AVANSERT: Hva som får mennesker til å tiltrekkes av det samme kjønn avhenger av mer enn bare arv.
AVANSERT: Hva som får mennesker til å tiltrekkes av det samme kjønn avhenger av mer enn bare arv. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix

Forskere avkrefter «homo-gen»

En rekke faktorer påvirker legning, ifølge en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den omfattende studien avkrefter teorien om at ett enkelt gen avgjør menneskers legning. Det melder Washington Post.

Sammenliknes med høyde

Forskerne har analysert DNA fra tusenvis av mennesker, og kommet frem til at det er en håndfull ulike gen som er direkte knyttet til homofil legning.

Men ingen av disse kan på egenhånd bestemme hvilket kjønn en person er tiltrukket av.

Forskerne sammenlikner situasjonen med faktorer som avgjør en persons høyde, som også styres av ulike variabler knyttet til både arv og miljø.

– Studien understreker hvor viktig arv er, men også hvor komplekst arv kan være. Men arv gir oss ikke hele bildet, sier Benjamin Neale, en av forskerne bak undersøkelsen, ifølge The Guardian.

Mer enn bare arv

Undersøkelsen viser at det i alt er fem genetiske variasjoner – små forskjeller i menneskers DNA – som viser en tydelig kobling til homofil legning.

Mens genetikk spiller inn, er dette kun med på å forklare en tredjedel av variasjonen innenfor den homofile oppførselen. Ifølge rapporten er en rekke andre faktorer også med på å avgjøre legning, deriblant miljø og hormonbalansen i magen under fødselen.

– Dette viser oss at tiltrekning til det samme kjønn er mye mer avansert enn tanken om at ett enkelt gen avgjør det hele, sier genforsker Eric Vilain til Washington Post.