ØKER IGJEN: Etter at mange velgere satt seg på gjerdet tidlig i uken øker Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre oppslutningen igjen på søndagens måling Kantar har laget for TV 2.
ØKER IGJEN: Etter at mange velgere satt seg på gjerdet tidlig i uken øker Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre oppslutningen igjen på søndagens måling Kantar har laget for TV 2. Foto: Berit Roald/NTB scanpix

Endelig en opptur for Støre og Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet går mest frem på TV 2-gallup, etter bunnotering tidligere i uken.

Åtte dager før valget peker pilene opp igjen for Arbeiderpartiet på den ferske målingen Kantar har laget for TV 2.

Henter tilbake velgere

Etter en kalddusj og bunnotering på målingen onsdag går partiet frem 3,4 prosentpoeng til 24,0 prosent.

Dermed henter de inn litt mer enn det de tapte tidlig i uken, sammenlignet med søndag for en uke siden er veksten på 0,8 poeng.

Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik sier til TV 2 at det er positiv lesning, men at det er resultatet på valgdagen som teller.

INNSPURT: Tajik sier Ap vil jobbe knallhardt helt inn til mål.
INNSPURT: Tajik sier Ap vil jobbe knallhardt helt inn til mål. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Dette valget handler om hva slags politikk som skal føres i lokalmiljøet ditt, og hvem som skal være ordføreren din. Arbeiderpartiet vil jobbe for sterkere fellesskap i hele landet, for vanlige lønnsmottakere, og for at eldreomsorgen skal holde høy kvalitet, sier Tajik.

Men fortsatt ligger Arbeiderpartiet hele 9,0 bak resultatet fra forrige kommunevalg.

Bakgrunnstallene viser at Ap øker mest blant kvinner. Veksten kommer i hele landet, med unntak av Oslo og Akershus.

Det er først og fremst en langt høyere andel av tidligere Ap-velgere som de siste dagene sier de vil stemme på partiet, enn det var de første dagene denne uken.

Høyre vokser igjen

Selv om Arbeiderpartiets fremgang fra onsdag gjør at de fleste andre partiene går tilbake, fortsetter veksten for Høyre.

Partiet øker med 0,9 prosentpoeng fra onsdag til 21,4. Sammenligner vi med målingen søndag for en uke siden, som var tatt opp før bompengestriden i regjeringen var løst, er Høyres vekst på hele 4,0.

Fremskrittspartiet går ned 0,9 til 7,5 prosent, mens Kristelig Folkeparti øker med 0,4 til 3,8 prosent på målingen.

Venstre i trøbbel

Venstre er derimot i alvorlig trøbbel en drøy uke før kommunevalget. Bare 2,4 prosent av de spurte sier de vil stemme på partiet, tilbake 1,1 siden onsdag. sammenlignet med målingen forrige søndag er tilbakegangen på 1,6.

Bakgrunnstallene viser at Venstre nå mister flere velgere til De Grønne enn det er tidligere venstrevelgere som er lojale mot partiet.

MOBILISERER: Elvestuen sier at Venstre skal ut til velgerne i den siste innspurten før valget.
MOBILISERER: Elvestuen sier at Venstre skal ut til velgerne i den siste innspurten før valget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Klima- og Miljøminister Ola Elvestuen sier til TV 2 at partiet vil jobbe enda hardere i den siste uka inn mot valget.

– Vi mobiliserer alle de medlemmene vi har for å være ute blant velgerne så mye som mulig. Da får vi fram at Venstre er det fremste klima- og miljøpartiet som vi har i Norge, sier Elvestuen.

Han har brukt helgen til å være ute i naturen, og sov natt til søndag i telt i skogen. Elvestuen sier de trenger flere Venstrefolk.

– Det vi trenger er flere lokalpolitikere som er opptatt av å ta vare på naturen, og som gjennomfører klimatiltak, så da trenger vi flere Venstrefolk i norske kommuner og fylkesting, sier Elvestuen.

Fløypartier tilbake

Alle fløypartiene på venstresiden går tilbake. på målingen åtte dager før valget. Rødt med 0,7 til 4,3 prosent, SV med 0,9 til 6,1 og De Grønne med 0,9 til 7,3.

Også Senterpartiet går tilbake 0,2 til 14,8. For en uke siden lå partiet på 15,6.

Bomlistene får samlet 3,5 (+ 0,2), mens andre partier og lister får 4,8 (- 0,5).

I denne gruppen får de lokale lister 2,4 prosent, Pensjonistpartiet 1,4, De kristne 0,2, Liberalistene 0,2, Helsepartiet 0,2, Demokratene 0,2 og Piratpartiet 0,2.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar for TV 2 i tidsrommet 27. - 30. august.

1399 personer er intervjuet. 76,5 prosent oppgir partipreferanse (+ 1,8 fra onsdag). Feilmarginen er +/- 1,1 - 2,0 prosentpoeng.