BRENTE MINNER:

Noah (13) var alene hjemme da familiens hus begynte å brenne

Familien fikk hjelp av TV 2-program til å bygge opp igjen huset som ble totalskadet i brannen. Slik går det med familien i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I TV 2s nye serie «Brente minner» får man møte familier som har fått boligene sine totalskadet i brann.

Et team bestående av programleder Marco Elsafadi, interiørdesigner Aina Solli Steen og Therese Nielsen fra forsikringsselskapet Fremtind skal hjelpe familiene med å gjenreise huset deres.

I tirsdagens premiereepisode får man høre historien til en familie fra Ytre Enebakk.

Deres hus ble totalskadet i november 2017, da en antennelse i en crossykkel førte til en eksplosjon i en bensintank.

Noah (13) var alene hjemme da brannen startet i uteboden og spredte seg til husets yttervegg.

– Det smalt, og da løp hunden min bort til døren og begynte å bjeffe. Da ble jeg med bort, og jeg skjønte at noe var galt borte ved uteboden. Jeg løp ut for å se hva det var, og da så jeg boden i full fyr og flamme. Det første jeg tenkte var: «Nei, er det mulig», forteller Noah i programmet.

Innredningshjelp

Noah, som var elleve år da det skjedde, var snarrådig og kom seg ut av huset, mens han ringte foreldrene og brannvesenet.

Til tross for den raske reaksjonen, spredte brannen seg gjennom hele andreetasjen av huset, og det ble totalskadet og måtte rives.

NYTT HJEM: Her er Therese Nielsen, Aina Solli Steen og Marco Elsafadi fra Brente minner sammen med Ina, Noah, Lars Terje og Kristin foran det nye huset deres. Foto: TV 2
NYTT HJEM: Her er Therese Nielsen, Aina Solli Steen og Marco Elsafadi fra Brente minner sammen med Ina, Noah, Lars Terje og Kristin foran det nye huset deres. Foto: TV 2

Mens familien med far, mor, to barn og hund bodde midlertidig i en leilighet, kom teamet fra «Brente minner» inn i bildet. De hjalp familien med å innrede kjøkken, stue og barnas soverom i det nye huset.

– Det var veldig fint å få hjelp til innredningsjobben, slik at vi kom hjem til et ferdig hus. Dersom vi skulle ha gjort alt selv, ville det nok tatt minst et halvt år til, sier far i familien, Lars Terje Bryhn (43), til TV 2.

Se hvordan huset ble til slutt i videoen i toppen av saken.

Brann i kjøretøy

Fra 2016 til 2018 registrerte forsikringsbransjen over 10.000 brannskader på kjøretøy, til en samlet kostnad på 700 millioner kroner.

Blant skadeårsakene som Fremtind forsikring har registrert, finner man blant annet selvantennelse, lekkasje av drivstoff og feil i elektrisk anlegg.

Forsikringsselskapet råder å tømme motoriserte kjøretøy, som for eksempel gressklipperen eller cross-sykkelen, for drivstoff, dersom den skal lagres for lengre perioder.

Kilde: Fremtind forsikring

Ingen endringer

Det har gått omtrent fem måneder siden huset sto ferdig og familien kunne flytte inn. Bryhn forteller at familien er veldig fornøyd med resultatet.

– I starten var vi litt skeptiske til innredningen, siden vi tenkte at det ble for spesielt. Men da alt var ferdig, ble det knalltøft. Vi har fått kjempebra tilbakemeldinger fra familie og venner, og vi er veldig fornøyde selv, sier han.

Familien har ikke endret én eneste ting etter at interiørarkitekten dro sin vei.

– Vi liker alt og har ikke endret noe. Ikke minst når det kommer til barnerommene – de ble superbra, og barna bruker rommene sine hele tiden. De rommene som ikke ble innredet av «Brente minner» har vi jobbet med selv, og vi har prøvd å skape samme stil der, sier Bryhn.

Drømmehuset

Det nye huset er bygd opp på den samme tomten, og etter brannen fikk familien muligheten til å bygge sitt drømmehus.

– Når uhellet først var ute, så fikk vi mulighet til å gjøre noen endringer i forhold til det gamle huset. Vi har endret litt på rominndelingen, og nå har vi fått drømmehuset, sier Bryhn.

I sommer har det blitt bygd en garasje, og i høst planlegger familien å ferdigstille hagen.

Tøff innspilling

Nå som de har flyttet inn i det nye huset, prøver familien å legge brannen bak seg.

– Tiden etter brannen er en epoke i livet som vi har prøvd å legge vekk. I løpet av det halvannet året hadde vi det ikke supert, og vi bodde i en trang leilighet. Men som kona mi sier: Om vi kom oss gjennom dette, så er det ingenting som stopper oss videre i livet, sier han.

Familien ville være med på TV-innspillingen for å vise hva som skjer etter at brannvesenet forsvinner fra branntomten.

PÅ STASJONEN: Noah og faren Lars Terje fikk møte brannmennene som rykket ut til huset deres da det brant. Foto: TV 2
PÅ STASJONEN: Noah og faren Lars Terje fikk møte brannmennene som rykket ut til huset deres da det brant. Foto: TV 2

– Deler av innspillingen var tøffere enn jeg trodde, og det fikk frem en del følelser. Det var tøft å være inne i det utbrente huset og se at det ble revet. Men de vonde følelsene hadde nok kommet uansett, så vi har fått bearbeidet det på en ordentlig måte, sier Bryhn.

Denne høsten er det tilbake til hverdagen for familien i Ytre Enebakk.

– Vi har hatt en fin sommer med mange uteaktiviteter ved sjøen og på fjellet. Nå setter vi pris på å komme tilbake til huset vårt og kunne gå rett ut i skogen med hunden, sier Bryhn.

Se «Brente minner» tirsdager på TV 2 og TV 2 Sumo.