FREMME: Den nå verdenskjente klimaaktivisten Greta Thunberg nådde onsdag kveld New York etter å ha seilt over Atlanterhavet.
FREMME: Den nå verdenskjente klimaaktivisten Greta Thunberg nådde onsdag kveld New York etter å ha seilt over Atlanterhavet. Foto: Mike Segar / NTB scanpix

Thunberg til Trump: – Lytt til forskningen!

Klimaaktivisten Gerta Thunberg (16) er framme i New York etter å ha krysset Atlanteren i seilbåt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Land!! Lysene fra Long Island og New York City er foran oss, skrev hun på Twitter onsdag.

Litt senere ankret seilbåten opp ved Coney Island i Brooklyn. Her skulle Thunberg og resten av mannskapet gjennom toll og passkontroll, før de etter planen seiler inn til Manhattan.

Klimatoppmøte

Thunberg skal delta på et klimatoppmøte i forbindelse med FNs hovedforsamling i New York. Hun droppet å fly av miljøhensyn og fikk i stedet tilbud om å krysse Atlanterhavet i konkurranse-seilbåten Malizia II.

Den heiste seil i den britiske byen Plymouth 14. august. Klimaaktivistens far, Svante Thunberg, har vært med på ferden. Det har også filmskaperen Nathan Grossman, mens Pierre Casiraghi, sønnen til Monacos prinsesse Caroline, er en av båtens to kapteiner.

Oppfordring til Trump

Trygt i land i USA holdt Thunberg en pressekonferanse på Manhattan, og hun hadde en klar beskjed til Donald Trump.

– Mitt budskap til ham er: Lytt til forskningen. Det gjør han åpenbart ikke, sa den svenske 16-åringen.

Hun fortalte at seilturen over Atlanteren gikk overraskende bra og at hun ikke ble sjøsyk.

AKTIVIST: Støttespillere av Greta Thunberg ønsket henne velkommen da hun ankom New York onsdag.
AKTIVIST: Støttespillere av Greta Thunberg ønsket henne velkommen da hun ankom New York onsdag. Foto: Mary Altaffer/Mary Altaffer

Videre til Chile

Etter klimamøtet i New York planlegger Thunberg å ta tog og buss til Santiago i Chile, for å delta under klimaforhandlingene som pågår der mellom 2. og 13. desember.

Denne reisen kan også bli strabasiøs, siden det er så som så med buss- og togforbindelse i Mellom- og Sør-Amerika.

Klimaaktivist

Thunberg har blitt en svært kjent klimaaktivist etter at hun startet en verdensomspennende klimaaksjon i fjor høst. Da begynte ungdom over hele verden å streike for klima, etter oppfordring fra svensken.

Opp mot valget i Sverige i fjor høst, satte Thunberg seg foran Riksdagen med et håndmalt skilt og et krav om at politikerne skulle ta klimatrusselen på alvor.

Som femtenåring talte hun på klimatoppmøtet i Polen foran politikere fra hele verden.