JEVN KAMP: Statsminister Erna Solberg og Høyres ordførerkandidat Saida Begum håper på valgseier i Oslo. TV 2s prognose viser at de fortsatt ligger bak venstresiden i kampen om hovedstaden.
JEVN KAMP: Statsminister Erna Solberg og Høyres ordførerkandidat Saida Begum håper på valgseier i Oslo. TV 2s prognose viser at de fortsatt ligger bak venstresiden i kampen om hovedstaden. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

ÅTTE DAGER IGJEN:

Jevn kamp i flere storbyer

Arbeiderpartiet og Høyre vokser, mens de små partiene taper åtte dager før valget. TV 2s prognose viser at det blir jevn kamp i flere av de store kommunene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Prognosen er laget av TV 2 på tall fra den nasjonale kommunevalgmålingen fra Kantar TNS laget for TV 2, publisert søndag.

Målingen viste at Arbeiderpartiet øekr mest til 24,0, som er 0,8 over nivået for en uke siden. Høyre øker til 21,4 som er 4,0 over nivået fra forrige søndag.

Rødt i hovedstaden

TV 2s prognose viser at det ligger an til fire nye år for Raymond Johansen i Oslo.

Byrådet som består av Ap, SV og MDG er fortsatt avhengig av støtte fra Rødt.

Prognosen viser at Rødt, SV og MDG samlet kan bli større enn Arbeiderpartiet i hovedstaden.

Bom i Bergen og Stavanger

I Bergen er byrådet, som består av Ap, KrF og Venstre, langt fra flertall.

TV 2s prognose viser at Folkeaksjonen nei til mer bompenger er på vippen mellom de rikspolitiske blokkene.

Dersom Arbeiderpartiet får med seg både Rødt, SV, MDG og Senterpartiet vil de sammen med KrF og Venstre ha flertall i Bergen.

På motsatt side viser prognosen åtte dager før valget at Høyre sammen med bomlisten, Frp og Pensjonistpartiet er svært nær flertall.

I Stavanger ligger ingen av de rikspolitiske blokkene an til flertall. På TV 2s prognose kan regjeringspartiene få flertall sammen med FNB.

For fire år siden samarbeidet Høyre, Frp, Venstre, KrF, Senterpartiet, Pensjonistpartet og FNB i Stavanger.

Rødt i Trondheim

i Trondheim ligger den rikspolitiske venstresiden med ordfører Rita Ottervik (Ap) an til å beholde flertallet.

TV 2s prognose viser at Arbeiderpartiet ligger an til flertall sammen med Rødt og SV pluss Senterpartiet eller De Grønne.

De siste fire årene har Ottervik styrt på en bred allianse der også sentrumspartiene har inngått.

Andre store kommuner

I Bærum og Asker ligger den borgerlige blokken an til å beholde flertallet,

Demokratene havner på vippen mellom de rikspolitiske blokkene i Kristiansand. Etter forrige valg samarbeidet Høyre, KrF, Frp, PP, Demokratene og Sp. Gjør de det igjen ligger de an til klart flertall.

I Drammen får ingen av de rikspolitiske blokkene flertall, men regjeringspartiene vil kunne få flertall enten med Senterpartiet eller den lokale bomlisten. Det er ikke flertall for en samlet venstreside og Sp.

I Lillestrøm viser TV 2s prognose at Senterpartiet havner på vippen mellom de rikspolitiske blokkene, men det i Fredrikstad er det knapt flertall for venstresiden. Her samarbeidet Ap, SV, Sp, KrF og MDG etter forrige valg.

I Sandnes er det flertall for de borgerlige enten sammen med Senterpartiet eller FNB. Her samarbeider imidlertid Frp i dag med Ap, Sp og SV som ligger an til å beholde flertallet.

I Tromsø viser prognosen at flertallet glipper for Ap, SV, Rødt og MDG. De trenger enten Senterpartiet eller et annet parti til for å beholde makten. Samarbeider Sp og den lokale bomlisten med regjeringspartiene har de knappest mulig flertall.

I Ålesund viser TV 2s prognose at Senterpartiet havner på vippen mellom de rikspolitiske blokkene. Men regjeringspartiene vil kunne få flertall med støtte fra Pensjonistpartiet og den lokale Ålesundslista.

I Sandefjord ligger det an til flertall for regjeringspartiene, mens Senterpartiet eller PP havner på vippen i Nordre Follo.

I Sarpsborg mister venstresiden flertallet, Senterpartiet eller de lokale listene havner på vippen mellom de rikspolitiske blokkene. Etter valget i 2015 samarbeidet Ap, SV, Sp, KrF og MDG. De ligger an til flertall om de samarbeider igjen.

Senterpartiet ligger på vippen i Tønsberg på TV 2s prognose. I 2015 samarbeidet Høyre, Frp, KrF, og MDG, de har knapt flertall på prognosen.

I Skien er Senterpartiet, FNB og lokale lister på vippen mellom de rikspolitiske blokkene. I 2015 samarbeidet Ap, KrF, SV, Sp, V, Rødt og MDG som ligger an til klart flertall.

I Bodø er det knappest mulig flertall for venstresiden. I 2015 samarbeidet Ap, SV, KrF, MDG og Rødt som har flertall på prognosen.

Det er knappest mulig flertall for venstresiden i Moss.

I Larvik havner Senterpartiet på vippen mellom de rikspolitiske blokkene, mens Pensjonistpartiet er på vippen i Arendal.

I Indre Østfold er Senterpartiet på vippen mellom riksblokkene.

I Karmøy er det flertall for regjeringspartiene, mens det ligger an til knappest mulig flertall for venstresiden i Lørenskog.

I Ullensaker er Senterpartiet på vippen mellom blokkene. Her har de signalisert at de ønsker å samarbeide med venstresiden og det kan være duket for maktskifte etter 16 år med Frp-ordfører.

I Haugesund viser prognosen flertall for regjeringspartiene og Pensjonistpartiet.

I Øygarden kan regjeringspartiene få flertall sammen med FNB.

I Porsgrunn er det flertall for venstresiden uten Sp, mens Senterpartiet eller Ringsakerlisten er på vippen i røde Ringsaker, som er landets 30. mest folkerike kommune.

Om prognosen

TV 2-prognosen er basert på nasjonale tall fra kommunemålingen Kantar har laget for TV 2, publisert 1. september.

I de 30 mest folkerike kommunene etter vedtatte sammenslåinger fra 2020 har TV 2 regnet på hvordan et nasjonalt valgresultat ville slått ut. Vi har tatt utgangspunkt i nasjonale blokker, men også beregnet hvordan resultatet slår ut for partier som samarbeidet lokalt etter valget i 2015.

Modellen er den samme som ble benyttet foran kommunevalget i 2015. Den er justert for hvor partiene stiller til valg, og justeres løpende for lokale forhold frem mot kommunevalget i september.