Prinsefisk – festmat fra Bergen

Wenche får hjelp av programleder og bergenspatriot Desta Marie til å lage denne tradisjonsrike torskeretten fra byen mellom de syv fjell, der reker, perfekt kokte asparges og en lekker fløtesaus sørger for prikken over i-en.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du hørt om prinsefisk?

Det sies at dette er en rett som ble funnet opp en gang på 1800-tallet da byen fikk besøk av en svensk prins som hadde lyst på torsk til middag. Og spør du Wenche Andersen og programleder Desta Marie Beeder, fortsetter prinsefisk å være et verdig festmåltid den dag i dag!

Du trenger:
• ca 800 g torskefilet, gjerne ryggfilet
• vann, salt og evt. 1-2 ts sitronsaft

Til sausen:
• 2 ss smør
• 2 ss hvetemel
• 3 dl fiskekraft
• 2 1/2 dl matfløte/melk
• salt, pepper

Smak evt. til med litt sitronsaft og noen få sukkerkorn

Til servering
• rensede reker
• asparges eller sukkererter (se tips for oppskrift)
• tynne strimer kokt gulrot

Slik gjør du:
Begynn med å lage sausen. Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med fiskekraft. Kok opp og la sausen trekke 8-10 min.

Smak til med salt, pepper, sitronsaft og noen få sukkerkorn. Hold sausen varm mens fisken tilberedes.

Kok opp vann i et vidt kokekar. Tilsett salt og sitron. Legg i fisken og la den trekke i 6-8 min til den har skiftet farge og er kokt til den såvidt flaker seg.

La fisken renne godt av seg før den anrettes på tallerkenen. Server med reker, asparges/sukkererter, evt. kokte gulrøtter, saus og små kokte poteter.

Tips:
Asparges: Kutt av den nederste trevlete delen av aspargesen. Skrell om nødvendig. Kok opp vann tilsatt salt og litt sukker og legg i asparges. Kok opp på nytt og la trekke 3-4 min for tynne asparges og 5-6 min for tykkere asparges.

Sukkererter renses og legges i kokende lettsaltet vann i 2-3 min.