JOMFRUØYENE: Uværet Dorian har truffet land på Jomfruøyene i karibien. Så langt har det blitt registrert vindkast med kategori 1 styrke.
JOMFRUØYENE: Uværet Dorian har truffet land på Jomfruøyene i karibien. Så langt har det blitt registrert vindkast med kategori 1 styrke. Foto: Cassandra Crichlow / NTB scanpix

Orkanen Dorian har truffet land

Dorian har blitt oppgradert til orkan og den nærmer seg kysten av Puerto Rico med stormskritt. Den har nå truffet land ved Jomfruøyene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Det karibiske hav har uværet Dorian styrket seg, og det regnes nå som en orkan. Uværet har truffet Jomfruøyene og nærmer seg Puerto Rico.

Onsdag traff orkanen De amerikanske Jomfruøyer, som inntil for drøye hundre år siden var en dansk koloni.

Man spår at denne stormen kan bli den kraftigste på to år. Da rammet orkanen Maria øya og ødeleggelsene den gjorde preger fortsatt Puerto Rico, skriver BBC.

Skoler på Puerto Rico er stengt og man frykter strømbrudd på øya. Flere cruiseskip styrer også unna området for å unngå Dorian.

Treffer USA over helgen

Orkanen treffer de øst-liggende øyene i Karibien først, før den etter beregningene farer videre mot kysten av USA.

Det nasjonale orkansenteret(NHC) sier at Dorian kan nå hastigheter over 160 kilometer i timen når den treffer kysten av Florida. Man regner med at orkanen vil treffe den amerikanske kysten den 2. september.

Trump stormer

Onsdag morgen godkjente USAs president, Donald Trump en nøderklæring som gjør at føderale etater får muligheten til å gi katastrofehjelp.

Han gikk samme dag til angrep på Puerto Rico via Twitter samtidig som øya forbereder seg på at stormen skal ankomme.

I en rekke twittermeldinger onsdag kaller han øy-nasjonen for ødelagt og korrupt. Han fulgte opp med å si at Dorian er det beste som kunne skjedd Puerto Rico.