FIKK SAMTYKKE: Statsminister Boris Johnsons ønske om å suspendere parlamentet er blitt godtatt av Dronning Elizabeth.
FIKK SAMTYKKE: Statsminister Boris Johnsons ønske om å suspendere parlamentet er blitt godtatt av Dronning Elizabeth. Foto: AP

Parlamentet suspenderes

Onsdag godtok Dronning Elizabeth ønsket til statsminister Boris Johnsons om å suspendere parlamentet fra september til 14. oktober.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den britiske monarken møtte medlemmer av sitt kongelige råd, The Privy Council, på slottet Balmoral i Skottland onsdag.

Der ga hun det formelle samtykket til at Parlamentet suspenderes «ikke tidligere enn mandag 9. september og ikke senere enn torsdag 12. september».

Dermed kan brexitmotstanderne få så lite som en knapp uke på seg til å prøve å få gjennom vedtak som skal hindre at Storbritannia forlater EU uten en avtale 31. oktober.

Parlamentarikerne må holde seg borte fram til 14. oktober, da dronningen etter planen skal holde en trontale og legge fram regjeringens planer for den kommende perioden.

Jacob Rees-Mogg, en profilert brexitforkjemper og leder for Privy Council, deltok på onsdagens møte på Balmoral.

Det gjorde også baronesse Natalie Evans, som leder Overhuset, og Mark Spencer, som er partipisk for regjeringen i Underhuset.

Sterke reaksjoner

Mange har reagert sterkt på at Boris Johnson vil suspendere Parlamentet.

«En trussel mot demokratiet» og «en parlamentarisk skandale» er noen av reaksjonene på at Boris Johnsons ønske om å suspendere Parlamentet.

Dronning Elizabeth møtte medlemmer av sitt kongelige råd, The Privy Council, på slottet Balmoral i Skottland onsdag.
Dronning Elizabeth møtte medlemmer av sitt kongelige råd, The Privy Council, på slottet Balmoral i Skottland onsdag.

Parlamentet trer sammen neste uke, men den britiske statsministeren vil sende parlamentarikerne hjem igjen allerede midt i september. Han har bedt dronningen suspendere nasjonalforsamlingen fram til trontalen, som skal holdes 14. oktober.

Det vil gjøre det svært vanskelig for dem å fatte vedtak for å hindre eller utsette utmeldelsen fra EU og unngå en såkalt hard brexit 31. oktober.

Corbyn sjokkert

En av dem som reagerer kraftig på statsministerens plan, er Labour-leder Jeremy Corbyn.

– Jeg er sjokkert over regjeringen, som snakker om suverenitet, men vil suspendere Parlament for å hindre gransking av planene om en skjødesløs brexit uten en avtale, sier Corbyn.

Onsdag skrev han brev til dronning Elizabeth der han uttrykte bekymring for Johnsons plan og ba om et møte med monarken, melder Sky News.

Også Liberaldemokratenes Jo Swinson har skrevet til dronningen og bedt om et hastemøte.

Dårlig tid

Dagen før ble Corbyn og andre ledende opposisjonspolitikere enige om å kjempe sammen mot en hard brexit, nettopp ved å bruke lovvedtak.

Et alternativ, som flere ser som en siste utvei, er å stille mistillitsforslag mot Johnson.

Corbyn sier han vil forsøke å få gjennom et vedtak for å stanse Johnson så snart parlamentet samles, men statsministerens nye plan gjør at han har knapt med tid.

USAs president Donald Trump tror det vil bli svært vanskelig for Corbyn å vinne fram med et mistillitsforslag.

– Særlig i lys av at Boris er nøyaktig det Storbritannia har sett etter, og han vil bli storartet. Elsker Storbritannia, skriver Trump på Twitter.

– Skandale

Parlamentsleder John Bercow sier ifølge BBC at Johnsons planer er en konstitusjonell skandale.

– Det er åpenbart at dette er ment å hindre Parlamentet i å debattere brexit og gjøre sin plikt med å stake ut en kurs for landet, sier Bercow.

Johnson avviser på sin side at målet er å gjøre det vanskelig for brexitmotstanderne i Parlamentet.

– Det er helt usant. Vi skal legge fram et nytt program med lovforslag rettet mot kriminalitet og helsevesenet og sikre at vi har den finansieringen vi trenger til utdanning, sier Johnson, ifølge Sky News.

Han legger til at det vil bli godt med tid til å diskutere brexit både før og etter et «avgjørende» EU-toppmøte 17. oktober.

Støtteparti

Det nordirske støttepartiet DUP ønsker Johnson initiativ velkommen.

– Vi støtter avgjørelsen om å markere starten på en ny periode i Parlamentet med en trontale 14. oktober, der regjeringen legger fram sine innenrikspolitiske planer, sier DUP-leder Arlene Foster, ifølge nyhetsbyrået AP.

I Skottland skal en domstol vurdere om regjeringen har lov til å be dronningen suspendere Parlamentet. Saken ble sendt inn for en måned siden, men saksøkerne har bedt om fortgang i behandlingen.

– En domstol i Edinburgh skal vurdere saken torsdag, skriver redaktør Kevin Schofield i PoliticsHome på Twitter.

Samlet opposisjon

Mens medlemmene må gi sitt samtykke hvis Parlamentet skal ta pause i en eller flere dager, har de ingen formell mulighet til å hindre en suspendering av den typen Johnson legger opp til, forklarer BBC.

Det er vanlig at Parlamentet stenges i en kort periode før trontalen, men det skjer stort sett i forbindelse med nyåpning etter valg. Formelt trer Parlamentet vanligvis sammen for ett år av gangen, men den inneværende perioden har vart siden valget i juni 2017.

Pundet svekket

Det britiske pundet ble svekket mot både dollaren og euroen etter at det ble kjent at Boris Johnson vil suspendere Parlamentet, skriver The Telegraph.

I den tidlige handelen falt pundet rundt 1 prosent mot begge de to valutaene, men hentet inn noe av tapet etterpå.

Markedet reagerer negativt fordi Johnsons plan antas å gjøre det mer sannsynlig at britene forlater EU uten en avtale.

– Pundets sårbarhet knyttet til brexituro blir tydelig når man ser hvor raskt det falt, sier analytiker Han Tan i FXTM. Han legger til at Boris Johnsons ønsker om å suspendere parlamentet vil hindre forsøk på å stanse en hard brexit.

– Markedet ble helt klart tatt på sengen, og dette skjedde på et tidspunkt hvor pundet hadde hentet inn noe av det tidligere brexitdrevne tapet, sier senioranalytiker Craig Erlam i Oanda.

Fiona Cincotta i Cityindex påpeker på sin side at bunnen ikke nødvendigvis er nådd, men at pundet kan falle ytterligere.

Valutanedturen ga riktignok et oppsving for den viktigste indeksen på London-børsen. Mange av de multinasjonale selskapene som inngår FTSE 100-indeksen har nemlig brorparten av sine inntekter i dollar.