KAN SKJE IGJEN: Arbeiderpartiet slår fast at det kan komme flere uheldige saker.
KAN SKJE IGJEN: Arbeiderpartiet slår fast at det kan komme flere uheldige saker. Foto: Ørn E. Borgen

Intern Ap-epost: «Det er umulig å gardere seg mot»

TV 2 har lest en intern epost som er sendt ut etter NRKs avsløring. Der skriver partiet at det kan oppstå flere saker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtidig som partiet hans går til valg mot privat profitt i velferden, har Ap-leder Jonas Gahr Støre selv penger i fond som investerer i private velferdskonsern. Det avslørte NRK onsdag.

I etterkant av saken har partikontoret sendt ut en epost til blant andre stortingsrepresentanter, lokale kandidater og landsstyret:

«Etter en gjennomgang av fondene viser det seg at Jonas indirekte - gjennom fond i DNB - har eid noen svært små andeler i det kommersielle velferdsselskapet Stendi, tidligere Aleris. Dette har vært vanskelig å oppdage siden det dreier seg om en ørliten eierandel gjennom underselskaper i mange ledd», skriver partikontoret i eposten som TV 2 har lest.

Partikontoret understreker videre at hvis Støre har tjent noe på det, så er «det trolig snakk om mindre enn en hundrelapp».

«Umulig å gardere seg»

I eposten hevder Arbeiderpartiet overfor sine politikere at det er umulig å gardere seg mot:

«Det er 1,5 millioner nordmenn som på ulike måter har penger i aksjefond eller andre sparefond har direkte eierander i mange ulike selskaper. Det er umulig å gardere seg mot at det blant disse kan være selskaper som går på et eller annet vis driver på en måte som ikke er i tråd med det vi ønsker politisk».

Partiet mener det er mulig at partiet kan møte liknende saker i fremtiden:

«Dermed er det også mulig at Jonas fortsatt vil kunne bli forbundet med selskaper som driver virksomhet vi er kritiske til, selv om det følger etiske retningslinjer».

– Han viser en oppsiktsvekkende mangel til å lære av tidligere feil, sier Nettavisens redaktør, Gunnar Stavrum, til TV 2.

– Jonas Gahr Støre har gjennom flere underselskaper og fond investert sine penger i et selskap han har demonisert, sier TV 2s kommentator Aslak Eriksrud.

Stavrum mener Støre burde satt pengene i banken.

– Akkurat i dette tilfelle er det ingen heksekunst å finne ut av dette. Du trenger bare å finne ut hvilke fond han har investert i, og så følge hvilke aksjer de har investert i. Han kunne satt det på en sparekonto, som vanlig folk, sier redaktøren.

Assisterende partisekretær i Arbeiderpartiet, Kristine Kallset, har ikke besvart TV 2s henvendelser.

Partisekretær Kjersti Stenseng vil ikke kommentere saken.

Jonas Gahr Støre møter snart pressen på Stortinget.

Tre saker i 2017

Etter valget i 2017 var dommen internt i Arbeiderpartiet at rotet rundt Jonas Gahr Støre privatøkonomi var en direkte årsak til valgnederlaget.

I Arbeiderpartiets interne evaluering av årets valgkamp svarte én av ti at bråket rundt partileder Jonas Gahr Støres privatøkonomi var uheldig.

– Jeg ser at jeg kunne ha ordnet opp i dette tidligere, sa Støre på en pressekonferanse 2. oktober i 2017.

Partilederen fikk negativ oppmerksomhet knyttet til tre saker som angikk hans privatøkonomi. Den første saken dreide seg om anklager om svart arbeid i forbindelse med bygging av en brygge i 2011. Det forklarte Støre med at avtalen han hadde gjort med sin avtalepartner, inkluderte skatt og moms, og at avtalepartneren hadde ansvaret for at arbeidet ble gjort hvitt av arbeiderne avtalepartneren benyttet.

Den andre dreier seg om et selskap i et aksjefond som ikke følger Oljefondets retningslinjer. Støre forsvarte seg med at han mente at det var etisk forsvarlig, likevel solgte han seg ut av aksjefondet to uker før valget. Den siste saken dreide seg om et omstridt byggeprosjekt der det var avdekket arbeidsforhold uten tariffavtaler og med «løsarbeiderkontrakter». Partilederen solgte de få aksjene han hadde i prosjektet etter at arbeidsforholdene ble avdekket.