Dronningen åpnet lunsjen:

Avslørte morsom historie om kongens konfirmasjon

Konfirmasjonsgjestene er samlet til lunsj på slottet i anledning prinsessens store dag.

Lørdag ble prinsesse Ingrid Alexandra konfirmert i en gudstjeneste i Slottskapellet.

Klokken 14 begynte lunsjen som kongeparet avholder til ære for sitt barnebarn, konfirmanten.

Det er plass til rundt 225 gjester i denne spisesalen, noe som gjør den til en av de romsligere spisesalene i europeiske slott.

Spisesalen ligger rett over Slottskapellet, der konfirmasjonsgudstjenesten fant sted.

Dronningen åpnet

Det var dronning Sonja som ønsket velkommen til lunsjen.

Se hele talen i toppen av saken.

– Vi er så stolte av deg, sa hun til konfirmanten.

Dronningen benyttet muligheten til å slå av en spøk, da hun nevnte at også prinsessens far, bestefar og oldefar er konfirmert i Slottskapellet.

– Du skal vite at du fikk det meget enkelt i dag, for din bestefar ble i sin tid overhørt av biskopen alene i én time! Den gangen var det ikke noe kjære mor, sa dronning Sonja til latter fra salen, før hun fortsatte:

– Han har betrodd meg at han blant annet fikk spørsmål om hvor han var døpt, noe han ikke kunne svare på i farten. Foreldrene hans satt og pekte diskret ned på gulvet – for å signalisere at det var nettopp der i kapellet det hadde skjedd.

STOLTE FORELDRE: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på vei inn til lunsjen på slottet. Dronning Sonja i bakgrunnen.
STOLTE FORELDRE: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på vei inn til lunsjen på slottet. Dronning Sonja i bakgrunnen. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix

Fortalte om søljen

Dronningen tok også opp den mye omtalte bunaden som prinsessen har på seg i anledning sin konfirmasjon. Det er en konfirmasjonsgave fra nettopp dronning Sonja og kong Harald.

– På denne store dagen bører du røttene dine bokstavelig talt med deg, ja på deg, sa dronningen til prinsessen.

Spesielt trakk hun frem en særegen anekdote om søljen prinsessen bærer på brystet.

– For to år siden fikk jeg nemlig en sølje i gave av min nå 99 år gamle kusine. Den hadde min fetter funnet for mange år siden på branntomten etter min mors barndomshjem i Skien, sa dronningen og fortsatte:

– Søljen hadde tilhørt min bestemor Maja. Nå har vi gjenskapt den, og vi kaller den «Majasølven». Den får både du og de andre barnebarna i anledning deres konfirmasjon.

ROJAL: Kongefamilien avbildet i forbindelse med prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon.
ROJAL: Kongefamilien avbildet i forbindelse med prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix

Kongens tale

Like etter klokken 15 talte kong Harald til prinsessen. Kongen er kjent for å ha humoristiske elementer med i sine taler, og ikke uventet brukte han det også i lørdagens tale til prinsessen.

Se hele talen lenger ned i saken.

– Sist gang vi var samlet her på Slottet for å feire deg, skrek du deg først gjennom biskopens dåpstale i Slottskapellet, så sov du deg gjennom min tale til deg under lunsjen, sa han og fortsatte:

– I dag er det veldig hyggelig at du både er våken og fornøyd, slik at du kan ta imot det vi har lyst til å se deg ved denne spesielle anledningen.

Kongen kom også med et velment råd til sitt barnebarn og fadderbarn.

– Er det ett råd jeg har å gi deg både som konge, fadder og bestefar i dag, så er det dette: Vær deg selv. Finn din egen vei. Alle forsøk på å være noe annet enn deg selv vil bli gjennomskuet, og vil gjøre deg mindre enn du er. Stol på at du er nok, sa han til prinsessen.

Stolte foreldre

Rett etter kongens tale var det konfirmantens stolte foreldre som holdt sin tale til konfirmanten.

