KRITISK: Bjørnar Moxnes mener det er bra at Jonas Gahr Støre har solgt seg ut.
KRITISK: Bjørnar Moxnes mener det er bra at Jonas Gahr Støre har solgt seg ut. Foto: Cornelius Poppe

Rødt-Moxnes ut mot Støres investeringer

NRK-avsløringen om at Jonas Gahr Støre har penger i et fond som investerer i private velferdskonsern, får Rødt-leder Bjørnar Moxnes til å reagere. Frp-nestleder Terje Søviknes mener Støre har «doble etiske standarder».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtidig som partiet hans går til valg mot privat profitt i velferden, har Ap-leder Jonas Gahr Støre selv penger i fond som investerer i private velferdskonsern. Det avslørte NRK onsdag.

– Arbeiderbevegelsens ledere kan ikke tjene penger på sosial dumping og velferdsprofitt, sier Moxnes til TV 2.

– Dette handler ikke om personlig moral, men at det har blitt så lønnsomt å berike seg på velferd at investeringer går dit framfor til privat næringsliv, sier Rødt-lederen.

Han mener det er bra at Støre selger seg ut.

– Det er bra at Støre selger seg ut, men det viktigste vi kan gjøre politisk er å få velferdsprofitørene ut av velferden vår, fortsetter han.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen skriver til TV 2 at «Jonas har vært opptatt av å investere etisk riktig».

– Vårt standpunkt er at viktige velferdstjenester som helse og omsorg skal eies og drives av fellesskapet,og at skattepenger kommer folk og brukere til gode.

– Jonas har vært opptatt av å investere etisk riktig. Han gjør nå det helt rette, når han kvitter seg med disse fondene, sier LO-sjefen.

Søviknes: – Doble standarder

Frp-nestleder Terje Søviknes mener Støre har doble standarder.

– Dette føyer seg inn i saker der Ap-lederen opererer med doble etiske standarder, en for seg selv og en for andre. Nå har han vært involvert i både svart arbeid privat, sosial dumping i byggebransjen, investeringer i aksjefond som Oljefondet hadde svartelistet på grunn av manglende etiske retningslinjer, og nå dette, skriver Søviknes i en sms til TV 2.

– Det er jo bare ironisk når Støre har reist land og strand rundt og skjelt ut det han kalller velferdsprofitører, og så har han selv indirekte investert i noen av selskapene! skriver han videre.

Han mener det er spesielle i saken er at Støre selv har gått til angrep på «velferdsprofitørene».

– Og så står han midt i det selv med begge beina, skriver Frp-nestlederen.

REFSER STØRE: Terje Søviknes mener Jonas Gahr Støre har doble standarder.
REFSER STØRE: Terje Søviknes mener Jonas Gahr Støre har doble standarder. Foto: Pedersen, Terje

– Oppsiktsvekkende

Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, kaller avsløringen for «oppsiktsvekkende». Han mener Støre burde ha gjort mer for å unngå situasjonen.

KRITISK: Gunnar Stavrum sjefsredaktør i Nettavisen.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
KRITISK: Gunnar Stavrum sjefsredaktør i Nettavisen. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

– Dette skjer fordi han velger avkastning, det han selv kanskje ville kalt grådighet. Han kunne ha vært på den trygge siden og satt pengene i banken, da hadde han ikke risikert dette, mener Stavrum.

– Så lenge du har så klare meninger om etikk og bransjer, så må du være utrolig nøye med at pengene dine ikke er investert i sånne steder. Den eneste måten du kan være helt sikker er ved å sette pengene dine i banken. Men her velger man avkastning, fremfor å være på den trygge siden, fortsetter han.

– Vil du kalle han en velferdsprofitør?

– Jeg bruker normalt ikke det ordet, men det er jo det som ligger i det ordet. Folk som tjener penger, og som investor har han faktisk gjort det, sier Stavrum.

Selger seg ut

Støre har selv uttalt at slike selskaper «et sugerør inn i vår statskasse, kjeder som tar ut hundretalls millioner skattekroner i profitt».

– Det DNB sier til meg er at det kan være snakk om noen hundrelapper. Det er veldig, veldig lite. Men det er nok for meg til at jeg nå sier jeg vil gå ut av det, sier Støre til NRK.

Tolv dager før valget selger han seg ut.

I januar i år ble Aleris-konsernet til Stendi, etter et oppkjøp fra Ambeas dagen før.