Det er taxi for flytog torsdag, og det fører til store taxikøer på Oslo S.
Det er taxi for flytog torsdag, og det fører til store taxikøer på Oslo S. Foto: Kaja Kirkerud / TV 2

Kraftig lyn og torden skaper togkaos og enorme taxikøer

Natt til torsdag er det registrert over 18.000 lyn over Østlandet. Uværet har skapt betydelig trøbbel for togtrafikken, og problemene vedvarer utover ettermiddagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I morgentimene torsdag var tett mellom lynglimtene. Opp mot 4.000 tusen lyn i timen ble registrert ifølge Meteorologisk institutts side over målte lyn.

– Lyn og tordenværet var uvanlig intenst over store områder. Altså i hele Nordsjøen, der det startet, og så inn over hele Hordaland/Rogaland og etterhvert Sogn og Fjordane. I natt beveget det seg over Sørlandet og Østlandet. Det var skikkelig tett mellom lynnedslagene, forteller vakthavende meteorolog hos StormGeo, Beathe Tveita, til TV 2.

Her kan du sjekke alle lynnedslagene i ditt område.

Har du heftige videoer eller bilder av nattens uvær? Tips oss her!

Uværet rammet også på andre måter. En rekke tog er innstilt torsdag morgen, og klokken 8:45 ble det meldt om full stans i t-banetrafikken. T-banen er nå i gang igjen, men reisende må regne med forsinkelser.

Vy rammes også av problemene, og det er store forsinkelser og flere innstillinger på flere strekninger på Østlandet torsdag.

Også Flytoget måtte innstille samtlige av sine avganger torsdag morgen og formiddag, men klokken 13.30 opplyser Bane Nor at Gardermobanen igjen er åpen for trafikk. Dermed skal Flytoget snart være i drift igjen, men det må fortsatt påregnes forsinkelser og innstillinger.

Her kan holde seg oppdatert på trafikkmeldinger fra Bane Nor.

– Har kun fått feilinformasjon

Kanselleringen har ført til en buss- og taxi-kø på over 50 meter i striregnet utenfor Oslo sentralstasjon.

Flere reisende TV 2 pratet med var oppgitte over situasjonen.

– Det manglet enhver informasjon allerede på perrongen om hvordan dette her skulle fungere - og når vi kom hit på Oslo S manglet det også enhver informasjon. Jeg har brukt en halv time å finne ut hvor bussen skal gå - og her blir jeg sikkert stående en halv time til bussen kommer, sa Espen (44) til TV 2 torsdag morgen.

KAOS: Tordenværet har skapt enorme problemer i kollektivtrafikken på Østlandet torsdag. Her slår lynet ned over Oslo grytidlig torsdag morgen. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
KAOS: Tordenværet har skapt enorme problemer i kollektivtrafikken på Østlandet torsdag. Her slår lynet ned over Oslo grytidlig torsdag morgen. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Han er svært oppgitt over mangelen på informasjon til de reisende.

– Jeg har ikke fått noen informasjon på noe tidspunkt annet enn feilinformasjon, tordnet han.

44-åringen tvilte på om han kom til å rekke flyet sitt.

– Flyet mitt går klokken halv ti, jeg pleier å være ute i god tid, men dette flyet rekker jeg nok ikke. Jeg har ikke fått beskjed om hva som skjer da, men jeg regner med det ordner seg.

VENTER: Ann Kathrin Halstensen ventet i taxi-kø. Foto: Vilde Brandtzæg Clausen
VENTER: Ann Kathrin Halstensen ventet i taxi-kø. Foto: Vilde Brandtzæg Clausen

– Burde tåle det

Også Ann Kathrin Halstensen (29) ble stående og vente i regnet med et håp om å rekke flyet.

– Jeg bor i Bergen, og der tåler man vanligvis uvær. Det er litt rart når vi bor i Norge, togene burde tåle det, sa Halstensen.

Da TV 2 snakket med henne var det to timer til flyet hennes skulle gå. Hun mener det kun var flaks at hun dukket opp såpass tidlig på Oslo sentralstasjon.

– Jeg sov som en stein, og fikk ikke med meg været i natt. Så det var bare flaks at jeg kom hit nå, sa 29-åringen.

Halstensen vet ikke om hun får noen kompensasjon fra Flytoget, og fokuserer mer på å rekke flyet.

– Jeg har ikke sjekket opp i det. Først vil jeg bare komme meg til flyplassen, så tar jeg det etterpå. Det blir jo litt dyrere enn Flytoget når man reiser alene, avsluttet hun.

Bane Nor melder at det er forsinkelser og innstillinger på Østfoldbanen på grunn av signal- og strømproblemer. Gardermobanen mellom Eidsvoll og Lillestrøm var stengt, men er nå gjenåpnet. Dette rammer flere tog, blant annet regiontoget mellom Oslo og Trondheim. Det går heller ikke tog mellom Jessheim og Dal.

Bane Nor melder også om at strekningen mellom Kongsberg og Drangedal på Sørlandsbanen er stengt.

– Jobber for fullt

Pressevakt Dag Svinsås i Bane Nor opplyser overfor TV 2 klokken 07.30 at de jobber for fullt med å lokalisere og rette feilene. Det er uvisst når togene kan gå som normalt igjen.

KØ: På Oslo lufthavn Gardermoen mangler det flybusser i morgenrushet. Foto: Jan-Petter Dahl
KØ: På Oslo lufthavn Gardermoen mangler det flybusser i morgenrushet. Foto: Jan-Petter Dahl

– Alt av folk vi har er ute. Vi har begynt å lokalisere feilene, men omfanget er uklart og det er uvisst når dette uværet gir seg, sier Svinsås.

Klokken 13.30 opplyser Svinsås at det fortsatt er uklart når de berørte strekningene kan være i trafikk igjen.

Vakthavende meteorolog Olav Krogsæter i Stormgeo opplyste like før klokken 08 at de verste tordenbygene lå øst i Hedmark, og at de utover morgentimene og formiddagen vil trekke ut av landet og inn i Sverige.

Klokken 11 er de fleste bygene ute av landet, og det er kun svenskegrensen øst for Elverum der det fortsatt er tordenbyger.

– Det kan dukke opp lokale tordenbyger senere i dag, men de vil ikke være like kraftige og organiserte som de vi har hatt i morgentimene, sier han.

Dette kartet viser alle lynnedslag i løpet av to timer mellom ca 04.30 og 06.30 torsdag morgen.
Dette kartet viser alle lynnedslag i løpet av to timer mellom ca 04.30 og 06.30 torsdag morgen.

Politiet i Oslo meldte om et lynnedslag på Bryn i Oslo som trolig traff en trafo inne på området til Bane Nor.

– Dette påvirker ikke strømnettet eller annen infrastruktur, og Bane Nor følger opp dette selv. Nødetatene avslutter videre søk og arbeid på stedet, melder politiet.

Uværet har også herjet på Vestlandet i natt, der store vannmengder har ført til at flere veier har måttet stenge som følge av ras og oversvømmelser.