brannen, og nå begynner livet å komme tilbake til normalen for ekteparet og deres familie.

– Mannen min er på jobb, mens jeg lager middag og henter barnebarna. Livet er slik det burde være, sier hun.

Det nye huset er svært romslig, slik at ekteparet har plass til sine tre barn og seks barnebarn.

– Nå er det plass til alle sammen, og det er helt perfekt. Både kjøkkenet og spisestuen har blitt brukt mye i sommer, sier Boldermo.

I «Brente minner» forteller ekteparet at de har kommet nærmere hverandre etter brannen, og de har innsett at tiden med familien er det viktigste for dem.

– Vi innser at vi hadde flaks, siden ingen ble skadet i brannen. Vi setter mye mer pris på hverandre nå, siden vi vet at det kunne gått galt, sier hun.

Se «Brente minner» tirsdager på TV 2 og TV 2 Sumo.