TRE AV MANGE: Joe Willock, Mason Mount og Mason Greenwood er bare tre av flere unge stjerner det forventes mye av i årene som kommer.
TRE AV MANGE: Joe Willock, Mason Mount og Mason Greenwood er bare tre av flere unge stjerner det forventes mye av i årene som kommer. Foto: Scanpix/montasje

Ungguttenes inntog i Premier League: – En vakker ting

TV 2s fotballkommentator er henrykt over utviklingen som kan spores i flere av toppklubbene i England.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Tre runder inn i Premier League-sesongen virker det som om det blåser en ny og ung vind over engelsk fotball.

Flere av storklubbene mønstrer sine yngste ellevere på årevis, og totalt 20 spillere som var under 21 år ved sesongstart har allerede vært på banen i Premier League.

Halvparten av disse er sågar også fra de såkalte «topp-seks-klubbene», flere av dem har tatt turen gjennom egne rekker, og Øyvind Alsaker lar seg begeistre.

– Det er ingenting folk liker bedre enn en «local lad» fra eget akademi, som signerer for klubben som 6-åring og som lykkes å slå gjennom for klubben han har vokst opp i. Se på veggmaleriet av Trent Alexander-Arnold og betydningen til Marcus Rashford i Manchester United. Vi hadde unntakene, som Steven Gerrard i Liverpool, og hele «Class of 92» i Manchester United, men den tiden har forsvunnet, sier TV 2s kommentator, og fortsetter:

– De få som finnes er utrolig viktige som symboler inn mot fansen og som en identifisering som unge lokale gutter kan gjøre når de ser at en av sine egne fra nabogaten lykkes. Det er en vakker ting i den veldig pengedrevne og litt kyniske bransjen som fotballen er blitt, så akkurat det er gode ting.

Gi din stemme til hvem du ser på som det største talentet -og ranger dem - nederst i saken!

Artikkelen fortsetter under faktaboksen.

Peker på sterke landslag som årsak

Alsaker mener grunnen til den grundige eksplosjonen, der det i åpningsrundene har vært flere engelske spillere på banen enn på mange år, er todelt. Det første skyldes tankesettet på nasjonalt nivå i FA.

– De dyrker frem veldig store talenter i England, og har gjort det over en lang periode. De har jobbet systematisk på aldersbestemte landslag, og har begynt å dominere i ungdomsmesterskap, der tidligere Spania og Tyskland har vært ledende i perioder der de samme nasjonene har hatt fenomenale årganger på herrelandslaget. Det betyr derfor at det er mange unge engelske spillere som holder et høyt nivå, England har fantastiske fotballspillere og helt eksepsjonelle talenter nedover i aldersbestemte klasser, og det er en forutsetning som ligger i bunn her.

– Allardyce-avsløringene det beste siden 1966

TV 2-kommentatoren peker på sparkingen av Sam Allardyce, som konsekvens av utenomsportslige hendelser kun én kamp ut i managerens landslagssjefskarriere, var av ekstremt stor viktighet.

– Det tror jeg faktisk er det beste som kunne skje. Det at de fikk ham ut med en gang er det beste som har skjedd engelsk fotball siden 1966, for ellers hadde det stått i stampe. Nå ble de på en måte tvunget til å tenke litt nytt, og de fikk inn en veldig smart og skikkelig type i Southgate, som har en filosofi rundt det å satse på de unge. De har fått skapt en stolthet rundt de engelske landslagene, som ikke har vært der på lenge. Det har vært «The missed opportunity» og «The Golden Generation», som kun er blitt forbundet med negativitet og nitriste mesterskap år etter år, og det til tross for vanvittig gode spillere, oppsummerer ham.

– Handler du som de snakker, og det er veldig spennende

I tillegg peker Alsaker på dreiningen hos topplagene i England.

