ALVORLIG: Mens Brasils president nekter å godta 200 millioner kroner til å stanse brannene i Amazonas, ber Tatujostammen det internasjonale samfunnet om hjelp. Foto: Reuters/Ricardo Moraes/TV 2
ALVORLIG: Mens Brasils president nekter å godta 200 millioner kroner til å stanse brannene i Amazonas, ber Tatujostammen det internasjonale samfunnet om hjelp. Foto: Reuters/Ricardo Moraes/TV 2

tv 2 hos regnskogens voktere:

– Vi trenger hjelp

AMAZONAS (TV 2): Tatujostammen er regnskogens voktere. Nå ber de om hjelp for å få stanset avskogingen i Amazonas.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved elvebredden i Manaus yrer det av liv tidlig hver morgen. Ferger med pendlere som skal på jobb i Amazonas største by legger til og folk hopper i land.

Litt lenger borte i havnen blir tønner med soyabønner lastet ombord i skip som tar lasten ned Amazonasfloden, ut til Atlanterhavet og videre til land som Kina.

Der er etterspørselen stor nå som handelskrigen med USA har gjort amerikanske jordbruksprodukter for dyre. Enda en grunn for bøndene i Brasil til å svi av enorme skogområder for å skaffe seg mer dyrkbar mark.

Med kamera i hånden presser jeg meg forbi bananselgere og senete kaiarbeidere. Ned mot flytebryggen der småbåtene ligger. Der venter Cosmi. Elvebåtkapteinen som skal føre meg oppover elven og til Tatujostammen.

Høvding Pino og TV 2-reporter Fredrik Græsvik
Høvding Pino og TV 2-reporter Fredrik Græsvik

Hjertet av Amazonas

Lukten av røyk fra de mange tusen brannene som raser gjennom Amazonas når oss, men foreløpig er de langt unna. Det er i utkantene av regnskogen det meste av avskogingen skjer. Her inne i hjertet av Amazonas, langt fra de aller største landbruksområdene, blir det meste spart. I alle fall for en stund.

Det blåser friskt. Likevel legger Cosmi båten midt i elven der sjøen er ganske grov. Der de enorme kreftene i de sterke strømmene gir oss minst motstand. Han kikker bort på meg for å sjekke om jeg tåler sjøgangen.

Oppover elven passerer vi en og annen lastebåt. Langs bredden ligger gamle cruisebåter fortøyd. Jungelturistene ligger fortsatt og sover i hengekøyene som er spent over dekk. Fra land drar noen inn garn med nattens fangst.

Etter et par timer glir vi rolig inn mot en brygge av tømmerstokker. Vår ankomst er allerede varslet. Mot oss kommer et følge av indianere tatovert og malt etter alle kunstens regler, med høvding Pino i spissen. Han rekker frem en hånd og ønsker velkommen på portugisisk. – Obrigado. Takk.

Regnskogens voktere

Tatujostammen er regnskogens voktere. Urfolket her har levd på naturens premisser i uminnelige tider. De er bekymret for utviklingen. Men før vi kan snakke om det som plager dem, inviteres jeg til å overvære en seremoni med panfløyter og dans. Malte kvinner og menn med bare overkropper og bastskjørt. Vakkert og eksotisk.

– Vi trenger hjelp fra dere, sier høvdingen til meg. Han mener oss som ikke er fra Brasil. Utlendinger som kan legge press på presidenten for å stanse avskogingen.

– All nedhoggingen bidrar til å destabilisere planeten vår, forklarer Pito. -Problemer som skaper nye problemer. Skogen klarer ikke lenger å ta til seg CO2-utslippene fra fabrikkene.

Tatujostammen ber om hjelp til å stanse brannene i Amazonas.
Tatujostammen ber om hjelp til å stanse brannene i Amazonas. Foto: Fredrik Græsvik, TV 2

Stor forandring

Han er bekymret. For fremtiden til regnskogen og folket sitt.

– For oss er dette viktig, sier han. Siden president Jair Bolsonaro kom til makten i januar har Brasils jordbrukspolitikk endret seg dramatisk.

Mens hans forgjengere inngikk internasjonale klimaavtaler for å bevare regnskogen, vil Bolsonaro ha mer dyrket mark. På kort sikt gir det større økonomisk gevinst. Han kalles ikke Sør-Amerikas svar på Donald Trump for ingenting.

Bolsonaro har oppfordret til avskoging, samtidig som han hevder at Brasil er sitt klimaansvar bevisst. Urbefolkningen i Amazonas har liten sans for det de oppfatter som grådighet. Da det internasjonale samfunnet for en uke eller to siden fikk øynene opp for tragedien som kan ødelegge alle mål om å nå klimamålene som er satt, ga Brasils president miljøvernerne skylden for brannene. Han hevdet de var påtent for å sette ham i et dårlig lys.

Sannheten er trolig en helt annen. At jordeierne har tatt presidentens signaler og med det tatt sjansen på å starte ulovlige branner for å rydde jord. Det hevder i alle fall Adevaldo Dias, leder for den brasilianske miljø- og hjelpeorganisasjonen MCM (Memorial Chico Mendes).

– Viktig å beskytte skogen

Dias krever at myndighetene straffeforfølger de som ødelegger skogen. Også han vil ha internasjonal støtte til å legge større press på president Bolsonaro for å tvinge ham til å endre sin liberale jordbrukspolitikk.

– Det er viktig å beskytte skogen. Vi tenker at en større aksjon må iverksettes sammen med de landene som støtter oss, sier han til TV 2.

En av Tatujostammens kvinner byr meg opp til dans. De andre bryter ut i latter av den klønete journalisten fra Norge. Høvding Pinos kone sender med meg et par vakre suppeboller og en drømmefanger på veien videre gjennom en regnskog der artsmangfoldet ikke bare er truet men under direkte angrep.

Hvert minutt, døgnet rundt, forsvinner en del av Amazonas regnskog på størrelse med en fotballbane. Verdens største regnskog krymper, og det er alvorlig for oss alle.

Cosmi fører elvebåten inn på stadig mindre sideelver. I trærne over oss skriker apekattene. En hvit stork letter fra bredden i det vi nærmer oss. Mot oss kommer tre kanoer med lokale som vil selge meg kjæledyr.

– Skal det være en papegøye, eller kanskje en liten alligator, Senhor? Hva med et søtt, lite dovendyr?

Brasils utfordringer er kompliserte. Landet trenger økonomien og produktene som store avlinger gir. Men de har også et internasjonalt ansvar for å bidra til at klodens klima ikke blir enda dårligere. Disse interessene kolliderer kraftig. Der noen ser muligheter for dyrket mark, ser andre at det mest verdifulle de har er i ferd med å gå tapt. De frykter at katastrofen er nær.