Rødt farenivå for Veslemannen - beboerne evakueres for 16. gang

Det er besluttet evakuering, samt ferdsel- og oppholdsforbud i området ved Veslemannen, da farenivået er hevet til rødt fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er økende hastigheter og varsel om mer regn som gjør at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fredag kveld har hevet nivået for det ustabile fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen til rødt – som er det høyeste.

Farenivået for det ustabile fjellpartiet Veslemannen ble hevet til oransje onsdag.

– Store bevegelser

Det var politimesteren i Møre og Romsdal som besluttet evakuering, samt ferdsel og oppholdsforbud i området med virkning fra klokka 18.00 fredag.

Dermed blir beboerne i dette området evakuert for 16. gang.

Den forrige evakueringen var 12. august, da varte den i tre dager.

– Det har ikke kommet store mengder nedbør hittil, men bevegelsene er likevel store. Nå øker bevegelsene både i midtre og nedre deler, opplyser NVE.

Hastighetene har nå økt til rundt 14 centimeter i døgnet i øvre del av fjellpartiet, 18 centimeter i døgnet i midtre del og 8 cm i døgnet i nedre del.

Det er varslet mer nedbør natt til lørdag og utover dagen.

Forskjøvet seg to meter

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdal.

Totalt volum på Veslemannen er 120.000-180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

Det siste året har Veslemannen forskjøvet seg mer enn to meter. Den nedre delen av partiet har flyttet seg 20 centimeter.

Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma kommune.

Fjellpartiet har blitt kontinuerlig overvåket siden 2009, først av Åknes/Tafjord Beredskap IKS, deretter av NVE fra 2015.