1901: Oppslutningen til Arbeiderpartiet er nå helt nede i 19,6 prosent. Så lav har den ikke vært i hovedstaden siden valget 1901 da partiet fikk 17,6 prosent av stemmene. FOTO: Wilse, Anders Beer. Oslo Museum/OB.Y1050 / Bildet benyttes under en Creative Commons 3.0-lisens
1901: Oppslutningen til Arbeiderpartiet er nå helt nede i 19,6 prosent. Så lav har den ikke vært i hovedstaden siden valget 1901 da partiet fikk 17,6 prosent av stemmene. FOTO: Wilse, Anders Beer. Oslo Museum/OB.Y1050 / Bildet benyttes under en Creative Commons 3.0-lisens

TV 2s OSLOGALLUP:

Slik så Oslo ut sist Ap hadde lavere oppslutning

Ikke siden 1901 har Arbeiderpartiet hatt lavere oppslutning ved et valg i Oslo, men en grønn bølge kan berge byrådsmakten for venstresiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet er den store taperen på den ferske oslomålingen til TV 2.

Målingen er laget av Kantar med 1195 intervjuer og er dermed den største oslomålingen noen sinne.

Straffes av velgerne

Arbeiderpartiet blir straffet hardt av velgerne med en tilbakegang på hele 12,4 prosentpoeng fra forrige valg i hovedstaden.

Oppslutningen til Arbeiderpartiet er nå helt nede i 19,6 prosent. Så lav har den ikke vært i hovedstaden siden valget 1901 da partiet fikk 17,6 prosent av stemmene.

– Vi har mye høyere ambisjoner for Arbeiderpartiet og kommer til å jobbe knallhardt i halvannen uke til, sier byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), til TV 2.

Tallene viser at Arbeiderpartiet kun er største parti i ytre øst, altså bydelene i Groruddalen og Søndre Nordstrand.

Bakgrunnstallene viser at under halvparten av velgerne som stemte på Arbeiderpartiet ved stortingsvalget i 2017 sier at de vil stemme på partiet dersom det var kommunevalg nå.

Arbeiderpartiet ville bare fått 12 representanter i bystyret, mot 20 i dag.

Grønn bølge

Miljøpartiet De Grønne er nær ved å doble oppslutningen fra forrige valg med 16,0, en fremgang på 7,9 prosentpoeng.

Det ville gitt 9 representanter i Oslo bystyre, mot 5 i dag.

– Dette her er en veldig gledelig måling for oss, og jeg er veldig glad for at folk i Oslo sier at de ønsker mer grønn politikk, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Berg (MDG) til TV 2.

Partiet henter velgere fra alle andre partier i Oslo bystyre, og klart flest fra Arbeiderpartiet, Venstre, SV og Rødt.

Også SV går frem på målingen med 3,6 prosentpoeng fra forrige valg til 9,0, mens Rødt øker med 4,1 til 9,1 prosent. Hovedårsaken til økningen er at tidligere Ap-velgere sier de nå vil stemme på et av disse to partiene.

Fremgangen for De Grønne, SV og Rødt sikrer partiene på venstresiden et knapt flertall med 31 av 59 seter i bystyret.

Smell for Høyre

På tross av Arbeiderpartiets sterke tilbakegang går også Høyre kraftig tilbake fra forrige kommunevalg. Partiet får 23,3, og er ned hele 8,5 prosentpoeng.

– Hvis dette skulle bli valgresultatet, så er det bare å stålsette seg. For da betyr det at Oslo vil få en kraftig venstredreining. Da blir det ikke lenger Arbeiderpartiet som sitter i førersetet på venstresiden, men MDG, SV og Rødt, sier byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H).

Tilbakegangen føyer seg inn i rikstrenden, der begge de to tradisjonelt store partiene sliter med velgerflukt.

Ikke siden 1955 har Høyre gjort det dårligere ved kommunevalget. Da fikk de 21,7 prosent, mens Arbeiderpartiet fikk hele 58.

Fremskrittspartiet får på denne målingen 6,1 prosent, det er frem 0,1 fra kommunevalget for fire år siden. Men partiet mister mange av sine tidligere velgere til bomlisten.

Bommotstand i Groruddalen

Folkeaksjonen nei til mer bompenger får 7,8 prosent på oslomålingen. Partiet stilte ikke til valg for fire år siden.

Tallene viser at oppslutningen er klart høyere i ytre øst enn i resten av byen. Ytre Øst er bydelene Bjerke, Grorud, Stovner, Alna og Søndre Nordstrand.

Senterpartiet får 2,6 (+ 2,0) og kommer med det inn med to i bystyret. Det vil være første gang siden 1991 at partiet blir representert i bystyret.

BUNNIVÅ: Aldri før har Arbeiderpartiet gjort et dårligere valg i Oslo enn byrådsleder Raymond Johansen ligger an til på den ferske oslomålingen Kantar har laget for TV 2.
BUNNIVÅ: Aldri før har Arbeiderpartiet gjort et dårligere valg i Oslo enn byrådsleder Raymond Johansen ligger an til på den ferske oslomålingen Kantar har laget for TV 2.

Velgerflukt fra Venstre

Venstre går mot et svært dårlig valg i hovedstaden. Partiet får bare 3,5 prosent, nesten en halveringa de 6,9 partiet fikk for fire år siden. Det vil være partiets dårligste valg siden 1999 da Lars Sponheim var partileder.

Bakgrunnstallene viser at Venstre mister mange velgere til Høyre og De Grønne og faktisk også en god del til bomlisten. Kun tre av ti venstrevelgere fra forrige kommunevalg holder fast ved partiet.

KrF får 1,6 prosent (- 0,8) og andre partier og lister 1,3 (- 0,4). I denne gruppen utgjør Liberalistene 0,5, Pensjonistpartiet 0,4, De Kristne 0,2 og Helsepartiet 0,2.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar for TV 2 i tidsrommet 23. - 28. august med telefonintervjuer av 1195 personer i Oslo. Dette er dermed den klart største oslomålingen så langt i valgkampen.

79,8 prosent av de spurte oppgir partipreferanse. Feilmarginen på målingen er +/- 1,2 - 2,5 prosentpoeng.