Kommentar

Rektor må si unnskyld

Hasj-skandalen på skolene må få konsekvenser.

Valgkampens største skandale er på rektors kontor, ikke i et aksjefond.

Det har vist seg at det finnes veldig mange voksne maktpersoner på norske skoler som fullstendig mangler demokratiforståelse.

De dummer seg ut for åpen scene og setter et forferdelig eksempel for elevene sine. At de ikke skammer seg.

Over hele landet har rektorer og lærere innskrenket ytringsfriheten til politisk engasjert ungdom, midt i en valgkamp. Første gang jeg hørte om det, trodde jeg det var tull, og så tenkte jeg at det bare var en rabiat person som dummet seg ut.

I valgkampen har Unge Venstre hatt buttons, rollups og klistremerker med teksten «legalize it», passende illustrert med to fingre og en joint. Frem til 2013 var jeg selv aktivt medlem i Unge Venstre. Vi argumenterte for legalisering av cannabis da også, men vi laget aldri kult nok materiell til at noen reagerte.

Norsk narkotikapolitiforening, som på ingen måte må blandes med norsk narkotikapoliti, blåste i basunene og spredte ordet om dette materiellet til skoler i alle landets fylker. Så da ungdomspolitikere dukket opp på skolene for å spre informasjon om politikk og engasjere elever på videregående skole, sto ansatte på skolen klar til å kneble dem.

I Vest-Agder sendte fylkesutdanningssjefen ut en melding til alle skoler med oppfordring om å stoppe Unge Venstre.

På Meråker vgs gikk Unge Venstres mann ned fra scenen etter debatten og så at alle buttons var blitt fjernet fra bordet av lærere.

På Laksevåg vgs snudde rektor plakaten til Unge Venstre så elevene ikke skulle se budskapet.

Det er mange flere eksempler. Generalsekretæren i Unge Venstre har sendt meg en liste på 14 skoler og fire fylkeskommuner der de enten har blitt stanset eller fått beskjed om ikke å ta med materiellet.

Det er selvsagt bare tull at det er ulovlig å ha slike plakater. Det er bare tull at skolene er pålagt etter opplæringsloven å stanse Unge Venstre. Selvsagt er det ikke brudd på markedsføringsloven.

Man burde ikke trenge mer enn et par timer med rettslære på videregående skole for å skjønne dette.

Å argumentere for legalisering er bare en vanlig politisk ytring. Den blir ikke ulvolig bare fordi den grafiske designeren gjorde en god jobb.

Torsdag ga kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) klar beskjed om at skolene må tillate Unge Venstre å drive valgkamp for legalisering av hasj.

Dagen etter stod assisterende rektor på Breivang videregående skole og ga beskjed om at hun ikke brydde seg om hva regjeringen mente. Hun skulle stanse en legitim politisk ytring.

Ungdomspolitikere fra andre partier, som alle sammen har mer demokratiforståelse enn denne skolelederen, ga beskjed om at hvis Unge Venstre skulle sensureres, ble hele debatten avlyst. Og den ble den.

Norske ungdommer er ikke så dumme at de setter en sprøyte i panna bare fordi Unge Venstre har argumentert for legalisering. De er faktisk så smarte at de nå har mistet respekt for den assisterende rektoren som gjorde noe så dumt.

Nå skal jeg spekulere litt, men jeg er ganske sikker på at jeg har rett: Hvis et ungdomsparti hadde med seg en plakat med teksten «Norge for nordmenn» eller «Ingen flere muslimer inn i Norge», tror jeg ikke det samme ville skjedd.

Tidligere har Vigrid stilt opp i skoledebatter uten å bli stanset av rektorer. Norgespatriotene har fått plass i panelet. De som reagerte da, var elevene.

Å argumentere for legalisering av cannabis er en politisk ytring. En helt legitim politisk ytring. Det er ikke en oppfordring til å ruse seg.

Det skjønner folk.

De fleste skjønner det.

Ikke disse rektorene.

Dette må få etterspill. Her er mitt forslag: Kunnskapsminister Jan Tore Sanner bør sende ut et rundskriv til alle videregående skoler. Han bør gi klar beskjed om at det som har skjedd mange steder, er galt.

De lærerne, rektorene, elevinspektørene og utdanningssjefene som har sensurert Unge Venstre, bør beklage. De kan invitere inn Unge Venstre til en kaffe, og så kan de si unnskyld. De må gjerne ringe til TV 2 og be om å stå foran kamera og si at de tok feil.

Sånn kan de statuere et skikkelig eksempel for elevene om hvordan man skal forholde seg til demokrati, og hvordan man oppfører seg når man innser at man har handlet feil.

Sanner kan også oppfordre rektorene til å gi mer, ikke mindre, plass til politikk i skolen. De kan arrangere flere debatter og ha flere politikere på besøk.

Så kan lærere i både samfunnsfag bruke en time på å få elevene til å diskutere for eller mot legalisering av narkotika. I naturfagstimen kan læreren forklare hva stoffet er og hvorfor det er skadelig. I engelsktimen kan elevene lære om hippiekultur og det kulturelle uttrykket som Unge Venstre spiller på i plakaten.

På lærerværelset kan rektor og andre lære noe om demokrati.