REFSER FRP: Trine Skei Grande mener Frp-leder Siv Jensens utspill er
REFSER FRP: Trine Skei Grande mener Frp-leder Siv Jensens utspill er "veldig langt fra" det regjeringen står for. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Skei Grande kraftig ut mot Siv Jensen:

– Et soleklart overtramp

Trine Skei Grande sier Siv Jensens utspill om «snikislamisering» bryter med regjeringens politikk. Hun mener Frp-lederen heller «burde jobbet mot muslimhatet».

– Frp viser avmakt overfor de vedtakene som er gjort i regjeringen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til TV 2.

Én uke før valget har Frp-leder Siv Jensen skapt debatt med en kronikk i VG, hvor hun hevder det er snikislamisering når nordmenn nekter å håndhilse på personer av det motsatte kjønn.

I Jensens kronikk trekker hun fram episoden for snaut to uker siden da kvinner i den terrorrammede al-Noor-moskeen i Bærum ikke tok imot hånden til kronprins Haakon som strakk den fram for å hilse.

Reagerer

Skei Grande reagerer på Jensens ordbruk.

– Det finnes ingen snikislamisering i Norge. Vi har store utfordringer knyttet til islam- og muslimhat, som vi ser også fører til terrorhandlinger, sier Skei Grande.

– Jeg skjønner at Frp har behov for å komme med sine primærstandpunkt, men dette er veldig langt fra det regjeringen står for og veldig langt fra den politikken vi står for. Det er helt feil å bruke sånne ord i norsk debatt, sier hun.

Hun understreker at regjeringen skal lage en handlingsplan mot muslimhat.

– Det hadde jeg håpet at også Frp skulle drive valgkamp på, det som kommer nå er på tvers av det regjeringen mener, sier hun.

– Hvorfor tillater du dette fra noen du sitter i regjering med?

– Det er ytringsfrihet i Norge, men at Frp tillater å komme med sånne uttalelser på tvers av regjeringen viser at de har andre utfordringer enn det vi ser på i regjeringen, sier hun.

– Hva mener du med andre utfordringer?

– Jeg skjønner at de har behov for å kommunisere noe annet, men regjeringens politikk ligger fast.

– Feil

Skei Grande kaller Jensens uttalelse «et soleklart overtramp i den offentlige debatten».

– Vi bruker aldri ordet «snikislamisering» og det er feil, vi burde heller jobbet mot hatet norske muslimer føler på gatehjørnet, sier hun.

– Mener du sånne uttrykk gjør noe med hatet norske muslimer kan føle?

– Det er det fageksperter som må svare på, svarer Skei Grande.

– Hva synes du?

– Det er en dårlig språkbruk og en språkbruk man ikke skal bruke, fordi det er ikke dette som er utfordringen i dag. Det beskriver Norge dårlig.

– Gjør det regjeringsamarbeidet vanskeligere?

– Det er i hvert fall ikke et skup i valgkampen at man har behov for å vise frem det man har tapt.

Skei Grande mener uttalelsen fra Jensen er verre ettersom det er kort tid siden angrepet på Al-Noor-moskeen i Bærum-

– Det bør være en vekker for henne. Dette er ikke utfordringer Norge står overfor. Norge står overfor høyreekstreme, terror i disse miljøene og muslimhat.

Solberg: – Et dårlig begrep

– Jeg synes snikislamisering er et dårlig begrep rett og slett fordi det ikke finnes noe snikislamisering i vårt samfunn. De sakene hun tar opp er helt greie, viktige saker. Håndhilsing og det at folk må gjøre de jobbene de får uavhengig av hvilken religiøs bakgrunn de har. Men ingen av de er eksempler på snikislamisering, sier Erna Solberg.

Samtidig har mange reagert på et Facebook-innlegg fra nestleder og statsråd Sylvi Listhaug (Frp) som viser et bilde med påskriften «Norge skal ikke ta imot båtmigranter».

– Det er viktig å understreke at det Frp-plakaten sier ikke er regjeringens politikk. Regjeringen jobber aktivt for å finne en løsning for båtflyktninger sammen med de andre europeiske landene. Vi går aktivt inn for at færre skal reise over Middelhavet. Vi henter blant annet kvoteflyktninger fra Libya, nettopp for å forhindre at folk som kan få asyl skal utsette seg for den farlige reisen. Derfor sørger vi for å lette på trykket i Libya med å ta kvoteflyktninger. Norge er det landet i Europa som per innbygger tar det høyeste antallet kvoteflyktninger, sier Solberg.

Listhaug: – Vi ønsker at færrest mulig skal drukne

Frp-nestleder Sylvi Listhaug sier regjeringen har sagt nei til båtmigranter, og at Facebook-posten hennes er i tråd med regjeringens politikk.

– Det vi skal sørge for er å ta ut kvoteflyktninger og øke kvoten fra Libya, som er reelle flyktninger. Så mener vi det er helt feil å legge opp til en politikk som lokker folk ut på havet og at flere betaler menneskesmuglere. Det vil bidra til at flere drukner. De som er om bord bør tas tilbake til Libya, sier Listhaug til TV 2.