MØTT MOTSTAND: Unge Venstres kampanje «legalize it» har møtt mye motstand rundt i landet. Politidirektoratet avviser at de har motarbeidet kampanjen. Foto: Unge Venstre
MØTT MOTSTAND: Unge Venstres kampanje «legalize it» har møtt mye motstand rundt i landet. Politidirektoratet avviser at de har motarbeidet kampanjen. Foto: Unge Venstre

Kampanjen «legalize it»:

– Politiet skal ikke hindre dette

Unge Venstre har fortalt at kampanjen «legalize it» har møtt mye motstand fra politiet og utdanningsinstitusjoner. Politidirektoratet avviser at de hverken har eller skal hindre kampanjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Unge Venstre stiller i disse dager opp i skoledebatter med sin kampanje for en mer liberal ruspolitikk. Kampanjen «legalize it» slår et slag for at hasj og marihuana skal bli legalisert i Norge.

At partiet sprer budskapet ved hjelp av materiell som flyers, klistremerker, buttons og rollups har møtt mye motstand.

«Våre medlemmer og aktivister har hatt ublide møter med politiet, politiforeninger, rektorer og fylkeskommuner», skriver partiet på sin hjemmeside.

Overfor Aftenposten har partiets leder fortalt at kampanjen har blitt hindret.

– Ungdomspolitikerne er blitt møtt litt ulikt rundt i landet, men noen har måttet ta ned materialet sitt, andre er blitt nektet å sette opp. Flere har fått lov til å drive valgkampen så lenge de ikke tar opp legaliseringskampanjen, sier leder i Unge Venstre Sondre Hansmark til avisen mandag.

Unge Venstre har vært klare på at budskapet i kampanjen er lovlig og at hverken politiet eller skoler kan nekte partiet å distribuere sitt materiell.

Det var Vennesla Tidende som først omtalte saken.

Nå kaster Politidirektoratet inn i debatten, og sier at de hverken har eller skal hindre kampanjen.

Kjenner seg ikke igjen

– Ytringsfriheten i Norge står sterkt og det er en særlig viktig oppgave for politiet å verne om denne. Unge Venstre ytrer helt legitime budskap i en viktig politisk debatt på en viktig arena for ungdomspolitikk. Politiet skal ikke og har ikke hindret dette, sier Kristin Elnæs, seksjonssjef for forebygging og etterretning i Politidirektoratet (POD), i en pressemelding.

Politidirektoratet skriver at de har vært i kontakt med de omtalte politidistriktene, som alle avkrefter at de har grepet inn mot Unge Venstres kampanje. De kjenner seg heller ikke igjen i det bildet som fremstilles i flere medier.

– Slik POD har forstått denne saken er det skoler som ikke har ønsket Unge Venstres valgkampmateriell hos seg. Noen steder har det vært kontakt med politiet gjennom ulike forebyggende nettverk. Utdanningsinstitusjonenes vurderinger av sitt lovverk opp mot denne spesifikke kampanjen kan ikke politiet legge seg bort i, sier Elnæs.

Seksjonssjefen understreker også foreningen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) er en frivillig organisasjon som ikke representerer politiet.

Unge Venstre har sagt at foreningen har stilt seg svært kritiske til kampanjen i et leserinnlegg hos Dagbladet.

LEDER: Unge Venstres leder Sondre Hansmarkt mener det er stor forskjell på å promotere legalisering som politisk standpunkt og å oppfordre til rusbruk.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LEDER: Unge Venstres leder Sondre Hansmarkt mener det er stor forskjell på å promotere legalisering som politisk standpunkt og å oppfordre til rusbruk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Forhåndssensur

Unge Venstre har lenge tatt til ordet for en ny ruspolitikk i Norge.

Partiet understreker likevel at det er stor forskjell på å promotere legalisering som politisk standpunkt og å oppfordre til rusbruk.

– For oss er legalisering av rusmidler det viktigste skrittet mot et samfunn som tar bedre vare på rusavhengige og baserer seg på kunnskap i møte med rusproblemer. For legalisering handler selvsagt ikke om fullt frislipp av narkotika, slik NNPF hevder, skriver Sondre Hansmark i Dagbladet.

Unge Venstre ser svært alvorlig på motstanden mot dere politiske kampanje.

– Det at skoler, politiske organisasjoner og politifolk forskjellsbehandler oss sammenlignet med andre ungdomspartier på grunn av et budskap de ikke ønsker at vi fremmer, må man likevel se det for hva det er: forhåndssensur av et lovlig politisk budskap, skriver partiet på sin hjemmeside.