Ingrid Alexandra: – Til mitt forsvar var jeg bare syv år

Etter varme og stolte ord fra familien, var det endelig prinsesse Ingrid Alexandras tur til å tale. – Hun takket familien sin, samtidig som hun utdelte et lite spark på leggen til alle, sier historiker Trond Norén Isaksen.

Lørdag ble prinsesse Ingrid Alexandra konfirmert i Slottskapellet.

Etterpå samlet cirka 225 personer seg til lunsj som kongeparet avholder til ære for sitt barnebarn, konfirmanten.

Prinsessens onkel, Espen Høiby, holdt én av mange taler i anledning prinsessens konfirmasjon.

– Jeg husker en gang vi satt på kjøkkenbordet hjemme hos oss. Du var bare syv år gammel. Jeg kom til å spørre en av døtrene mine: «hvordan har dagen vært, prinsessa mi?» forteller Høiby.

– «Hun er ikke prinsesse», sa du.

– «Alle små piker er prinsesser», sa jeg.

– «Ja, men det er bare jeg som er en ekte prinsesse», sa du. Og da var den diskusjonen over, ler Høiby i talen.

Onkelen sitt minne fra barndommen til konfirmanten høstet mye latter i salen. Når det var prinsessens tur til å tale, var hun raskt med å parere onkelen.

– Til mitt forsvar var jeg bare syv år gammel, lo Ingrid Alexandra.

LATTER: Prinsessen høstet mye latter under sin takketale lørdag.
LATTER: Prinsessen høstet mye latter under sin takketale lørdag. Foto: Terje Bendiksby

– Jeg har vært heldig

I Ingrid Alexandra sin tale, benyttet hun anledning til å takke alle som hadde kommet til feiringen.

– Dette er en spesiell dag for meg. Tusen takk for alle de gode ordene og den fine feiringen, sier Ingrid Alexandra.

I talen trekker hun spesielt frem den nærmeste familien.

– Dere har gitt meg en trygg oppvekst med kjærlighet, omsorg og morsomme opplevelser. Jeg er klar over at jeg har vært veldig heldig, sier hun.

Til foreldrene takker hun for oppdragelsen.

– Takk for alt jeg har lært og for at dere har hjulpet meg å bli den personen jeg er i dag, sier Ingrid Alexandra.

Sterkt konkurranseinstinkt

Prinsessen høstet også mye latter blant gjestene.

– Takk til Marius og Magnus for at dere verdens søteste og beste brødre... Noen ganger, sa prinsessen lattermildt og fortsatte:

– Og hundene våre Mille og Muffins som er de beste hundene. Alltid.

Til bestemor og bestefar hedret prinsessen alle de fine stundene de har hatt sammen.

– Bestefar, du har lært meg mange viktige ting. Jeg har arvet mange egenskaper av deg som for eksempel at du har et veldig sterk konkurranseinstinkt. Men det kommer nok også litt fra mammas sin side av familien, sier Ingrid Alexandra og fortsetter:

– Bestemor, jeg vil takke deg for alt du har lært meg. Husregler som: «mann visste ikke at kona var gal før hun sang ved bordet». Alle de ordtakene man egentlig ikke skjønner, sier hun til latter i salen.

Mormor, Marit Tjessem, ble hedret for sine tusentalls pannekaker.

– Du har også kjørt oss til og fra barnhage, skole og trening. Selv om bilkjøring kanskje ikke er din sterkeste side, sier prinsessen.

Til slutt takke Ingrid Alexandra alle som bidro til å gjøre dagen fantastisk.

Spark på leggen

Trond Norén Isaksen, historiker og forfatter, roser prinsessen for talen.

– Det var en kort og konsis tale hvor hun også fikk viste frem humoren sin. Hun takket familien sin, samtidig som hun utdelte et lite spark på leggen til alle. Som da hun takket sin mormor for visdomsordene som ingen egentlig forstår, sier han.

Isaksen trekker frem at prinsessen ligner familien på begge sider.

– Hun har blant annet fått de mørke øyne fra dronning Sonja. Hun har også arvet utseende og personlige egenskaper fra begge sider av familien, sier Isaksen.

Historikeren sier at humor er noe vi i stor grad forbinder med kong Harald, men nå også med Ingrid Alexandra.

– Det er det viktig å ta med seg inn i den gjerningen hun skal ha resten av livet. Det vil gjøre jobben lettere å bære at man ikke tar alt så høytidelig, sier Isaksen.