– Da du kom til verden, var du så lik pappa at jeg nesten ikke kunne se forskjell. De store mørkebrune øynene dine, det var som å se rett inn i evigheten, sa en tydelig rørt kronprinsesse Mette-Marit til sin datter.

Og kronprins Haakon fortalte om de første timene etter at prinsessen ble født.

– Hjemme ventet mormor og Marius. Marius var litt interessert i den nyankomne lillesøsteren sin, men selvfølgelig mest opptatt av sykebilen som var kommet hjem på gårdsplassen, sa han og fortsatte:

– Da du kom opp i leiligheten, Ingrid, ble det en egen ro der. Alt falt liksom enda litt mer på plass da du kom. Den dagen du ble født, og vi kom hjem fra sykehuset, satt vi i sofaen alle sammen. Marius, mormor, bestefar, bestemor, moren din og jeg. Du lå i fanget til mamma og jeg leste høyt de to siste kapitlene i boken vi leste for Marius; «Brødrene Løvehjerte». Det var en bra start på livet å høre om Jonathan og Kavring, om hvordan man må kjempe og utvise mot for å strekke seg mot lyset.

Morsomme lapper

Kronprinsesse Mette-Marit tok også opp sin datters gode fantasi og evne til å fortelle historier.

– Du fik pappa til å skrive lapper til meg. En av de jeg liker aller best er den som henger på kjøleskapet enda. «Jeg elsker deg mamma. Du er en veldig god venn. Jeg ønsker meg en liten sportsbil. Hilsen Ingrid».

Kronprins Haakon trakk frem prinsessens kjærlighet for naturen.

– Vi husker vel spesielt begge to, for et par år siden i Mexico da bølgene begynte å bli litt vel store, men du ville ut. Jeg forklarte det at når bølgene blir en viss størrelse, så er det ikke så lett for meg å hjelpe deg, sa han og fortsatte:

– Men du ville ut likevel. Vi ble kastet rundt og holdt nede av bølgene og skylt inn mot stranden. Innbitt og andpusten padlet du ut igjen, og til slutt klarte du å ta en bølge. Du skjøt fart inn mot stranden, triumferende – din største bølge til da. Litt sånn er vel også livet ofte. Man må dra på litt og være klar for å bli kastet litt rundt for å oppnå noe.

Se hele kronprinsparets tale her:

Lunsjmeny og lokal dekor

Til forrett serveres gjestene avocado med laksetartar, ingefær, jordskokkchips, soyamajones og urter fra hagen.

Hovedretten består av kveite med høstgrønnsaker og skalldyrsjy.

Til dessert får gjestene en mousse laget av mango og yuzu, med rullekake og sorbet.

Både Slottskapellet, framsiden av slottet og spisesalen er dekorert med blomster og blader i sesong.

Det er ikke kjent om det er prinsessen selv som har valgt dekoren, men det er slottsgartneriets egne ansatte som har stått for endelig design og oppsett. Alt er også produsert av slottets egne dekoratører.

Også inngangen til slottet er pyntet for anledningen. Der ønsket viftelønn, syrinhortensia «Lime light» og «Grandiflora» gjestene velkommen.

I gallauniformer

Mens dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Märtha og konfirmanten selv er iført bunader, går kong Harald og kronprins Haakon i gallauniform.

Over gallauniformen bar både kongen og kronprinsen St. Olavs Orden storkorsbånd. I halsen bar de Den Kongelig Norske Fortjenstorden. Til sammen tolv dekorasjoner blir båret av kongen, mens kronprinsen bærer åtte.

Det er ikke uvanlig at kongen og kronprinsen bruker Hærens gallauniform ved høytidelige anledninger. Da kronprins Haakon giftet seg med kronprinsesse Mette-Marit 25. august for 18 år siden, bar han også gallauniformen. Han har også brukt den i andre bryllup, og ved offisielle fotograferinger.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook