Matteo Salvini, leder for ytre høyre-partiet Lega, ville trolig vunnet om det ble skrevet ut nyvalg i Italia. En koalisjon mellom tidligere bitre fiender setter nå en stopper for en ytre høyre-regjering.
Matteo Salvini, leder for ytre høyre-partiet Lega, ville trolig vunnet om det ble skrevet ut nyvalg i Italia. En koalisjon mellom tidligere bitre fiender setter nå en stopper for en ytre høyre-regjering. Foto: Piero Cruciatti

Nederlag for ytre høyre i Italia – ny regjering klar

Femstjernersbevegelsen (M5S) i Italia sier de er enige med sosialdemokratiske PD om å danne ny regjering. Giuseppe Conte får fortsette som statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uttalelsen fra M5S onsdag kveld er i tråd med signaler som er kommet fra regjeringssamtalene i løpet av dagen.

PD-leder Nicola Zingaretti har selv bekreftet at hans parti godtar Femstjernersbevegelsens ønske om hvem som bør lede den nye regjeringen.

– Vi elsker Italia og mener det er verdt å prøve denne nye erfaringen, sa PD-leder Nicola Zingaretti etter et møte med president Sergio Mattarella.

PD og den populistiske Femstjernersbevegelsen (M5S) var bitre fiender bare for noen uker siden. Men partiene ble nærmest tvunget til å samarbeide etter at koalisjonsregjeringen mellom M5S og den sterkt høyreorienterte Ligaen kollapset.

– I kveld vil vi ha navnet klart på statsministerkandidaten. Det vil bli en del arbeid å gjøre etter det. Vi har fremdeles en lang vei å gå, sa PDs parlamentariske leder Graziano Delrio tidligere onsdag.

Alternativet til regjeringssamarbeid mellom M5S og PD ville trolig vært nyvalg. Meningsmålinger tyder på at et valg nå ville blitt vunnet av Ligaen under ledelse av innenriksminister Matteo Salvini.

(©NTB)