STORBESLAG: Politiet aksjonerte mot et dopingmiljø i Hokksund i Buskerud 13. desember 2015. Beslaget hadde en antatt verdi på rundt 29 millioner kroner.
STORBESLAG: Politiet aksjonerte mot et dopingmiljø i Hokksund i Buskerud 13. desember 2015. Beslaget hadde en antatt verdi på rundt 29 millioner kroner. Foto: Politiet

Sju menn dømt i landets største dopingsak

Sju menn er dømt for produksjon og salg av dopingmidler, i det som er betegnet som Norges største dopingsak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen tingrett har dømt de syv mennene til straff som spenner seg fra åtte og et halvt år til to års fengsel.

Politiet har etterforsket saken siden 2015. Rettssaken startet 21. januar i år.

Tirsdag 14. mai la aktor, statsadvokat Trond Høvik, ned påstand om fengsel i ni og et halvt år for den yngste og åtte år for den eldste av de to hovedmennene.

Retten dømte 36-åringen til åtte og et halvt års fengsel og 37-åringen til fem og et halvt år.

De sju domfelte har fått inndratt drøyt 6,7 millioner kroner og har fått straff fra to år og opp til åtte år og seks måneder.

Samlet sett er det utmålt fengselsstraff i 26 og et halvt år. Den ene av de tiltalte fikk delvis dom på vilkår.

Dopingmidler for over 30 millioner

To av de tiltalte kommer fra Sunnfjord, to fra Bergen og tre fra Buskerud.

Den eldste av dem er 37 år gammel og den yngste 30 år.

Den yngste mannen, som er fra Sunnfjord, fikk den strengeste straffen.

Etterforskningen av saken, som gikk under navnet Operasjon Hush, viste at de hadde produsert og solgt dopingmidler verdt over 30 millioner kroner.

Et års forbruk for 3.500 personer

Alle de tiltalte er funnet skyldig i å ha deltatt i aktivitetene til en organisert kriminell gruppe.

– Den hovedtiltalte er dømt for innførsel, produksjon og oppbevaring av dopingmidler med til sammen 89 kilo virkestoff, derav omsetning av dopingmidler med 67 kilo virkestoff. Det er nært opp til mengden på 102 kilo i tiltalevedtaket. Han er nå blitt domfelt i den største dopingsaken i Norge noen gang, sier statsadvokat Trond Høvik i en kommentar.

Høvik mener mengden dopingmidler er nok til å dekke et års forbruk for cirka 3.500 personer, mens det som har blitt omsatt, er tilstrekkelig til å dekke et års forbruk for rundt 2.500 personer.

I fjor høst ble tre andre menn dømt i samme sak.

I alt oppretter politiet straffesak mot over hundre menn i flere politidistrikter. 36 menn skal ha hatt en større eller mindre rolle i dopingnettverket.

Stort marked

Vest politidistrikt opplyser at de har fått god bistand fra flere andre politidistrikter over hele landet.

De fremhever særlig Sørøst politidistrikt som i desember 2015 håndterte det største enkeltbeslaget av dopingmidler som noen gang er gjort i landet. Også Trøndelag politidistrikt, Kripos og Tollvesenet har gitt viktige bidrag under etterforskningen.

– Denne saken viser at det er et stort marked i Norge for salg av ulovlige dopingmidler. Det er tydelig at det for mange er lav terskel for å skaffe seg dopingmidler via internett, sier Høvik.

Han understreker at det er viktig å etterforske slike saker.

– Vi vil redusere tilgangen ved å ta beslag i dopingmidler og produksjonsutstyr og straffeforfølge de involverte. Det er også viktig at økonomisk utbytte fra slik virksomhet blir inndratt. Økt risiko for å bli oppdaget vil ha en forebyggende effekt og avgrense rekruttering av nye brukere og selgere, poengterer han.

Gigantfunn ved en tilfeldighet

Tilfeldigheten som førte til det som etterhvert ble en stor etterforskning med mange mistenkte oppsto 30. november 2015 på et loft i en privatbolig i Solheimsviken i Bergen.

Politiet og Arbeidstilsynet gikk inn i huset i forbindelse med en sak som i utgangspunktet ikke hadde noe som helst med doping å gjøre.

– På loftet fant de små mengder doping, men store mengder produksjonsutstyr, blant annet 50.000 hetteglass, etiketter og emballasje. Dette var et helt tilfeldig beslag, sier Hege Garberg Natland, etterforskningsleder ved seksjon for bekjempelse av organisert kriminalitet i Vest politidistrikt.

Norgeshistoriens største

Bare uker etter funnet i Bergen, gjorde et politidistrikt på Østlandet det neste store funnet som etterhvert skal knyttes til ligaen.

Dette skjedde 13. desember 2015, denne gang i Hokksund i Buskerud.

VIDEO: Se reportasje fra razziaen i Hokksund her.

Dopingmidlene som ble funnet i Hokksund utgjorde norgeshistoriens største beslag, og politiet mente tre menn som ble pågrepet var av de ti sentrale aktørene i det landsomspennende nettverket.

Etter Hokksund-beslaget rullet ballen fort, og politi og tollvesen gjorde flere beslag som de etterhvert knyttet til ligaen.

Etterforskningen av saken, som gikk under navnet Operasjon Hush, viste at de hadde produsert og solgt dopingmidler verdt over 30 millioner kroner.