– Solskjær og Lampard går i en annen retning enn det Manchester United og Chelsea har gjort de siste årene. Det er nesten snakk om en revolusjon der. Så kan man si at Chelsea er hindret fra å kjøpe, men allikevel er Lampard der at han sier «I don’t need players». Han signaliserer at han mener de han har er bra nok, og han følger opp med handling. Abraham får spille, og selv om det kan fremdeles stilles spørsmål ved ham, så scoret han to mål sist. Også har de Mason Mount er inne i laget og virkelig har levert.

– Solskjær gjør det samme når han henter ungt og britisk. Når han ikke henter inn en erstatter for Lukaku, er det fordi Greenwood skal spille. Han er 17 år! Da handler du som du snakker, og det er veldig spennende, sier Alsaker.

I denne ukens landslagsuttak fant Southgate plass til blant andre både Aaron Wan-Bissaka og Mason Mount, som begge kan få sine landslagsdebuter på seniornivå.

– Dermed får du en veldig god sirkel, med en landslagssjef som har forstått dette og som belønner disse som Lampard og Solskjær har løftet fram. Det tror jeg er en veldig bærekraftig vei for engelsk fotball videre, så jeg er begeistret, sier TV 2s kommentator.

– En åpenbar grunn er at du må bygge noe unikt

Totalt forrige sesong var det 34 spillere under 21 år ved sesongstart som fikk spilletid i Premier League, og av dem fikk kun 14 spilletid i mer enn fem kamper. Til nå denne sesongen har allerede elleve mann/gutter vært på banen i tre av tre kamper for sine lag, og i spillere som Phil Foden (Manchester City), nevnte Greenwood (Manchester United), Mount (Chelsea) og Alexander-Arnold (Liverpool) er det tydelig at man ønsker å utvikle spillere fra egne rekker.

– En åpenbar grunn er at du må bygge noe unikt for denne klubben. Da er kanskje veien å gå å produsere en del av disse spillerne selv, og iallfall hente noen fra i nærheten. Målestokken her er jo City og Liverpool, og så kan du si at City er et rent kjøpelag med knapt en eneste engelskmann, men samtidig så er det slik at de bygger et lag. De har åpent en avstand til de andre lagene som er formidabel, en ny standard om du vil, og som alle ser og som er nødt til å gjøre inntrykk, sier Alsaker.

Også unge storkjøp hos storklubbene

I tillegg til de overnevnte er det knyttet store forventninger til spillere som blant andre Callum Hudson-Odoi (18, Chelsea), Rhian Brewster (19, Liverpool) og Troy Parrott (17, Tottenham). Førstnevnte fikk gjennombruddet forrige sesong, men har vært ute med en akilles-skade siden april.

– Det var vel Steve Heighway som sa, da han ledet Liverpool-akademiet, at hvis du har to spillere som er akkurat like gode, så får du de store hjertet om du velger den lokale spilleren. Det er den «edgen» du får. Og det er den tankegangen som har vært. Men lagene har produsert talenter, de har slåss om talenter og nærmest gått over lik for å skaffe seg dem, men de har jo nærmest bare sendt dem videre i systemet. Slik har det vært i mange år, men nå er den tankegangen i ferd med å snu, sier Alsaker.

PS! I tillegg til denne gjengen tilhører også flere av storkjøpene til toppklubbene denne sommeren kategorien «første halvdel av 20-årene». Ryan Sessegnon (19, Tottenham), Daniel James (Manchester United, 21), Aaron Wan-Bissaka (Manchester United, 21), Kieran Tierney (Arsenal, 22), Tanguy Ndombele (Tottenham, 22), Rodri (Manchester City, 23), Giovani Lo Celso (Tottenham, 23), Nicolas Pepe (Arsenal, 24), Mateo Kovacic (Chelsea, 25) og Joao Cancelo (Manchester City, 25) er alle blant dem som er hentet dyrt til sine klubber med både nåtid og fremtid i siktet.

Gi din stemme til hvem du ser på som det største talentet (U21) - og ranger dem - her!