Varsler ny væpnet kamp i Colombia

Ivan Marquez, den tidligere FARC-geriljaens sjefforhandler i de norskstøttede colombianske fredsforhandlingene, sier han har startet en ny væpnet kamp.

YOUTUBE: En TV i Cali i Colombia dekker nyheten om Ivan Marquez annonserer at han har startet en ny væpnet kamp i en Youtube-video. Foto: Luis Robayo
YOUTUBE: En TV i Cali i Colombia dekker nyheten om Ivan Marquez annonserer at han har startet en ny væpnet kamp i en Youtube-video. Foto: Luis Robayo

– Vi kunngjør til verden at den andre «Marquetalia» har begynt under beskyttelsen av folkeretten, som tillater alle verdens folk til å stå opp med våpen mot undertrykkelse, sier Marquez i en video som ble publisert på YouTube torsdag.

«Marquetalia» henviser til delene av Colombia som var under FARCs kontroll etter borgerkrigen – «La Violencia» – på 1940- og 50-tallet.

Marquez, som egentlig heter Luciano Marin, er omgitt av rundt 20 tungt væpnede menn i videoen. Blant disse er den tidligere FARC-lederen Seuxis Hernandez – bedre kjent som Jesús Santrich.

Den tidligere fredsforhandleren Marquez beskylder Colombias regjering for å ha brutt forutsetningene i fredsavtalen som ble inngått i 2016. Han viser til at flere hundre venstreorienterte aktivister og tidligere geriljamedlemmer er blitt drept siden FARC la ned våpnene.

– Svært bekymringsfullt

En representant for Colombias regjering betegner Marquez' uttalelse som svært bekymringsfull.

– Dessverre så har disse personene allerede gjort det klart med sine handlinger at de har snudd ryggen til fredsavtalen, sier freds-kommisjonær Miguel Ceballos til radiostasjonen Blu.

Etter inngåelsen av fredsavtalen i 2016 lovet FARC å legge ned våpnene og betale for oppreisning til ofre. Samtidig ble geriljagruppen omgjort til et politisk parti og garantert ti seter i landets nasjonalforsamling.

Norge var sammen med Cuba tilrettelegger for fredsavtalen, som i Colombia har vært omstridt både på den politiske høyresiden og blant FARC-tilhengere.

Trakk seg fra nasjonalforsamlingen

Colombias høyreorienterte president Ivan Duque, som har vært motstander av fredsprosessen, har foreløpig ikke kommentert Marquez' uttalelse.

Marquez fikk ett av setene som ble tildelt FARC etter fredsavtalen, men han trakk seg etter at Jesús Santrich ble pågrepet. På en plakat bak de to tidligere FARC-lederne i videoen står det skrevet: «Mens det er en kamp å kjempe, er det håp om å vinne».

Det har tidligere blitt anslått at 7.000 FARC-soldater la ned våpnene som følge av fredsavtalen, men at rundt 1.200 utbrytere fortsatt holder stand.

FARC-sjefen beklager

Rodrigo Londoño, som tidligere var FARC-geriljaens øverste leder og som nå leder det politiske partiet ved samme navn, tar avstand seg fra sine tidligere medsammensvorne. I et intervju med Blu Radio beklager han overfor verdenssamfunnet og sine colombianske medborgere.

– Jeg har blandede følelser. Det er en uheldig utvikling, men på samme tid gjør det at ting fremstår klarere. Dette avslutter tvetydigheten som har oppstått over tid i en komplisert situasjon, sier han.

Han fastslår at flertallet av FARC-krigerne har holdt seg til fredsavtalen til tross for den forverrede sikkerhetssituasjonen.

Fredsavtale under press

Tidligere i sommer hevdet Human Rights Watch at fredsavtalen i 2016 har skapt et tomrom i østlige deler av Colombia som har blitt fylt opp av væpnede grupper, og områdene har blitt herjet av en drapsbølge.

Flere væpnede grupper kjemper ifølge rapporten om narkotikaruter og kokaplantasjer som FARC-opprørere har etterlatt seg.

Marquez gikk også i januar hardt ut mot fredsavtalen i en video. Han viste til at 400 lokale ledere og 85 tidligere FARC-soldater hadde blitt drept siden fredsavtalen trådte i kraft.

Colombias tidligere president Juan Manuel Santos, som fikk Nobels fredspris i 2016, sier det må slås hardt ned på FARC-utbrytere som tar til våpen igjen. Samtidig fastslår også han at et stort flertall av de tidligere geriljamedlemmene fortsatt forholder seg til fredsavtalen.

(©NTB)