Prinsefisk – festmat fra Bergen

Wenche får hjelp av programleder og bergenspatriot Desta Marie til å lage denne tradisjonsrike torskeretten fra byen mellom de syv fjell, der reker, perfekt kokte asparges og en lekker fløtesaus sørger for prikken over i-en.

Har du hørt om prinsefisk?

Det sies at dette er en rett som ble funnet opp en gang på 1800-tallet da byen fikk besøk av en svensk prins som hadde lyst på torsk til middag. Og spør du Wenche Andersen og programleder Desta Marie Beeder, fortsetter prinsefisk å være et verdig festmåltid den dag i dag!

Du trenger:
• ca 800 g torskefilet, gjerne ryggfilet
• vann, salt og evt. 1-2 ts sitronsaft

Til sausen:
• 2 ss smør
• 2 ss hvetemel
• 3 dl fiskekraft
• 2 1/2 dl matfløte/melk
• salt, pepper

Smak evt. til med litt sitronsaft og noen få sukkerkorn

Til servering
• rensede reker
• asparges eller sukkererter (se tips for oppskrift)
• tynne strimer kokt gulrot

Slik gjør du:
Begynn med å lage sausen. Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med fiskekraft. Kok opp og la sausen trekke 8-10 min.

Smak til med salt, pepper, sitronsaft og noen få sukkerkorn. Hold sausen varm mens fisken tilberedes.

Kok opp vann i et vidt kokekar. Tilsett salt og sitron. Legg i fisken og la den trekke i 6-8 min til den har skiftet farge og er kokt til den såvidt flaker seg.

La fisken renne godt av seg før den anrettes på tallerkenen. Server med reker, asparges/sukkererter, evt. kokte gulrøtter, saus og små kokte poteter.

Tips:
Asparges: Kutt av den nederste trevlete delen av aspargesen. Skrell om nødvendig. Kok opp vann tilsatt salt og litt sukker og legg i asparges. Kok opp på nytt og la trekke 3-4 min for tynne asparges og 5-6 min for tykkere asparges.

Sukkererter renses og legges i kokende lettsaltet vann i 2-3 min.