FILLESAK: Gro Harlem Brundlant mener Jonas Gahr Støre har hatt uflaks.
FILLESAK: Gro Harlem Brundlant mener Jonas Gahr Støre har hatt uflaks. Foto: Sveinung Kyte

Brundtland om Støres investeringer: – Uflaks!

KONGSVINGER (TV 2): Arbeiderpartiets tidligere «landsmoder» mener Jonas Gahr Støre har gjort alt rett. – Bare uflaks, sier den tidligere statsministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtidig som Arbeiderpartiet går til valg mot privat profitt i velferden, har Ap-leder Jonas Gahr Støre selv penger i fond som investerer i private velferdskonsern. Det avslørte NRK onsdag.

Nå får Støre full støtte av sin tidligere sjef.

– Det handler overhodet ikke om liv og lære. Lære er retningslinjer for forvaltningene av pengene som skal være etiske, og det har man gjort. Det har skjedd noe der i forvaltningssaken, som viser at man kan plukke ett eller annet. Det er bare uflaks, sier Gro Harlem Brundtland til TV 2.

– Går for langt

Hun mener Støre har gjort alt han kan etter fokuset på Ap-lederens private økonomi i 2017.

– Det har ikke noe med lære å gjøre. Man har virkelig forsøkt å lære av problemstillingen for to år siden. Man har fått et opplegg som skulle være vanntett, så har det vist at det har kommet en investering du ikke vet om. Så skal man lage en kjempebrudulje. Det går for langt – etter min mening, sier den tidligere statmininisteren.

I flere år var Jonas Gahr Støre en av Brundtlands nærmeste medarbeidere, blant annet som stabssjef ved hennes kontor da Brundtland var leder i Verdens helseorganisasjon.

– Han har prøvd å sikre seg ved at du har noen som gjør det på dine vegne og ikke elv ta stilling til enkelthetene, men med klare prinsipper om etiske retningslinjer bygger på oljefondet. Hvis du følger retningslinjene er det ikke noe tema som har noe i valgkampen å gjøre. Dette handler om at det tilfeldigvis på en eller annen promille, er noen som nedover i systemet har investert i dette selskapet. Et selskap om for øvrig er lovlig.

Hun mener det ikke er i strid med partiets politikk.

– Dette er ikke det som er vår partiets retning. Partiets retning er velferd i offentlig regi og ikke i kommersialiserte varianter. For meg er dette sidetema som ikke har noe med hovedtemaene å gjøre. Det er uflaks.

DNB-fond

NRK har fått en fullstendig oversikt over Ap-lederes fondsinvesteringer.

Familieselskapt til Støre, Femstø AS, hadde ved årsskiftet 82 millioner kroner investert i fond hos bankene DNB og Danske Bank. Et av fondene er DNB Private Equity Retail B. Dette fondet investerer igjen i oppkjøpsfond, blant annet KKR som eier Ambea, som igjen eier Stendi, ifølge NRK.

Støre: Derfor setter jeg ikke pengene på konto

TV 2 har lest en intern epost som er sendt ut etter NRKs avsløring. Der skriver partiet at det kan oppstå flere saker.

Torsdag sier Støre til TV 2 at han ikke vil flytte pengene sine.

– Hvorfor setter du ikke pengene dine på høyrentekonto?

– Jeg mener det er ansvarlig hvis du har en formue og arv at du setter det til investeringer så det kan bli ny virksomhet. Så jeg har ikke noe å gå tilbake på. Går du til Norges ledende forvalter og sier dere kan investere det videre til de som vil starte ny virksomhet, sier Støre til TV 2.

– Men som Ap-leder og kanskje statsminister må du gjøre noen valg, kanskje er det valget at formuen din må kaste litt mindre av seg?

– Det valget har jeg allerede hatt. Jeg kunne jobbet med å forvalte min formue på en måte som sikker kunne vært mer innbringende, jeg har vært åpen på at jeg har som halvannen million nordmenn satt sparepengene mine i aksjefond, og som 750.00 av dem har jeg gått til DNB. De gjør den jobben, jeg gjør det det ikke. Det er ikke jeg som investerer, jeg har aldri puttet penger i enkeltselskaper. Får jeg greia på ting underveis som skulle være utenfor, får jeg forholde meg til det og gjøre noe med det. Men dette skjer innenfor de retningslinjene som forvalter pensjonspengene våre i oljefondet og da er det den måten jeg kan gjøre det på.

– Har du blitt advart av folk rundt deg på å forvalte pengene på denne måten?

– Nei. For to år siden så var det behov for å ta et stort grep, jeg har hatt en arv og ryddet det til side og satt pengene inn på denne måten. Jeg har sagt fra om det da, 2017, la det frem sommeren 2018 og 2019. Jeg har investert i aksjefond i bank og det er ikke blitt stilt spørsmål ved det.