TALEN: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit taler til konfirmanten, prinsesse Ingrid Alexandra under lunsjen på Slottet.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix POOL
TALEN: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit taler til konfirmanten, prinsesse Ingrid Alexandra under lunsjen på Slottet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix POOL

Smelling med dører og surfing i Mexico

Til tross for at hun bare er 15 år, har Ingrid Alexandra allerede reist jorden rundt med sine foreldre.

Kronprins Haakon fortalte en historie fra da kronprinsfamilien surfet i Mexico for noen år siden. Bølgene ble stadig større, men Ingrid Alexandra ville likevel ut i vannet.

– Vi ble kastet rundt og holdt nede av bølgene og skylt inn mot stranden. Innbitt og andpusten padlet du ut igjen. Og til slutt klarte du å ta en bølge, din største til da. Du skjøt fart mot stranda, triumferende. Litt sånn er vel livet også ofte. Man må dra på litt, være klar for å bli kastet litt rundt for å oppnå noe, sa kronprins Haakon.

Prinsessen nevnte også et par av datterens mer opprørske tenåringssider.

– Du kan være så sinna og smelle med dører at jeg tror hele huset kommer til å falle ned. Du kan kjede deg og være utålmodig. Og være lat og trekke deg inn i deg selv. Og det er bra. Du skal være akkurat sånn som du er, sa kronprinsessen.

Pilegrimsferd til Nidarosdomen

Som en del av konfirmasjonsforberedelsene gikk prinsesse Ingrid Alexandra i sommer siste del av pilegrimsleden inn mot Nidarosdomen sammen med sin far.

– Det regnet hele veien, men du var like blid. Det var fint å tenke på at folk har gått den veien i hundrevis av år for å komme nærmere Gud og nærmere seg selv. Og nå gikk vi der, sa kronprinsen i talen.

– Vi lever i et vakkert land, og du kommer til å kjenne det godt, sa han.

Får bunad og naturreservat

Både gjester fra inn- og utland deltar i konfirmasjonen. Alle prinsessens faddere, som er kong Harald, prinsesse Märtha Louise, kong Felipe av Spania, kronprins Frederik av Danmark og kronprinsesse Victoria av Sverige og Mette Marits mor Marit Tjessem, står på gjestelisten.

I tillegg er store deler av det offisielle Norge til stede, som for eksempel statsminister Erna Solberg og representanter fra forskjellige trossamfunn.

Kong Harald og dronning Sonja gir prinsessen en bunad i konfirmasjonsgave, mens regjeringen fredag kunne opplyse at et naturreservat døpes om til «Prinsesseåsen» i anledning konfirmasjonen.

Kommende regent

Prinsesse Ingrid Alexandra ble født på Rikshospitalet i Oslo 21. januar 2004, som det første felles barnet til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

Dermed er hun nummer to i arverekken etter sin far, og vil etter alle solemerker bli den første regjerende dronning Norge siden Margrete I, som regjerte i Danmark-Norge frem til 1412.

– Det spesielle med Ingrid Alexandra er at hun er Norges første kvinnelige tronfølger, sier forfatter og historiker Trond Norén Isaksen til TV 2.

Grunnloven ble nemlig endret i 1990 slik at kvinner ikke bare fikk arverett, men også at den eldste går først – uansett kjønn.

– Hun er en vanlig jente på mange måter, men har en veldig spesiell oppgave, legger Se og Hørs hoffreporter Caroline Vagle til.

– Er det sånn at hun kan ta seg en tur på Majorstua etter skolen og ta en kaffe med venninner, eller er det ikke så fritt?

– Hun gjør faktisk det. Både hun og foreldrene kan være ute blant folk flest uten at det blir gjort så mye oppstyr rundt det. De har selvsagt med seg livvakter, men de legger ikke folk flest merke til, sier Vagle.

Offisielle oppdrag

Prinsessen har allerede hatt flere offisielle oppdrag.

Hun pleier blant annet å stå på Slottsbalkongen 17. mai og har deltatt på den årlige Holmenkolldagen.

Da kronprinsesse Victoria og prins Daniel av Sverige giftet seg i 2010, var prinsessen blomsterpike.

I mai 2016 var flere hundre barnehagebarn invitert da prinsessen åpnet sin egen skulpturpark for barn i Slottsparken, og det var Ingrid Alexandra selv som stod for avdukingen.

I oktober 2017 avduket hun ytterligere to nye skulpturer i skulpturparken.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook