NEW YORK: Gretha Thunberg streiket for klimaet med svenske skoleungdommer.
NEW YORK: Gretha Thunberg streiket for klimaet med svenske skoleungdommer. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AP

klimafredag:

Streiket for klimaet i New York: – Det var veldig bra

Fredag ble det arrangert skolestreik over hele landet, etterfulgt av Klimabrølet. Samtidig streiket Greta Thunberg (16) med ungdommer i New York.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag streiket opptil 10.000 skoleelever for klimaet, og flere tusen møtte opp for å brøle for klimaet i Norges største byer.

Se video av klimabrølene lenger ned i saken.

Samtidig streiket skoleelever i New York med klimaaktivist Greta Thunberg blant folkemengden.

Thunberg krysset Atlanteren i seilbåt, og ankom New York onsdag.

– Veldig bra

Thunberg forteller at skoleungdommer i New York streiker hver fredag, og at hun denne fredagen var med for å støtte dem.

– Jeg har også sagt jeg skal streike hver fredag uansett hvor jeg er. Og nå var jeg her, sier Thunberg til TV 2 sammen med et nordisk pressekorps.

Den svenske 16-åringen sier det var veldig varmt under demonstrasjonen, og at det kom mange flere mennesker enn hun forventet.

– Det var en veldig bra opplevelse, sier Thunberg.

Den svenske 16-åringen er i New York for å delta på klimatoppmøte som finner sted ved åpningen av FNs generalforsamling i september.

– Jeg syns Greta Thunberg og hennes reise over Atlanterhavet er veldig inspirerende. Klimaendringene er en enorm krise som ikke blir tatt seriøst av de makthavende, sier demonstrant Irene Westfall i New York til TV 2.

Møtte FN-topp

FNs generalsekretær Antonio Guterres har invitert Thunberg i et håp om å få verdens ledere til å forplikte seg til å gjøre noe med klima.

Fredag møtte Thunberg også FN-topp María Fernanda Espinosa Garces sammen med klimaaktivistene Xiye Bastida og Alexandria Villasenor.

– Jeg møtte henne med veldig kort varsel, så vi hadde ingenting forberedt eller noe sånt. Vi bare pratet og hilste. Fortalte litt om hva vi gjorde, og hun fortalte hva hun gjorde, forteller Thunberg.

Videre skal FN-toppen ha sagt hun støttet dem i klimakampen, og spurt om klimatoppmøtet.

Tusener på Klimabrølet

Samtidig som skolestreiken ble avsluttet, startet et demonstrasjonstog i regi Klimabrølet fra Youngstorget som vil ende opp foran Stortinget.

– Vi er drittlei av at de der inne ikke tar ansvar og ikke tar det på alvor. Å kunne være med så mange tusen andre og brøle for det og protestere, det er veldig deilig, sier en av de mange oppmøtte utenfor Stortinget til TV 2.

Arrangøren gikk bredt ut, og ventet at opp mot 100.000 mennesker ville møte opp for å demonstrere. Politiet anslår derimot at omtrent 7.500 personer møtte opp for å brøle i Oslo.

I Bergen møtte omtrent 2000 personer opp for å brøle for klimaet.

OSLO: Flere tusen møtte opp for å brøle for klimaet i Oslo. Foto: Truls Aagedal/TV 2
OSLO: Flere tusen møtte opp for å brøle for klimaet i Oslo. Foto: Truls Aagedal/TV 2

Oslo brølte for klimaet

Klokken 16 brølte Bergen for klimaet. Tre kvarter senere, klokken 16.45, brølte folkehavet på Stortinget, etter et minutts stillhet.

Brølet i Oslo varte i halvannet minutt og målte 106,4 desibel, som omtrent er på høyde med lydnivået på en metal-konsert.

Klokken 17 brølte også oljehovedstaden Stavanger. Se videoene av Klimabrølene i Bergen og Stavanger lenger ned i artikkelen.

Se Oslo-brølet her:

Flere tusen oppmøtte

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo Lan Marie Berg (MDG) er én av de mange som har møtt opp foran Stortinget fredag, sammen med leder for Venstre Trine Skei Grande og klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

– Jeg har det utrolig bra akkurat nå, det har møtt opp mange tusen mennesker her foran Stortinget. Jeg har aldri sett en så stor klimademonstrasjon i Norge før, sier Berg.

