KLAR FOR ROMA: Chris Smallin spiller ikke i Manchester United denne sesongen.
KLAR FOR ROMA: Chris Smallin spiller ikke i Manchester United denne sesongen. Foto: asroma.com

Solskjær sender Smalling på utlån

Nok en etablert Manchester United-spiller forsvinner ut portene på Old Trafford.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ole Gunnar Solskjær fortsetter å rydde i Manchester United-stallen. Den foreløpig siste spilleren som forsvinner ut Old Trafford-portene i sommer er Chris Smalling.

Midtstopperen går på lån til Roma kommende sesong. Det bekreftet den italienske klubben fredag.

Smalling fikk mye tillit av Solskjær i mot slutten av forrige sesong. Midtstopperen startet 10 av de 13 siste Premier League-kampene.

Etter kjøpet av Harry Maguire havnet Smalling langt bak i midtstopper-rekken. Denne sesongen har han blitt henvist til tribunen. Axel Tuanzebe virker som et klart tredjevalg på stopperplass.

Smalling er den siste i en lang rekke spillere som Solskjær har kvittet seg med (frivillig og ufrivillig) siden han tok over:

  • Marouane Fellaini
  • Antonio Valencia
  • Ander Herrera
  • Romelu Lukaku
  • Alexis Sánchez

– Klart budskap til de unge

Maguire, Aaron Wan-Bissaka og Daniel James har styrket stallen. TV 2-kommentator Øyvind Alsaker mener Solskjær er tøff som tør å omsette ord til handling.

– Jeg synes det er kult. Det er litt tøft. Man kan ikke snakke om fortiden og fortsette å kjøpe verdensnavn slik at veien frem for de unge er like lang som før, sier Alsaker, og utdyper:

– Han har rensket opp, men dette er også et klart budskap til de unge spillerne. Beskjeden er: «Her får du være med å bidra». Mason Greenwood rykket frem i køen da Lukaku forsvant. Han er nå førstereserve for Marcus Rashford og Anthony Martial. Dette er management i praksis. Solskjær står for det han har sagt. Han går ungt og britisk, og skal skape en lagenhet med spillere han tror på. Gjerne spillere som en lokalprodusert. På kort sikt blir bredden svekket, særlig fremover på banen. Men det er jo dette som er å gi ungdommen en sjanse. Solskjær signaliserer at spillere som Greenwood, Tuanzebe, Tahith Chong og Angel Gomez holder. De skal utgjøre benken, sier Alsaker.

Seks år med quick fix

TV 2-kommentatoren mener Solskjær gjør de riktige grepene.

– Hva skal Manchester United gjøre? De har prøvd quick fix-løsninger i seks år. Nå prøver de å gå tilbake til røttene. Hvis Solskjær ikke lykkes kan han i hvert fall si at han gjorde det han lovet å gjøre, sier Alsaker, som mener Solskjær overtok en ubalansert tropp.

– Dette er et lappeteppe med signeringer fra tre forskjellige managere som hadde forskjellig filosofi og tilnærming til fotballen. Da får man er stall som ikke er harmonisk.

Han mener Smalling-utlånet ikke svekker Manchester United.

– Smalling spilte seg opp, men han var aldri den stoppertypen Solskjær var på jakt etter. Han var for dårlig med ball. På stopperplass er det greit. Jeg føler ikke at dette svekker Manchester United i noe særlig grad. Fremover på banen er det litt annerledes. Med Sanchez og Lukaku har man mistet etablerte stjerner, selv om bare én av dem var i nærheten. Så kan man si at dette er store navn og egoer som ikke var fornøyde når de ikke fikk spille – spillere som tjente for mye og kanskje ødela litt av garderoben, sier han.

Alsaker mener oppryddingen legger ekstra press på Marcus Rashford og Anthony Martial.

– Manchester United er avhengig av at Martial og Rashford ligger på 20 mål per sesong. Nå har de fått den tilliten. Manchester United har et fælt resultat bak seg. Presset vil øke med et nytt. Woodward har skutt mye fra hoften det siste året, men jeg vil tro Solskjær har fått solide løfter om at han får tid, sier kommentatoren.

Bak Moyes og Mourinho

På Solskjærs 32 første kamper i managerstolen har Manchester United vunnet 17. Det gir en seierprosent på 53,1. Hans forgjenger José Mourinho hadde en seiersprosent på 65,6 på samme tidspunkt i managerstolen. Også David Moyes (56,3) ligger foran Solskjær. Louis van Gaal ligger likt med nordmannen.

– Sånn er det. Det er ikke tvil om at resultatene har sviktet ham ganske stygt. Det er jo jobb nummer én. Man kan ikke tape mer enn man vinner som Manchester United-manager. Det er resultatene som kjøper han tiden han trenger, sier Alsaker.