Hun mener det er på overtid med politisk handling.

– Vi vi skal klare å begrense global oppvarming til 1,5 grader, så må verden gjøre endringer vi aldri har sett maken til. Hvis vi skal få det til i Oslo, så må vi kutte alle utslippene i hovedstaden innen 2030, legger hun til.

OSLO: Leder for Venstre, Trine Skei Grande, har møtt opp foran Stortinget fredag. Foto: Mina Rise/TV 2
OSLO: Leder for Venstre, Trine Skei Grande, har møtt opp foran Stortinget fredag. Foto: Mina Rise/TV 2

– Jeg er utålmodig

Nestleder i Unge Høyre, Daniel Skjevik-Aasberg, mener man burde gjøre mer for klimaet enn det regjeringen gjør i dag.

– Jeg er også utålmodig, og Unge Høyre pusher regjeringen og Høyre hver dag for å gjøre mer for klimaet. Jeg er enig i at vi må gjøre mer for å redde klimaet, sier Skjevik-Aasberg til TV 2.

Han forteller at partiet er opptatt av å erstatte det som forurenser i dag, med noe som ikke gjør det.

– Har du samvittighet til å be de som er her i dag om å stemme Høyre dersom de vil fikse klimakrisen?

– Jeg mener vi kan gjøre enda mer enn det Høyre gjør nå, og vi har nettopp startet denne vannvittige snuoperasjonen for å redde klimaet. Hvis jeg ikke hadde trodd på Høyres klimapolitikk, så tror jeg at jeg hadde meldt meg ut, sier nestlederen.

– Politikere mangler mot

For å få til et ordentlig brøl ble demonstrasjonen åpnet med det arrangøren beskriver som «et unikt samarbeid mellom fremtredende norske metalartiser og døve barn, med et høylydt budskap!»

– Politikerne mangler motet og det mandatet de får fra en veldig bred folkelig oppslutning som sier at nå må dere sette klimasaken først, sier initiativtaker Even Nord Rydningen til TV 2.

Og aksjonen har ikke fått navnet Klimabrølet uten grunn:

– Brøl har gitt arbeidere og kvinner rettigheter og slaver frihet. Det er å si fra veldig høyt og tydelig at vi ikke finner oss i å drive sidelengs inn i framtiden. Det er helt avgjørende for klimakampen at vi alle sammen sier fra, sier Rydningen.

OSLO: Flere tusen har møtt opp foran Stortinget i Oslo. Foto: Mina Rise/TV 2
OSLO: Flere tusen har møtt opp foran Stortinget i Oslo. Foto: Mina Rise/TV 2

Bergen brøler

I Bergen har mellom 1500 og 2000 personer møtt opp på arrangementet som gikk av stabelen klokken 15.

– Vi krever handling nå, og vi krever at en forandring faktisk skjer, sier Sturla, en demonstrant på Torgallmenningen i Bergen.

Personer i alle aldre har møtt opp til demonstrasjonen i Bergen, og Sturla mener det er fint å se aldersspennet.

– Det er godt å se at dette ikke bare er et ungdomsopprør, som det har blitt kalt. Vi må si i fra og da må vi komme sammen på denne måten. Dette er et opprør fra alle generasjoner, sier han til TV 2.

Klokken 16 fredag brølte alle de oppmøtte i Bergen i kor. Se brølet her:

Og klokken 17 brølte oljehovedstaden Stavanger:

Skolestreiken

Skolestreiken for klimaet som ble avsluttet klokken 14 samlet opptil 10.000 elever foran Stortinget. Der var det konsert med Gatas Parlament og Svømmebasseng, og flere engasjerte klimademonstranter holdt taler og appeller i klimasakens tegn.

– En ting som blir sagt sykt mye, er at klimakrisen er vår tids største utfordring. Man ser nå at vår generasjon som tar ansvar, men det er ikke vi som har satt oss i denne situasjonen. Politikerne er klimapassive, og vi krever handling, sa leder for Changemaker, Embla Regine Mathiesen til stor jubel hos klima-demonstrantene.

Både Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som Helsesista, og Natur og Ungdom holdt appell under skolestreiken.